İçindekiler
1 bütün tavuk (yaklaşık 2 kg)
4 diş sarımsak
2 dolu tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı şeker
Yarım çay kaşığı yenibahar
2 tane karanfil
1-2 dal zahter kekik (taze kekik veya kuru kekik de kullanabilirsiniz.)
2 çay kaşığı pul biber
1 limonun kabuğu ve yarısının suyu
4 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çorba kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı karabiber
2 şişe soda (400 ml)
1 mandalina
SARIMSAKLI BİBERİYELİ PATATES İÇİN;
5 patates
8 diş sarımsak
1 çay kaşığı tuz
3-4 dal biberiye
Yarım çay bardağı zeytinyağı
- Fırını 220C alt-üst ve fan modunda ısıtın.
- Tavuğun lezzetli sosu için 4 diş sarımsağın üzerine 1 tatlı kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı toz şeker, 2 karanfil ve 1 büyük dal zahter kekik ekleyip havanda dövün. 2 çay kaşığı pul biberi, yarım çay kaşığı yenibaharı, 1 çay kaşığı karabiberi ve 1 limonun kabuğunu rendeleyerek ekleyin. Tüm lezzetlerin birbirine geçmesi için 4 çorba kaşığı zeytinyağı ve 1 çorba kaşığı tereyağını da ekleyip karıştırın.
- Tavuğun üzerindeki fazla nemi peçeteyle iyice kurulayın. Bu sayede sos tavuğun üzerinde daha iyi tutunacak.
- Buda göre daha az yağlı olan göğüsün lezzetlenmesi için boyun kısmından deriyi parmaklarınızla yırtmadan etinden ayırın ve göğüs kısmına bıçakla birkaç çizik atın. Böylece iç kısmına sürdüğünüz sos daha derine inecek ve tavuğun lezzetini katlayacak.
- Tavuğun iç kısmı gibi dışının da iyice soslandığından emin olun.
- Kabuğunu rendelediğiniz limonun yarısının suyunu sosa sıkın. Kalan limonu da tavuğun içine sürüp içinde bırakın. Kalan sostan bir parça alıp tavuğun içini de soslayın.
- Soda şişesinin ¾ ünü bir bardağa boşaltın. Üzerine havanda kalan sosu ekleyin. Bu aşamada sıcaklığa dayanan emaye veya çelik bir bardak kullanmanız önemli
- Tavuğu bardağın üzerine oturtun ve fırın tepsisine yerleştirin. Şişede kalan ve 1 şişe daha sodayı havanın dibinde kalan lezzetli sosla beraber tepsiye dökün.
- 1 mandalina ve kalan yarım limonu ikiye kesip tepsiye ekleyin.
- Tavuğun en kalın kısmı olan göğsüne termometreyi yerleştirin ve fırının en altına koyun. Bu şekilde yaklaşık 20-25 dakika pişirin.
- 5 tane patatesin kabuklarını soyup küpler halinde doğrayın. 8 diş sarımsağın üzerine 1 tatlı kaşığı tuz ekleyip havanda püre haline gelene kadar dövün. Üzerine 3-4 dal biberinin yapraklarını ve yarım çay bardağı zeytinyağını ekleyip karıştırın.
- Patateslerin üzerine bu sosu döküp hepsinin sostan nasibini aldığından emin olana kadar karıştırın.
- 25. dakikadan sonra tepside bulunan limon ve mandalinanın sularını tavuğun üzerine sıkıp alın ve tepsiye patatesleri ekleyin.
- Tavuğun ateşe en yakın yerleri daha fazla ve hızla renk alıyorsa, üzerini yağlanmış bir parça tülbent ile kapatıp 1 saat kadar daha pişirin.
- Tavuk pişince fırından çıkartıp üzerini yağlı kâğıt ya da içi yağlı kağıtlı folyo ile kapatıp 10-15 dakika dinlendirin. Üzerine maydanoz veya kişniş yaprakları ekleyince yılbaşında aile sofralarınızda sizlere eşlik edecek yılbaşı tavuğunuz emrinize amade.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder