Aşure Tarifi İçin Malzemeler
- 500 gram buğday
- 300 gr kuru kayısı
- 300 gram kuru incir
- 300 gram kuru üzüm
- 1 çay bardağı pirinç
- 1 kg toz şeker ( şekerli seviyorsanız çoğaltabilirsiniz )
- 2 adet kabuk tarçın ve 2-3 adet
- Karanfil (yarım saat sonra çıkarabilirsiniz içinden )
- 2 yemek kaşığı saf gül suyu (isteğe bağlı)
- Portakalı kabuğu küçük doğranmış
- 1 adet elma (2 gösterdim ama ekşi olduğu için elmalar 1 tane aşureme koydum )
Süsleme için;
- Fındık
- Ceviz
- Nar
- Dolmalık fıstık
- Kayısı
- İncir
- Tarçın
Aşure Tarifi Yapılışı
- Buğdayımızı akşamdan iyice yıkayıp, ılık suyla ısla atalım.
- Nohut ve kuru fasülye yıkayıp akşamdan ısla atalım.
- Aşurelik buğdayı ocağa koymadan önce 4-5 kere su ile iyice yıkayalım daha sonra tencereye koyalım.
- Üzerine 2 litre kaynar su ilave edelim kapağını kapatalım pişmeye bırakalım.
- Nohut ve kuru fasülye haşlanması için ayrı ayrı tencerelere koyalım.
- İnciri kayısıyı küp küp doğrayalım inciri kaynar suyla ıslatalım, kayısı ve kuru üzümü ılık su ile ısla atalım beklesin.
- Buğdayımızda su azaldıkça kaynar su ilave edelim buğdaylar pişene kadar 5 litre kaynar su ilave ettim.
- Buğdaylar iyice piştikten sonra içerisine pirinçi ilave edelim.
- Haşlamış olduğumuz kabuklarını soyduğumuz nohutu ilave edelim.
- Kuru fasülye ilave edelim.
- Suyunu süzdüğümüz kayısı ve üzüm’ü ilave edelim.
- Kabuk tarçın ilave edelim.
- Karanfil ilave edelim biraz kaynadıktan sonra çıkaralım.
- Portakal kabuklarını küp küp doğrayıp diğer tarafta birkaç dakika haşlayıp içine ilave edelim.
- Küp küp doğradığımız elmayı ilave edelim.
- İncir ilave edelim, şekeri ilave edelim.
- Gül suyunu ilave edelim.
- Şekerine bakın isterseniz bu aşamada çoğaltabililirsiniz.Kıvamını videoda gösterdim.
- Süsleyip servis edebilirsiniz.
Not :Buğdayımızı akşam ovalayarak 3 -4 defa sabahta yine bolca bir kaç defa yıkayalım.
Aşure için toplamda 10 litre su kullandım suyumuzu azaldıkça ilave edelim kıvamı çok koyu olmasın akıcı bir kıvamda yoksa ertesi güne sertleşir soğuk su koymalayalım hep kaynar su ilave edelim.
Portakal kabuğunu kayısıdan sonra ilave edebilirsiniz.
İnciri sıcak suyla bekletilince yumuşamış olacak aşuremize en son aşamada katalım rengi kararmasın.
Şekeri çoğaltabilirsiniz.
Nohut ve kuru fasulye iyice haşlanmış olsun.
Şekeri malzemeler piştikten sonra koyalım.
Aşuremiz pişince kaselerimize koyalım.
Soğuduktan sonra servis yapalım.
Herkesin aşuresini allah kabul etsin 🙏.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder