23 Mart 2021 Salı

Gerçek Su Böreği Tarifi

 

Gerçek Su Böreği Tarifi İçin Malzemeler

Hamur İçin Malzeme

  • 6 adet yumurta
  • 1 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 çay bardağı ılık su
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 4 su bardağı un

İç Malzeme

  • Yarım demet maydanoz
  • Bir yemek tabağı dolusu peynir
  • Peynirimi kendim yaptığım için gram olarak ölçü veremeyeceğim

Aralarını Yağlamak İçin

  • 1 su bardağı eritilmiş tereyağı
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • Ayrıca 5 litrelik tencere
  • 3,5 litre kaynar su
  • 2 yemek kaşığı tuz
  • 2 diş limon tuzu
  • Ayrı ayrı iki leğende bol soğuk su ve süzgeç

    Gerçek Su Böreği Tarifi Yapılışı

  • Yumurtaları derin bir kaba kıralım çırpma teli ile çırpalım. Tuz yoğurt ve ılık suyu katalım karışımı hamur yoğurma kabına boşaltalım.
  • Yavaş yavaş un ekleyerek yumuşak bir hamur elde edelim hamur ele yapışacaktır bu normal.
  • 10 -15 dakika tezgah üstünde ovuşturarak yoğuralım hamur ne kadar iyi yoğrulursa o kadar güzel olur. Hamuru 30 dakika dinlendirelim.
  • Bu arada peynirli harcımızı hazır edelim tereyağını eritip sıvı yağ ile karıştıralım.
  • Unladıgımız tezgahta hamuru 10 adet beze alalım sadece 1 bezeyi diğerlerinden küçük alalım tepsinin en üstüne olacak.
  • Bezelerin üzerini nemli bez ile örtelim bezeleri hafif unlayarak açalım ne kadar ince açılırsa börek o kadar güzel olur.
  • Açtığımız hamurları sofra bezine serelim üzerini tekrar örtelim kurumasın.
  • 8 adet bezeleri bu şekilde açalım bezeleri açarken tencereye suyu ve tuzu atalım kaynamaya bırakalım.
  • Son iki bezeden birini olabildiğince büyük açalım tepsiden taşacak şekilde.
  • Tepsiyi 2 yemek kaşığı yağ ile yağlayalım açtığımız hamuru çiğ olarak tepsiye serelim.
  • Üzerine iki kaşık yağ sürüp her tarafına yedirelim sofra bezindeki hamuru kaynayan suyun içine bırakalım süzgeç kaşıkla hafif karıştıralım birbirine yapışmasın.
  • Yaklaşık 5-6 saniye içinde hamur pişiyor zaten fazla bekletmeden hemen soğuk su dolu kaba bırakalım.
  • Sudan çıkartıp elimizle hamuru sıvayarak fazla suyunu akıtalım yada kevgiri ters çevirip onun üzerinde süzülmesini sağlayabilirsiniz.
  • Pişen hamuru tepsiye buruşuk bir şekilde yerleştirelim üzerine tekrar iki kaşık yağ sürelim üç tane hamurdan sonra iç malzemenin yarısını hamurun üzerine yayalım.
  • Peynirli hamurun üzerine üç yufka daha yapalım aralarını yağlamayı unutmayın üç yufkadan sonra kalan peyniri üzerine yayalım.
  • Kalan iki yufkayıda haşlayıp tepsiye yerleştirelim en alttaki hamurun tepsiden sarkan uçlarını üzerine kapatalım.
  • Son bezeyi olabildiğince ince açalım çiğ olarak böreğimizin üstüne kapatalım kalan yağı da üzerine sürelim.
  • Zahmetli gibi görünsede bir kez yaptığınızda öyle olmadığını anlayacaksınız sadece püf noktalarına dikkat etmek çok önemli. Kolay gelsin afiyetle kalın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder