18 Mart 2021 Perşembe

Hint Böreği Samosa Tarifi (Patatesli) Aloo Samosa

 

Hint Böreği Samosa Tarifi (Patatesli) Aloo Samosa İçin Malzemeler

Hamur için;

  • 3.5 su bardağı un
  • 1 yemek kaşığı kimyon tohumu
  • 1 tatlı kaşığı kekik (bu olmasa da olur, ben samosa hamurunda kekik çok seviyorum )
  • 4 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Hamuru yoğurmak için bir miktar su (onu yoğururken ayarlayacağız)

İç malzemeleri;

  • 3 kaşık sıvı yağ
  • 4 tane haşlanmış patates
  • 1 kaşık tane kimyon
  • 1 parça taze zencefil
  • 1 tatlı kaşığı zerdeçal
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 tatlı kaşığı garam masala
  • 1 tatlı kaşığı kimyon
  • 1 tatlı kaşığı kişniş
  • Yarım su bardağı bezelye
  • 2 diş sarımsak
  • 1 havuç rendesi
  • 1 adet kuru soğan
  • Bir tutam maydanoz
  • 1 adet yeşil biber

Chutney sos için ;

  • 4 tane domates
  • 1 tane kuru soğan
  • 4 diş sarımsak
  • 1 tane yeşil biber
  • Kırmızı toz biber
  • Zerdeçal
  • Kimyon tohumu
  • Hardal tohumu
  • Tuz
  • Sıvı yağ
  • Su

    Hint Böreği Samosa Tarifi (Patatesli) Aloo Samosa Yapılışı

  • Öncelikle hamuru hazırlıyoruz, un, baharat ve tereyağı ekleyip biraz yoğuruyoruz.
  • Daha sonra suyu azar azar ekleyip yumuşak bir hamur olana kadar yoğurmaya devam ediyoruz.
  • Hamuru dinlenmeye bırakıyoruz.
  • Şimdi iç malzemesine geçelim; haşlanmış patatesleri iyice eziyoruz.
  • Tavamıza yağı ekleyip iyice ısındıktan sonra sırasıyla kimyon tohumu, sarımsak, zencefil, soğan, havuç ve biberi ekleyip kavuruyoruz .
  • Patatesleri ilave ediyoruz, iyice karıştırıp en son bezelyeyi ekleyip toz kimyon, garam masala ve toz biberi ekliyoruz. Biraz soğumasını bekliyoruz.
  • Evet dinlenen hamurumuzu cevizden biraz büyük toplar yapıyoruz, sonra hepsini tek tek merdane ile yuvarlak olacak şekilde açıyoruz.
  • Yuvarlaklar olacak, bıçakla yandan kesiyoruz muska şeklini vereceğiz.
  • Yanları su ile ıslatıp kapatıyoruz, içli köfte mantığı var biraz, sonra iç harcı ekliyoruz, ve yine su ile çok az ıslatıp hamuru kapatıyoruz.
  • Tek tek hepsini bu işlemden geçiriyoruz.
  • Evet sıra şimdi samosaları kızartma aşamasına geldi.
  • Hepsini kızgın yağda altın sarısı olana dek kızartıyoruz.
  • Samosalar hazır  samosa ile beraber yediğim harika bir chutney sosu tarifi de veriyorum.
  • Domates, kuru soğan, sarımsak, yeşil sivri biber, kimyon tohumu, hardal tohumu, zerdeçal, tuz ve biraz su.
  • Yine her zaman olduğu gibi kızgın yağa hardal tohumunu ekliyoruz biraz çevirdikten sonra kimyon tohumu da ilave ediyoruz.
  • Sonra sarımsak, soğan ve yeşil biberi ekliyoruz, hepsini kavurduktan sonra domatesleri ekliyoruz.
  • Kırmızı toz biberi, zerdeçalı ve tuzu ilave ediyoruz, iyice karıştırıp kapağını kapatın 5 dakika orta ateşte pişiriyoruz.
  • 5 dakika sonra iyice ezerek karıştırıyoruz, biraz daha pişiriyoruz, yarım bardak su ilave ediyoruz.
  • Kaynamaya başlayınca sosumuz hazır, iyice blender yapıyoruz.
  • Samosa ile harika oluyor. Bizim damak tadımıza çokta aykırı bir tarif değil, deneyeme değer. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder