Hatay Kömbesi Tarifi İçin Malzemeler
- 375 gram un
- 375 gram sarı un
- 250 gram margarin/tereyağ (oda sıcaklığında)
- 1 su bardağı tozşeker
- 1/2 (yarım) su bardağı sıvı yağ
- 1/2 (yarım) su bardağı soğuk su
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilya/1 tatlı kaşığı vanilya özütü
- 1/2 (yarım) tatlı kaşığı kömbe baharatı
- 1 su bardağı kıyılmış ceviz isteğe bağlı
Üzeri için;
- Susam (marketteki 1 paket susam yeterli geliyor)
- 1 yemek kaşığı toz şeker
Eğer baharatı hazır halde bulamazsanız;
- 1 adet dövülmüş damla sakızı
- 3 adet dövülmüş karanfil
- 1 er çay kaşığı toz zencefil
- Yenibahar+ tarçın+muskat+ mahlep (karıştırılıp ölçü kadarı kullanılır)
Hatay Kömbesi Tarifi Yapılışı
- Fırın 180/200 dereceye ayarlanıp ısıtılır.
- Yağlar, şeker, su, vanilya iyice karıştırılıp şeker eriyene kadar yoğurulur.
- Unlar ve kabartma tozu eklenip hamur toparlanır.Toplamda 750 gr unumuz olmalı, tart hamuru gibi oluyor aklınızda bulunsun.
- Eğer ceviz koyacaksak onu da hamura ekleyebiliriz.
- Susam 1 yemek kaşığı şekerle karıştırılır.
- Şekil vermek için kömbe kalıbına şekerli susam serpilir üzerine hamur basılıp ters çevirilerek hafifçe tezgaha vurdurulur.
- Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir.
- Isıtılmış fırında 15-20 dakika kadar üzerleri hafif kahverengi olana kadar pişirilip soğumaya bırakılır.
- Ağzı kapalı bir kapta 2-3 ay kadar tazeliğini korur.
NOT;Eğer sarı buğday ununuz yoksa tamamını genel amaçlı un ya da pastalık un kullanabilirsiniz.
Afiyetle❤️❤️.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder