18 Mart 2021 Perşembe

İzmir Köfte (Tencerede) Tarifi

 

İzmir Köfte (Tencerede) Tarifi İçin Malzemeler

Köfte Malzemesi;

  • 500 gr çift çekilmiş köftelik döş  kıyma
  • 1 adet kuru soğan rendesi
  • 1 diş sarımsak rendesi
  • 1 adet küçük yumurta
  • 3 dilim ıslatılmış sıkılmış ekmek içi
  • 7-8 dal maydanoz yaprağı
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı toz kırmızı biber
  • 1 çay kaşığı kimyon ( silme)
  • Yarım çay kaşığı karabiber

Köfte sosu;

  • 3 adet iri sulu domates
  • 2 tatlı kaşığı salça
  • 1 diş sarımsak rendesi
  • 2 su bardağı su
  • Tuz ( sizde)
  • Bir tutam karabiber

Ayrıca;

  • 3-4 adet iri patates
  • 3-4 adet sivri biber
  • 3 yemek kaşığı katı yağ (  tereyağ ya da margarin)
  • 1 su bardağı su + 1 yemek kaşığı sirke ( sirkeli su köfteleri yuvarlarken kullanılacak)

    İzmir Köfte (Tencerede) Tarifi Yapılışı:                                    Soğanı ve sarımsağı  kıymanın üstüne rendeleyin…bunların üstüne de ıslatılmış suyu  iyice ama iyice  sıkılmış ekmek içlerini,yumurtayı ve baharatları da katarak köfteyi bir güzel yoğurun..şimdi incecik kıyılmış maydanozu da harca ekleyip harcı bıkmadan yine yoğurun…yoğrulmaktan yorulan  kıymayı mutlaka buzdolabında dinlendirin…( bu köfte hem çok iyi yoğrulmalı hemde bir süre buzdolabında dinlendirilmeli)

    Yemeğe oturmadan 1 saat  önce patatesleri iri parmak kalınlığında kesip hazırlayın ( patatesleri çok ince doğramayın irice doğrayın)…domateslerin 2 tanesini bir tabağa rendeleyin bir tanesinin de kabuğunu soyup minik küpler halinde rende domateslerin üstüne doğrayın..küçük bir kaseye 1 su bardağı su ve 1 yemek kaşığı sirke ekleyerek ön hazırlığınızı tamamlayın…

    Şimdi derin bir tavada dolu dolu  3 yemek kaşığı yağı eritip kızdırın..kızmış yağda patatesleri kızartın..

    Patatesler yağda kızarırken siz hazırladığınız kıyma harcından ceviz kadar parçalar kopartıp parmak uzunluğunda ince uzun  köfteler hazırlayın..köfteleri hazırlarken elinizi arada sırada sirkeli suya batırın köfteleri öyle hazırlayın,yuvarlayın ki köfteler kızarırken hem dağılmasın hem kararmasın hemde köfteler  pof pof kabarsın…

    Kızaran patatesleri derin ve yayvan bir tencereye alın…tavada ki yağda şimdi köfteleri kızartın…köfteleri kızartırken tavaya çok maşa sokmadan ,tavayı (dikkatlice) sık sık ileri geri bazende  kendi ekseninde sallayarak kızartın ..köfteleri böyle kızartırsanız hem köfteler dağılmaz hem de  pof pof kabarır yada siz nasıl biliyorsanız öyle kızartın :))))))

    Kızararak hazır olan  köfteleri de patateslerin üstüne alın…

    Şimdi tavada kalan yağa domatesleri ekleyin…domatesleri tavada 4-5 dakika pişirin..şimdi de tavaya su ile sulandırılmış domates salçasını,sarımsak rendesini tuzu ve karabiberi ekleyerek hepsini harlı ateşte 5-6  taşım kaynatın ( resimlerden sos kıvamı anlayabilirsiniz)…bu hazırladığınız sosu köftelerin üstüne dökün…köftelerin üstünü yeşil biber ile süsleyin ( bu aşamada isteyen yemeğin üstünü + domates dilimleri ile de süsleyebilir)…şimdi hazır olan yemek tenceresini kulplarından tutarak kendi ekseninde şöyle bir sallayın….tencereyi ocakta yüksek ateşte 1 taşım kaynatın yemek 1 taşım kaynadıktan sonra tencerenin üst kapağını kapatın ocağın altını iyice kısarak ateşi en kısık konuma getirin devamında tencereyi  15-20 bilemediniz en fazla 25-30 dakika kadar ocak üstünde kısık ateşte tıngırdatın…:)))) sürelere dikkat edin yemeği ocak üstünde pişirirken  30 dakikayı geçmeyin..ama şunu da unutmayın bu yemek çok  çok da sulu olmamalı yemek hafiften yağına kalmalı…

    Artık muhteşem İzmir  köfteleriniz  hazır…köftelerinizi sıcak sıcak sunum yapabilirsiniz…

    Afiyetler olsun…

    Not : Normalde İzmir köftenin ne harcına nede sosuna  sarımsak eklemezler ama ben harcına ve sosuna toplamda 2 diş sarımsak ekliyorum ayrıca kimyon,toz kırmızı biber gibi baharatlar da harca pek eklenmez ama ben ekliyorum iyideyapıyorum çünkü bunlar eklenince yemek çok çok  daha lezzetli oluyor…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder