16 Şubat 2021 Salı

Cafe De Paris Soslu Bonfile / Biftek / Tavuk Tarifi

 

Cafe De Paris Soslu Bonfile / Biftek / Tavuk Tarifi İçin Malzemeler

  • 500 gram istenilen herhangi bir et çeşidi bonfile/biftek/tavuk (etler en az 3-4 saat  zeytinyağ/ süt/kekik karışımı için de dinlendirilecek)

Sos malzemesi;

  • 100 gram tereyağ
  • 1 adet kuru soğan rendesi ( rendenin ince yeri ile rendeleyin ve suyunu sıkın)
  • 4 diş sarımsak ( rendelenmiş)
  • 1 çay bardağı eski kaşar rendesi yoksa taze kaşar
  • 1 yemek kaşığı hardal
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • 1 çay kaşığı zerdeçal
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı ketçap
  • 1 çay kaşığı köri
  • 1  çay kaşığı karabiber ( silme)
  • 1 çay kaşığı toz kırmızı biber yada pul biber ( tercih sizin)
  • Tuz ( atmadan önce  sosun tadına bakarak tuzu istediğiniz oranda siz ekleyin)
  • 5-6 dal ince kıyılmış maydanoz isteyen maydanoz yerine  2-3 tutam  dereotu kullanabilir  ( biz dereotunu pek sevmiyoruz o nedenle ben maydanoz kullandım)
  • 1 paket süt kreması ( 200 ml)

    Cafe De Paris Soslu Bonfile / Biftek / Tavuk Tarifi Yapılışı Merhabalar,

    Sosumuz 1930 lu yıllarda ilk olarak Cenevre’de bulunan Cafe de Paris adındaki restoran da icat ediliyor … Cafenin sahibi  Arthur François Dumont’ un kayınpederi Mr. Boubier  bu sosun mucidi olarak biliniyor… 1940 lı yıllar da ise restoranın tren istasyonunun hemen dibinde yer alması nedeni ile sos iyice ünleniyor…  Evde hazırlayacağımız  Cafe de Paris sos gerçek lezzete benzese de tamamen aynısı değildir. Sosun orijinalinin  için de 24 adet baharatı içeren 41 ayrı tat var ve bu sos lisanslı ve gizli bir sos o nedenle içindekiler tam bilinemiyor… evde hazırlayacağımız sos ile orijinal sosun  aynısını yapma şansımız ne yazık ki  yok  ….Tercih ettiğiniz et her ne olursa olsun bu hazırlayacağımız bu  sos etinize çok güzel  bir lezzet katacaktır. Genelde bonfile ile hazırlanan yemeğimizi isteyenler biftek ,enine  ince dilimlenmiş tavuk göğüs eti ile yada küp küp doğranmış istenilen bir tavuk eti ile de yapabilirler…

    1. Kullanacaksanız etlerinizi derince bir saklama kabına alın ….etlerin üstüne  yarım çay bardağı süt, yarım çay bardağı zeytinyağ  çok az da kekik ekleyin ve etleri harmanlayın….
    2. etleri bu şekil  de 3-4 saat ağzı kapalı olarak  buzdolabında bekletin ,dinlendirin..vaktiniz var ise bir gece bekletirseniz daha güzel olur…
    3. Yemeğinizi hazırlayacağınız  zaman..derince bir sos tenceresinde tereyağı eritin içine rendelenmiş suyu sıkılmış soğanı ve rendelenmiş sarımsağı ekleyin … kokuları çıkana kadar yakmadan malzemeyi tencere de biraz kavurun…
    4. Soğan ve sarımsaklar hafif kavruldu ocağın altını iyice  kısın….şimdi kremayı ve hardalı ekleyin karıştırın..
    5. Şimdi hızlıca ketçap, zerdeçal ve kekiği ekleyin ve yine  karıştırın sonrasında karabiber,kırmızı biber ve  köriyi ekleyin karıştırın …
    6. Kaşar peynirini ve kıyılmış maydanozu ekleyerek  hepsini kısa sürede  iyice karıştırın..
    7. En son olarak sosunuzun  bir tadına bakın arzu ettiğiniz miktarda sosunuza  tuzu siz  ekleyin.
    8. Tencerede ki malzemeyi kıvamlı bir sos olana kadar karıştıra karıştıra çok kısık ateşte pişirin..
    9. Tencere de ki sos kaynadığı an 2 dakika kaynatmanız yeterli…sosu yüksek ateşte çok kaynatırsanız sosunuz kesilebilir çünkü için de krema ve tuz var…..unutmayın ! sos kısık ateşte pişirilecek kaynadığı an 1-2 dakika kaynatılıp ateş kapatılacak…
    10. Sos hazırlanırken siz  kızmış döküm yada teflon tavada etlerinizi arkalı önlü güzelce mühürleyin..
    11. etlerin ızgara olma  pişme kıvamını siz kendiniz ayarlayın ..et pişme kıvamı size kalmış kimi eti çok pişmiş sever kimi az….ama lütfen unutmayın etlerinizi ne kadar çok pişirirseniz etleriniz o kadar sert olur..o nedenle bence çok da pişirmeyin.. (bana göre) az, orta ve çok pişmiş et  kıvamlarının  resimlerinin hepsini  paylaştım tercih sizin….
    12. Pişen etleri  servis tabağına alın ve 1′ er parmak kalınlığında  dilimleyin ..dilimlenmiş sıcak etlerin üstüne sıcak sos dan bolca dökün..yemeğiniz hazır….yemeğinizi  sıcak sıcak servis yapın…yemeğinizi misafirlerinize   patates kızartması ve mevsim yeşillikleri ile hazırlanmış  salata  ile sunmanızı öneririm…

    Afiyetler  olsun…

    Tavuk eti kullanacaklar  için de aynı yapım şekli  geçerli tavuk göğüs  etlerini sıcak tavada etlerin kesiliş şekillerine göre ya sote yapın yada önlü arkalı kızartın sıcak tavuklara sıcak sos dökerek servis yapın…

    Orijinal tarifte rokfor peyniri,kaz ciğeri,beyaz şarap,dijon hardalı,worcestershire sos  kullanılıyormuş … bu malzemeler herkesin ulaşacağı malzemeler olamayacağı için  ben sosu içine kaşar peyniri ekleyerek yaptım..zaten dediğim gibi bu tam orijinal sos değil ona yakın  bir sos..

    Orijinal sos aslında ikiye bölünerek hazırlanıyor … sıvı olan kısım ve özel hazırlanıp dondurulmuş tereyağı. Denilene göre ilk önce sos hazırlanıyor, ardından özel baharatlı donmuş tereyağı bu sosta eritiliyor. Orijinale daha yakın bir tarif yapmak isteyenler sitede paylaşım yapan Yalçın Yılmaz beyin tariflerinden sosu deneyebilirler…

    Hoşça kalın

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder