Kıyır Kıyır Kandil Simidi Tarifi İçin Malzemeler
- 250 gr tereyağı (yumuşak)
- 1 çay bardağı elma sirkesi
- 1 çay bardağı şeker
- 1 çay bardağı sıvıyağ
- 2 adet yumurta (birinin beyazı üstü için ayrılır)
- 1 tatlı kaşığı mahlep
- 1 paket kabartma tozu (yada karbonat)
- 8 su bardağı un (kontrollü)
Üzeri için:
- Yumurta beyazı
- Kavrulmuş susam
- Çörekotu
Kıyır Kıyır Kandil Simidi Nasıl Yapılır?
- Susamlar tavada rengi dönene kadar kavrulur. (daha lezzetli ve görüntü olarak tam simit olur).
- Un ve mahlep hariç tüm malzemeler karıştırılır. Un ve mahlep eklenip hamur yoğrulur.
- Yumuşak ama ele yapışmayan kıvamda hamur elde edilir (bu kıvam için un kontrollü eklenir, gerekirse daha fazla da koyulabilir).
- Hamurdan küçük parçalar koparılır. Önce çubuk şeklinde uzatılır ardından hamurların uçları birbirine yapıştırılır.
- Elde edilen halkalar önce yumurta beyazına ardından susama bulanır.
- Çörekotu koyulacak simitler yumurta sarısına yada pekmezli suya bandırılır.
- Simitler ısıtılmış 180 derece fırında kızarana kadar pişirilir. Yaklaşık 15 dk pişirme süresi olabiliyor, fırına göre değişebilir.
- Çok erken çıkartılırsa içleri nemli kalacaktır. Afiyetle ❤
- 🧐Bu ölçülerle 60-70 simit elde edilecektir. Daha az için yarım ölçek yapıyorum. Yumurtayı bir bütün yumurta kullanıp diğer malzemeleri yarı yarıya koyarak yarım ölçek yapıyorum. Yarım ölçü ile 35 simit elde edebiliyorsunuz.
- 🧐 Sirke içinin kıyır kıyır olmasını sağlıyor, kokusu olmuyor.
- 🧐Mahlep aroması ile o nefis kokuyu ve lezzeti veriyor.
- 🧐 Susam ve çörekotu karışık koyduklarımı yumurta beyazına bandırıyorum.
- 🧐Ebat olarak daha ince ve büyük yapabilirsiniz, biz daha küçük ve hafif tombik seviyoruz. Lezzeti ve iç dokusu aynı.
- 🧐 Bu tarif eşimin halasından, kandil simitleri meşhurdur. Birebir uyguladığım tarifidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder