Tepsi Dolusu Rulo Katmer Poğaça Tarifi İçin Malzemeler
İç Harcı için;
- 200g lor peynir
- 1 kase rendelenmiş kaşar peyniri
- Yarım bağ maydanoz
Hamuru için;
- 2 su bardağı ılık su
- 1 su bardağı ılık süt
- 1 tatlı kaşığı şeker
- 1 paket instant maya
- 1 tatlı kaşığı tuz
- Yarım çay bardağı sıvı yağ
- 6-7 su bardağı un
Üzeri için;
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
- Yumurta sarısı
- Susam
Tepsi Dolusu Rulo Katmer Poğaça Tarifi Yapılışı
- Uygun bir karıştırma kabına lor peyniri, rendelenmiş kaşar peyniri ve doğradığımız maydanozu alarak karıştıralım.
- Hamuru için yoğurma kabına ılık su, ılık süt, şeker, instant maya, tuz ve sıvı yağı ekleyerek karıştıralım.
- Unumuzu da yavaş yavaş ekleyerek çırpmaya devam edelim.
- Hamurumuz koyulaşmaya başladığında elimizle yoğurmaya başlayalım. Bir taraftan da un ilave etmeye devam edelim. Elde ettiğimiz hamurun ele yapışmayan yumuşak bir kıvamda olmasını sağlayalım.
- Hamurumuz hazır olduktan sonra üzerini streçleyip temiz bir bez ile örtelim ve yaklaşık 15-20 dakika kadar dinlenmeye bırakalım.
- Hamuru açarken üzerine sürmek için sıvı yağın içerisine kırmızı toz biber ekleyerek karıştıralım.
- Hamurumuz yeterince dinlendikten sonra üzerini açıp tezgaha alalım, elimizle yoğurarak toparlayalım.
- Ardından hamurumuzu 6 eşit parçaya bölelim. Her parçayı beze haline getirelim ve bezelerimizi bir tabağa yerleştirelim.
- Bezelerimizin üzerine hazırladığımız toz biberli sostan 1’er tatlı kaşığı dökelim, elimizle güzelce yayalım.
- Bezelerimizin üzerini streçleyelim ve 10 dakika daha dinlenmeye bırakalım.
- Sürenin sonunda bezelerimizden bir tanesini tezgah üzerine alalım, elimizle bastırarak hamurumuzu açmaya başlayalım. Ara ara hazırladığımız yağa elimizi batırmayı unutmayalım.
- Hamurumuz istediğimiz kalınlığa gelene kadar bastırarak ve kenarlarından çekerek açmaya devam edelim.
- İstediğimiz gibi incelip açılan hamurumuzun üzerine elimizle biraz daha yağdan sürelim, hamuru önce sağından sonra solundan içe katlayarak tekrar yağ sürelim.
- Tekrar yağdan sürüp altını ve üstünü de ortaya katlayalım. Sonrasında elimizle yağlayalım. Hamurumuzu bir kenarda beklemeye bırakalım.
- Diğer bezelerimize de aynı işlemleri uygulayıp genişleterek katlayalım.
- Hamurlarımızı katladıktan sonra tekrar tezgaha alalım ve elimizle yağlayıp bastırarak dikdörtgen şeklinde açalım.
- Hamurumuzun bir kenarına bir aparat ya da bıçak yardımı ile çizikler atalım. diğer kenarına da peynirli iç harcımızdan yerleştirelim.
- Peynirleri koyduğumuz kenardan başlayalım ve hamurumuzu rulo şeklinde saralım. Hazırladığımız poğaçayı pişirme kağıdı serdiğimiz tepsimize yerleştirelim. Tüm hamurumuz bitene kadar şekillendirmeye devam edelim.
- Üzerine sürmek için bir kase içerisine hazırladığımız sostan bir kaşık alalım ve üzerine yumurta sarısı ekleyerek çırpalım. Bir fırça yardımı ile tepsideki tüm poğaçalarımızın üzerine sürelim.
- Son olarak poğaçalarımızın üzerine susam serpelim ve bıçak yardımı ile rulo şeklinde keselim.
- Hazırladığımız poğaçalarımızı önceden ısıttığımız 180°C fırında 30 dakika kadar pişmeye bırakalım.
- Pişen katmer poğaçalarımız servise hazır. Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder