Gerçek Su Böreği Tarifi İçin Malzemeler
Hamur İçin Malzeme
- 6 adet yumurta
- 1 yemek kaşığı yoğurt
- 1 çay bardağı ılık su
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 4 su bardağı un
İç Malzeme
- Yarım demet maydanoz
- Bir yemek tabağı dolusu peynir
- Peynirimi kendim yaptığım için gram olarak ölçü veremeyeceğim
Aralarını Yağlamak İçin
- 1 su bardağı eritilmiş tereyağı
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- Ayrıca 5 litrelik tencere
- 3,5 litre kaynar su
- 2 yemek kaşığı tuz
- 2 diş limon tuzu
- Ayrı ayrı iki leğende bol soğuk su ve süzgeç
Gerçek Su Böreği Tarifi Yapılışı
- Yumurtaları derin bir kaba kıralım çırpma teli ile çırpalım. Tuz yoğurt ve ılık suyu katalım karışımı hamur yoğurma kabına boşaltalım.
- Yavaş yavaş un ekleyerek yumuşak bir hamur elde edelim hamur ele yapışacaktır bu normal.
- 10 -15 dakika tezgah üstünde ovuşturarak yoğuralım hamur ne kadar iyi yoğrulursa o kadar güzel olur. Hamuru 30 dakika dinlendirelim.
- Bu arada peynirli harcımızı hazır edelim tereyağını eritip sıvı yağ ile karıştıralım.
- Unladıgımız tezgahta hamuru 10 adet beze alalım sadece 1 bezeyi diğerlerinden küçük alalım tepsinin en üstüne olacak.
- Bezelerin üzerini nemli bez ile örtelim bezeleri hafif unlayarak açalım ne kadar ince açılırsa börek o kadar güzel olur.
- Açtığımız hamurları sofra bezine serelim üzerini tekrar örtelim kurumasın.
- 8 adet bezeleri bu şekilde açalım bezeleri açarken tencereye suyu ve tuzu atalım kaynamaya bırakalım.
- Son iki bezeden birini olabildiğince büyük açalım tepsiden taşacak şekilde.
- Tepsiyi 2 yemek kaşığı yağ ile yağlayalım açtığımız hamuru çiğ olarak tepsiye serelim.
- Üzerine iki kaşık yağ sürüp her tarafına yedirelim sofra bezindeki hamuru kaynayan suyun içine bırakalım süzgeç kaşıkla hafif karıştıralım birbirine yapışmasın.
- Yaklaşık 5-6 saniye içinde hamur pişiyor zaten fazla bekletmeden hemen soğuk su dolu kaba bırakalım.
- Sudan çıkartıp elimizle hamuru sıvayarak fazla suyunu akıtalım yada kevgiri ters çevirip onun üzerinde süzülmesini sağlayabilirsiniz.
- Pişen hamuru tepsiye buruşuk bir şekilde yerleştirelim üzerine tekrar iki kaşık yağ sürelim üç tane hamurdan sonra iç malzemenin yarısını hamurun üzerine yayalım.
- Peynirli hamurun üzerine üç yufka daha yapalım aralarını yağlamayı unutmayın üç yufkadan sonra kalan peyniri üzerine yayalım.
- Kalan iki yufkayıda haşlayıp tepsiye yerleştirelim en alttaki hamurun tepsiden sarkan uçlarını üzerine kapatalım.
- Son bezeyi olabildiğince ince açalım çiğ olarak böreğimizin üstüne kapatalım kalan yağı da üzerine sürelim.
- Zahmetli gibi görünsede bir kez yaptığınızda öyle olmadığını anlayacaksınız sadece püf noktalarına dikkat etmek çok önemli. Kolay gelsin afiyetle kalın.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder