Balaban Kebabı Tarifi İçin Malzemeler
Köftesi için:
- 500 gram dana kıyma
- 1.5 çay kaşığı karabiber
- 1 çay bardağı bayat ekmek içi (çekilmiş)
- 2 adet soğan
- 1.5 çay kaşığı tuz
Sosu için:
- 2 yemek kaşığı domates salçası
- 1 çay kaşığı toz şeker
- 1/2 yemek kaşığı tereyağı
- 1/2 su bardağı su
- 1/2 çay kaşığı tuz
Üzeri için:
- 2 adet tırnak pide
- 1 su bardağı yoğurt
- 1 su bardağı et suyu
- 4 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı
- 1 adet domates
- 2 adet biber
Balaban Kebabı Nasıl Yapılır?
- Öncelikle soğanı küp küp doğrayın ve mümkünse ekmek içlerini incecik çektirin.
- Bir kabın içerisine kıyma, ekmek içi, soğan, karabiber ve tuzu ekleyerek yoğurun.
- Hazırladığınız köfte harcından ceviz büyüklüğünde parçalar kopartın. Köfteleri elinizle yassılaştırarak döküm tavada önlü arkalı kızartın.
- Domates ve biberleri de döküm tavada veya ızgarada közleyin.
- Domates sosu için; Bir tavanın içerisinde tereyağını eritin. Üzerine salça, toz şeker ve tuzu ekleyerek karıştırın.
- Salçanın kokusu çıkana kadar malzemeleri güzelce kavurun. Üzerine yavaş yavaş suyu ilave edin.
- Sosu bir taşım kaynattıktan sonra ocaktan alın.
- Tırnak pideleri küp küp doğrayın ve servis tabağının içerisine yerleştirin.
- Et suyunu bir tencerede ısıtın. Daha sonra tırnak pidelerin üzerinde gezdirin.
- Yoğurdu çırptıktan sonra pidelerin üzerinde gezdirin. Hazırladığınız domates sosunu da yoğurdun üzerine ilave edin.
- En üst kısma pişmiş köfteleri, domates ve biberi yerleştirin.
- Bir tavada tereyağını eritin ve köftelerin üzerinde gezdirin. Afiyet olsun.
Balaban Kebabı Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?
- Tarifte sinirleri alınmış, terbiye edilmiş ve dinlendirilmiş et kullanmaya özen gösterin.
- Tarifte tırnak pide yerine ev yapımı Ramazan pidesi de kullanabilirsiniz.
- Köftelere şekil verirken avuç içinizi hafifçe ıslatın.
- Biber ve domatesleri fırında veya ocağın üzerinde közleyebilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder