6 Mart 2021 Cumartesi

Soğan Paratha (Hint Ekmeği, Mayasız) Tarifi

 

Soğan Paratha (Hint Ekmeği, Mayasız) Tarifi İçin Malzemeler

Hamuru için:

  • 2 su bardağı un
  • 1 tatlı kaşığı sıvı yağı
  • Çeyrek tatlı kaşığı tuz
  • 1/2 (yarım) su bardağı ilik su (azıcık daha su)

İç harcı için:

  • 1 tatlı kaşığı sıvı yağı
  • 3 orta boy (küçük boya yakın kuru soğan, küçük küp küp doğranacak)
  • 1 küçük boy diş sarımsak (rendelenecek)
  • Taze zencefil (diş sarımsağın boyutunda rendelenecek)
  • Çeyrek tatlı kaşığı toz kimyon
  • Çeyrek tatlı kaşığı garammasala(Hint baharatı)
  • Yarım tatlı kaşığı tuz
  • Bir avuç maydanoz veya taze kişniş (ince kıyılacak)

    Soğan Paratha (Hint Ekmeği, Mayasız) Tarifi Yapılışı

  • İlk önce hamurumuz için uygun bir kaba ununuzu, sıvı yağınızı ve tuzunuzu katın, iyice karıştırın.
  • Ardından yarım şu bardağı suyunuzu da ekleyin ve hamuru yoğurun.
  • Eğer hamur toplanmıyorsa azıcık daha su katın (1 yemek kaşığı kadar).
  • Hamurunuzu 5 dakika yoğurun ve resimdeki göründüğü gibi pürüzsüz bir hamur elde ediyoruz.
  • Üstünü bezle kapatıp 20 dakika dinlendirin.
  • Bu arada uygun bir tavaya sıvı yağınızı dökün ve küçük küçük doğradığınız soğanınızı katın ve 1 dakikaya yakın soteleyin.
  • Sarımsağınızı ve taze zencefilinizi de rendeleyin ve tavaya katip karıştırarak soteleyin.
  • Maydanoz hariç bütün diğer malzemeleri de şimdi katın ve karıştırın.
  • Kıvam istediğimiz şekilde olduysa kıydığınız maydanozu da katın ve karıştırın, şimdi ocaktan alın.
  • Dinlenen hamurunuzu bir iki kere yoğurun ve 3 eşit parçaya bölün.
  • Her parçayı beze haline getirin.
  • Önce bir bezeyi mutfak tezgâhına alın ve azıcık un serpin üzerine.
  • Merdaneyle kalın ve küçük boy şeklinde açın.
  • Soğan mezesinin 1/3’ni alın ve hamurun ortasına koyun.
  • Bezemizi şimdi kenarlarını birbirine sim sıkı kapatın (resimlere bakın) ve mühürleyin.
  • Bezemizi şimdi nazikçe merdaneyle düzleştirin ve büyütün.
  • Parathamız azıcık kalın olmalı. Her bezeye bunu uygulayın.
  • Uygun bir tavayı ocağa alın ve kızdırın. Ocağı orta ateşe (yükseğe yakın) koyun ve birer birer parathanızı koyun tavaya.
  • İlk tarafı azıcık kızardımı çevirin ve şimdi üste gelen kızarmış tarafa 1 tatlı kaşığı sıvı yağı sürün.
  • Şimdi tekrar dondurun parathamızı ve şimdi üste gelmiş tarafa da aynı 1 tatlı kaşığı sıvı yağı dökün.
  • Parathamız piştiğinde uygun bir tabağa koyun ve diğerlerine de bunu uygulayın.
  • Afiyetler olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder