Elmalı Turta Tarifi İçin Malzemeler
Hamuru için:
- 4 su bardağı un (kıvamına bakarak azar azar koyabilirsiniz)
- 1 paket kabartma tozu
- 1 tutam tuz
- 250 gr tereyağı (buzdolabından hamur hazırlama anında çıkarılmalı soğukken)
- 2 adet yumurta
İç harcı için:
- 5 adet orta boy elma rendelenmiş
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 tatlı kaşığı toz tarçın
- 1 su bardağı ceviz (dövülmüş)
Üzeri için:
- Pudra şekeri
Elmalı Turta Nasıl Yapılır?
- Hamuru için; Robotunuza un, tuz ve kabartma tozunu ekleyin.
- Küp küp doğranmış tereyağını ilave edip kapağı kapatılıp bir tur çekin.
- Ardından yumurtaları tek tek kırarak ve çekerek ufalanmış hale getirin.
- Ufalanmış irili ufaklı hamuru tezgaha alıp ve çok yoğurmadan hamur kıvamına getirin.
- Hamuru streç filme sarıp ve buzdolabına kaldırıp 30 dk bekletelim streçlemeden önce hamurdan bir parça koparıp üzerine ufalamak için ayırın.
- İç harcı için; Rendelenen elmalar tavaya alınır hafif rengi dönene kadar kavrulur.
- Rengi dönen elmalara toz şekeri eklenir ve karamelize olana kadar kavrulur.
- İyice kavrulan elma harcına tarçın ve cevizler eklenir karıştırılıp altıp kapatılıp soğumaya bırakılır.
- Dolapta dinlenen büyük hamuru streç filmden çıkarılır ve iki yağlı kağıt arasına alıp bastırılır.
- Bir merdane yardımıyla tart kalıbının şeklinde olacak şekilde hamurunuzu açılır.
- Açılan hamur tart kalıbına yerleştirir ve altındaki yağlı kağıt alınır.
- Elinizle kenarları düzeltilir bir çatal yardımıyla tabanına kabarmaması için delikler açılır.
- 1.aşama kör pişirme için; Fırın kağıdı tartın üzerine yerleştirilir ve üzerine nohut yada kuru fasulye koyulup 180 derecede önceden ısıtılmış fırında 10 -12 dakika pişirilir.
- Pişen tart fırından çıkarılır tartın üzerine koyulan bakliyat ve fırın kağıdını kaldırılır.
- 2. aşama kör pişirme için; Tartı hiçbir şey olmadan 180 derecede önceden ısıtılmış fırında 10-15 dakika daha pişirilir.
- Son aşama; Fırından çıkarılan tartın içerisine hazırlanan elmalı iç harç bir kaşık yardımıyla yayılır.
- Hamurdan üzerine ufalamak üzere ayrılmış parça küçük küçük ufalanarak tartın üzerine eklenir.
- 180 derecede önceden ısıtılmış fırında 15-20 dakika daha üzeri kıtır olana kadar pişirin.
- Fırından çıkan tartı iyi soğuduktan sonra kalıptan çıkartın.
- Kalıptan çıkarılan tart üzerine pudra şekeri serpilir ve servise hazır hale getirilir. AFİYET OLSUN...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder