Kıyır Kıyır Kandil Simidi Tarifi İçin Malzemeler
- 250 gram tereyağı (yumuşak)
- 1 çay bardağı elma sirkesi
- 1 çay bardağı şeker
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 2 adet yumurta (birinin beyazı üstü için ayrılır)
- 1 tatlı kaşığı mahlep
- 1 paket kabartma tozu (yada karbonat)
- 8 su bardağı un (kontrollü)
Üstüne;
- Yumurta beyazı
- Kavrulmuş susam
- Çörekotu
Kıyır Kıyır Kandil Simidi Tarifi Yapılışı
- Susamlar tavada rengi dönene kadar kavrulur (daha lezzetli ve görüntü olarak tam simit olur).
- Un ve mahlep hariç tüm malzemeler karıştırılır. Un ve mahlep eklenip hamur yoğrulur.
- Yumuşak ama ele yapışmayan kıvamda hamur elde edilir (bu kıvam için un kontrollü eklenir, gerekirse daha fazla da koyulabilir
- Hamurdan küçük parçalar koparılır.
- Önce çubuk şeklinde uzatılır ardından hamurların uçları birbirine yapıştırılır.
- Elde edilen halkalar önce yumurta beyazına ardından susama bulanır.
- Çörekotu koyulacak simitler yumurta sarısına yada pekmezli suya bandırılır.
- Simitler ısıtılmış 180 derece fırında kızarana kadar pişirilir. Yaklaşık 15 dk pişirme süresi olabiliyor, fırına göre değişebilir. Çok erken çıkartılırsa içleri nemli kalacaktır.Afiyetle ❤️.
🧐 bu ölçülerle 60-70 simit elde edilecektir. Daha az için yarım ölçek yapıyorum. Yumurtayı bir bütün yumurta kullanıp diğer malzemeleri yarı yarıya koyarak yarım ölçek yapıyorum. Yarım ölçü ile 35 simit elde edebiliyorsunuz.
🧐 sirke içinin kıyır kıyır olmasını sağlıyor, kokusu olmuyor.
🧐mahlep aroması ile o nefis kokuyu ve lezzeti veriyor.
🧐 susam ve çörekotu karışık koyduklarımı yumurta beyazına bandırıyorum.
🧐ebat olarak daha ince ve büyük yapabilirsiniz, biz daha küçük ve hafif tombik seviyoruz. Lezzeti ve iç dokusu aynı.
🧐 bu tarif eşimin halasından, kandil simitleri meşhurdur. Birebir uyguladığım tarifidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder