19 Şubat 2021 Cuma

Kıyır Kıyır Kandil Simidi Tarifi

 

Kıyır Kıyır Kandil Simidi Tarifi İçin Malzemeler

  • 250 gr tereyağı (yumuşak)
  • 1 çay bardağı elma sirkesi
  • 1 çay bardağı şeker
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 2 adet yumurta (birinin beyazı üstü için ayrılır)
  • 1 tatlı kaşığı mahlep
  • 1 paket kabartma tozu (yada karbonat)
  • 8 su bardağı un (kontrollü)

Üzeri için:

  • Yumurta beyazı
  • Kavrulmuş susam
  • Çörekotu

Kıyır Kıyır Kandil Simidi Nasıl Yapılır?

    • Susamlar tavada rengi dönene kadar kavrulur. (daha lezzetli ve görüntü olarak tam simit olur).
    • Un ve mahlep hariç tüm malzemeler karıştırılır. Un ve mahlep eklenip hamur yoğrulur.
    • Yumuşak ama ele yapışmayan kıvamda hamur elde edilir (bu kıvam için un kontrollü eklenir, gerekirse daha fazla da koyulabilir).
    • Hamurdan küçük parçalar koparılır. Önce çubuk şeklinde uzatılır ardından hamurların uçları birbirine yapıştırılır.
    • Elde edilen halkalar önce yumurta beyazına ardından susama bulanır.
    • Çörekotu koyulacak simitler yumurta sarısına yada pekmezli suya bandırılır.
    • Simitler ısıtılmış 180 derece fırında kızarana kadar pişirilir. Yaklaşık 15 dk pişirme süresi olabiliyor, fırına göre değişebilir.
    • Çok erken çıkartılırsa içleri nemli kalacaktır. Afiyetle ❤
    • 🧐Bu ölçülerle 60-70 simit elde edilecektir. Daha az için yarım ölçek yapıyorum. Yumurtayı bir bütün yumurta kullanıp diğer malzemeleri yarı yarıya koyarak yarım ölçek yapıyorum. Yarım ölçü ile 35 simit elde edebiliyorsunuz.
    • 🧐 Sirke içinin kıyır kıyır olmasını sağlıyor, kokusu olmuyor.
    • 🧐Mahlep aroması ile o nefis kokuyu ve lezzeti veriyor.
    • 🧐 Susam ve çörekotu karışık koyduklarımı yumurta beyazına bandırıyorum.
    • 🧐Ebat olarak daha ince ve büyük yapabilirsiniz, biz daha küçük ve hafif tombik seviyoruz. Lezzeti ve iç dokusu aynı.
    • 🧐 Bu tarif eşimin halasından, kandil simitleri meşhurdur. Birebir uyguladığım tarifidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder