Hint Böreği Samosa Tarifi (Patatesli) Aloo Samosa İçin Malzemeler
Hamur için;
- 3.5 su bardağı un
- 1 yemek kaşığı kimyon tohumu
- 1 tatlı kaşığı kekik (bu olmasa da olur, ben samosa hamurunda kekik çok seviyorum )
- 4 yemek kaşığı tereyağı
- 1 çay kaşığı tuz
- Hamuru yoğurmak için bir miktar su (onu yoğururken ayarlayacağız)
İç malzemeleri;
- 3 kaşık sıvı yağ
- 4 tane haşlanmış patates
- 1 kaşık tane kimyon
- 1 parça taze zencefil
- 1 tatlı kaşığı zerdeçal
- 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
- 1 tatlı kaşığı garam masala
- 1 tatlı kaşığı kimyon
- 1 tatlı kaşığı kişniş
- Yarım su bardağı bezelye
- 2 diş sarımsak
- 1 havuç rendesi
- 1 adet kuru soğan
- Bir tutam maydanoz
- 1 adet yeşil biber
Chutney sos için ;
- 4 tane domates
- 1 tane kuru soğan
- 4 diş sarımsak
- 1 tane yeşil biber
- Kırmızı toz biber
- Zerdeçal
- Kimyon tohumu
- Hardal tohumu
- Tuz
- Sıvı yağ
- Su
Hint Böreği Samosa Tarifi (Patatesli) Aloo Samosa Yapılışı
- Öncelikle hamuru hazırlıyoruz, un, baharat ve tereyağı ekleyip biraz yoğuruyoruz.
- Daha sonra suyu azar azar ekleyip yumuşak bir hamur olana kadar yoğurmaya devam ediyoruz.
- Hamuru dinlenmeye bırakıyoruz.
- Şimdi iç malzemesine geçelim; haşlanmış patatesleri iyice eziyoruz.
- Tavamıza yağı ekleyip iyice ısındıktan sonra sırasıyla kimyon tohumu, sarımsak, zencefil, soğan, havuç ve biberi ekleyip kavuruyoruz .
- Patatesleri ilave ediyoruz, iyice karıştırıp en son bezelyeyi ekleyip toz kimyon, garam masala ve toz biberi ekliyoruz. Biraz soğumasını bekliyoruz.
- Evet dinlenen hamurumuzu cevizden biraz büyük toplar yapıyoruz, sonra hepsini tek tek merdane ile yuvarlak olacak şekilde açıyoruz.
- Yuvarlaklar olacak, bıçakla yandan kesiyoruz muska şeklini vereceğiz.
- Yanları su ile ıslatıp kapatıyoruz, içli köfte mantığı var biraz, sonra iç harcı ekliyoruz, ve yine su ile çok az ıslatıp hamuru kapatıyoruz.
- Tek tek hepsini bu işlemden geçiriyoruz.
- Evet sıra şimdi samosaları kızartma aşamasına geldi.
- Hepsini kızgın yağda altın sarısı olana dek kızartıyoruz.
- Samosalar hazır samosa ile beraber yediğim harika bir chutney sosu tarifi de veriyorum.
- Domates, kuru soğan, sarımsak, yeşil sivri biber, kimyon tohumu, hardal tohumu, zerdeçal, tuz ve biraz su.
- Yine her zaman olduğu gibi kızgın yağa hardal tohumunu ekliyoruz biraz çevirdikten sonra kimyon tohumu da ilave ediyoruz.
- Sonra sarımsak, soğan ve yeşil biberi ekliyoruz, hepsini kavurduktan sonra domatesleri ekliyoruz.
- Kırmızı toz biberi, zerdeçalı ve tuzu ilave ediyoruz, iyice karıştırıp kapağını kapatın 5 dakika orta ateşte pişiriyoruz.
- 5 dakika sonra iyice ezerek karıştırıyoruz, biraz daha pişiriyoruz, yarım bardak su ilave ediyoruz.
- Kaynamaya başlayınca sosumuz hazır, iyice blender yapıyoruz.
Samosa ile harika oluyor. Bizim damak tadımıza çokta aykırı bir tarif değil, deneyeme değer. Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder