Soğan Paratha (Hint Ekmeği, Mayasız) Tarifi İçin Malzemeler
Hamuru için:
- 2 su bardağı un
- 1 tatlı kaşığı sıvı yağı
- Çeyrek tatlı kaşığı tuz
- 1/2 (yarım) su bardağı ilik su (azıcık daha su)
İç harcı için:
- 1 tatlı kaşığı sıvı yağı
- 3 orta boy (küçük boya yakın kuru soğan, küçük küp küp doğranacak)
- 1 küçük boy diş sarımsak (rendelenecek)
- Taze zencefil (diş sarımsağın boyutunda rendelenecek)
- Çeyrek tatlı kaşığı toz kimyon
- Çeyrek tatlı kaşığı garammasala(Hint baharatı)
- Yarım tatlı kaşığı tuz
- Bir avuç maydanoz veya taze kişniş (ince kıyılacak)
Soğan Paratha (Hint Ekmeği, Mayasız) Tarifi Yapılışı
- İlk önce hamurumuz için uygun bir kaba ununuzu, sıvı yağınızı ve tuzunuzu katın, iyice karıştırın.
- Ardından yarım şu bardağı suyunuzu da ekleyin ve hamuru yoğurun.
- Eğer hamur toplanmıyorsa azıcık daha su katın (1 yemek kaşığı kadar).
- Hamurunuzu 5 dakika yoğurun ve resimdeki göründüğü gibi pürüzsüz bir hamur elde ediyoruz.
- Üstünü bezle kapatıp 20 dakika dinlendirin.
- Bu arada uygun bir tavaya sıvı yağınızı dökün ve küçük küçük doğradığınız soğanınızı katın ve 1 dakikaya yakın soteleyin.
- Sarımsağınızı ve taze zencefilinizi de rendeleyin ve tavaya katip karıştırarak soteleyin.
- Maydanoz hariç bütün diğer malzemeleri de şimdi katın ve karıştırın.
- Kıvam istediğimiz şekilde olduysa kıydığınız maydanozu da katın ve karıştırın, şimdi ocaktan alın.
- Dinlenen hamurunuzu bir iki kere yoğurun ve 3 eşit parçaya bölün.
- Her parçayı beze haline getirin.
- Önce bir bezeyi mutfak tezgâhına alın ve azıcık un serpin üzerine.
- Merdaneyle kalın ve küçük boy şeklinde açın.
- Soğan mezesinin 1/3’ni alın ve hamurun ortasına koyun.
- Bezemizi şimdi kenarlarını birbirine sim sıkı kapatın (resimlere bakın) ve mühürleyin.
- Bezemizi şimdi nazikçe merdaneyle düzleştirin ve büyütün.
- Parathamız azıcık kalın olmalı. Her bezeye bunu uygulayın.
- Uygun bir tavayı ocağa alın ve kızdırın. Ocağı orta ateşe (yükseğe yakın) koyun ve birer birer parathanızı koyun tavaya.
- İlk tarafı azıcık kızardımı çevirin ve şimdi üste gelen kızarmış tarafa 1 tatlı kaşığı sıvı yağı sürün.
- Şimdi tekrar dondurun parathamızı ve şimdi üste gelmiş tarafa da aynı 1 tatlı kaşığı sıvı yağı dökün.
- Parathamız piştiğinde uygun bir tabağa koyun ve diğerlerine de bunu uygulayın.
Afiyetler olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder