Ispanak Graten (Havuç, Patates ve Yumurtalı) Tarifi İçin Malzemeler
Bardak ölçüsü: Ajda çay bardağı (170 ml)
- 2 bağ ıspanak (800 gram)
- 2 adet orta boy soğan
- 2 adet orta boy patates
- 1 adet orta boy havuç
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı silme tuz
- 1 tatlı kaşığı toz biber
- 1 çay kaşığı silme karabiber
Beşamel için:
- 2, 5 çay bardağı süt
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 2 yemek kaşığı dolusu un
- 1 tatlı kaşığı silme tuz
- 1 çay kaşığı silme karabiber
Üzeri için:
- 1 adet çırpılmış yumurta (+1 fiske tuz)
- Dilim yahut rende kaşar
Ispanak Graten (Havuç, Patates ve Yumurtalı) Tarifi Yapılışı
- Patatesleri soyup minik küpler halinde kesiyoruz ve sıcak suya koyup 15 dakika haşlıyoruz.
- Patatesler haşlanırken soğanları soyup minik küpler halinde kesip uygun bir tencereye alıyoruz.
- Üzerine 3 yemek kaşığı zeytinyağını ilave edip soteliyoruz.
- Soğanlar sotelenirken havucu soyup rendenin ince tarafıyla rendeleyip soğanlara ilave ediyoruz ve diriliklerini kaybedene kadar kısık ateşte soteliyoruz.
- Soğan ve havuçlar sotelenirken ıspanakların kökünü kesip toprağından iyice arınana kadar yıkayıp 1 parmak kalınlığında kesiyoruz.
- Ispanakları yıkayıp keserken kestiğimiz ıspanağı parça parça soğanlara ilave ediyoruz. Sıcağı gördükçe ufalacaklar.
- Tüm ıspanakları tencereye aldığımızda baharatları ilave ediyoruz.
- Ispanaklar suyunu salıp tamamen çekene kadar büyük ocakta kısık ateşte ara ara karıştırarak pişiriyoruz.
- Haşlanan patateslerimizi süzüp bir kaba alıyoruz.
- Bu sırada beşamel sosumuzu hazırlıyoruz.
- Küçük bir tencereye tereyağını alıp eritiyoruz.
- Eriyen tereyağına unu ilave edip karıştırıyoruz.
- Fazla kavurmamıza gerek yok. Tereyağı unu emince sütü ilave ediyoruz ve kıvam alana kadar karıştırıyoruz.
- Kıvam alan sosa tuz ve karabiberi ilave ediyoruz.
- Suyunu tamamen çekmiş ıspanakları haşlanmış patateslerin üzerine ilave edip beşamel sosu da ekleyip karıştırıyoruz.
- Küçük kare borcama harcımızı döküyoruz.
- Üzerine bir fiske tuzla çırpılmış 1 adet yumurtayı kaşıkla pay ediyoruz.
- Yumurtanın üzerine dilim kaşarları yerleştirip 200 derece önceden ısınmış fanlı fırının orta katında 16-17 dakika pişiriyoruz.
- Gratenimiz hazır. İlk sıcağı çıktıktan sonra servis edebilirsiniz.
Deneyenlere afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder