15 Şubat 2021 Pazartesi

Elmalı Turta Tarifi

 

Elmalı Turta Tarifi İçin Malzemeler

Hamuru için:

  • 4 su bardağı un (kıvamına bakarak azar azar koyabilirsiniz)
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 tutam tuz
  • 250 gr tereyağı (buzdolabından hamur hazırlama anında çıkarılmalı soğukken)
  • 2 adet yumurta

İç harcı için:

  • 5 adet orta boy elma rendelenmiş
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı toz tarçın
  • 1 su bardağı ceviz (dövülmüş)

Üzeri için:

  • Pudra şekeri

Elmalı Turta Nasıl Yapılır?

  • Hamuru için; Robotunuza un, tuz ve kabartma tozunu ekleyin.
  • Küp küp doğranmış tereyağını ilave edip kapağı kapatılıp bir tur çekin.
  • Ardından yumurtaları tek tek kırarak ve çekerek ufalanmış hale  getirin.
  • Ufalanmış irili ufaklı hamuru tezgaha alıp ve çok yoğurmadan hamur kıvamına getirin.
  • Hamuru streç filme sarıp ve buzdolabına kaldırıp 30 dk bekletelim streçlemeden önce hamurdan bir parça koparıp üzerine ufalamak için ayırın.
  • İç harcı için; Rendelenen elmalar tavaya alınır hafif rengi dönene kadar kavrulur.
  • Rengi dönen elmalara toz şekeri eklenir ve karamelize olana kadar kavrulur.
  • İyice kavrulan elma harcına tarçın ve cevizler eklenir karıştırılıp altıp kapatılıp soğumaya bırakılır.
  • Dolapta dinlenen büyük hamuru streç filmden çıkarılır ve iki yağlı kağıt arasına alıp bastırılır.
  • Bir merdane yardımıyla tart kalıbının şeklinde olacak şekilde hamurunuzu açılır.
  • Açılan hamur tart kalıbına yerleştirir ve altındaki yağlı kağıt alınır.
  • Elinizle kenarları düzeltilir bir çatal yardımıyla tabanına kabarmaması için delikler açılır.
  • 1.aşama kör pişirme için; Fırın kağıdı tartın üzerine yerleştirilir ve üzerine nohut yada kuru fasulye koyulup 180 derecede önceden ısıtılmış fırında 10 -12 dakika pişirilir.
  • Pişen tart fırından çıkarılır tartın üzerine koyulan bakliyat ve fırın kağıdını kaldırılır.
  • 2. aşama kör pişirme için; Tartı hiçbir şey olmadan 180 derecede önceden ısıtılmış fırında 10-15 dakika daha pişirilir.
  • Son aşama; Fırından çıkarılan tartın içerisine hazırlanan elmalı iç harç bir kaşık yardımıyla yayılır.
  • Hamurdan üzerine ufalamak üzere ayrılmış parça küçük küçük ufalanarak tartın üzerine eklenir.
  • 180 derecede önceden ısıtılmış fırında 15-20 dakika daha üzeri kıtır olana kadar pişirin.
  • Fırından çıkan tartı iyi soğuduktan sonra kalıptan çıkartın.
  • Kalıptan çıkarılan tart üzerine pudra şekeri serpilir ve servise hazır hale getirilir. AFİYET OLSUN...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder