15 Mart 2021 Pazartesi

Tepsi Dolusu Rulo Katmer Poğaça Tarifi

 

Tepsi Dolusu Rulo Katmer Poğaça Tarifi İçin Malzemeler

İç Harcı için;

  • 200g lor peynir
  • 1 kase rendelenmiş kaşar peyniri
  • Yarım bağ maydanoz

Hamuru için;

  • 2 su bardağı ılık su
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1 paket instant maya
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 6-7 su bardağı un

Üzeri için;

  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
  • Yumurta sarısı
  • Susam

    Tepsi Dolusu Rulo Katmer Poğaça Tarifi Yapılışı

  • Uygun bir karıştırma kabına lor peyniri, rendelenmiş kaşar peyniri ve doğradığımız maydanozu alarak karıştıralım.
  • Hamuru için yoğurma kabına ılık su, ılık süt, şeker, instant maya, tuz ve sıvı yağı ekleyerek karıştıralım.
  • Unumuzu da yavaş yavaş ekleyerek çırpmaya devam edelim.
  • Hamurumuz koyulaşmaya başladığında elimizle yoğurmaya başlayalım. Bir taraftan da un ilave etmeye devam edelim. Elde ettiğimiz hamurun ele yapışmayan yumuşak bir kıvamda olmasını sağlayalım.
  • Hamurumuz hazır olduktan sonra üzerini streçleyip temiz bir bez ile örtelim ve yaklaşık 15-20 dakika kadar dinlenmeye bırakalım.
  • Hamuru açarken üzerine sürmek için sıvı yağın içerisine kırmızı toz biber ekleyerek karıştıralım.
  • Hamurumuz yeterince dinlendikten sonra üzerini açıp tezgaha alalım, elimizle yoğurarak toparlayalım.
  • Ardından hamurumuzu 6 eşit parçaya bölelim. Her parçayı beze haline getirelim ve bezelerimizi bir tabağa yerleştirelim.
  • Bezelerimizin üzerine hazırladığımız toz biberli sostan 1’er tatlı kaşığı dökelim, elimizle güzelce yayalım.
  • Bezelerimizin üzerini streçleyelim ve 10 dakika daha dinlenmeye bırakalım.
  • Sürenin sonunda bezelerimizden bir tanesini tezgah üzerine alalım, elimizle bastırarak hamurumuzu açmaya başlayalım. Ara ara hazırladığımız yağa elimizi batırmayı unutmayalım.
  • Hamurumuz istediğimiz kalınlığa gelene kadar bastırarak ve kenarlarından çekerek açmaya devam edelim.
  • İstediğimiz gibi incelip açılan hamurumuzun üzerine elimizle biraz daha yağdan sürelim, hamuru önce sağından sonra solundan içe katlayarak tekrar yağ sürelim.
  • Tekrar yağdan sürüp altını ve üstünü de ortaya katlayalım. Sonrasında elimizle yağlayalım. Hamurumuzu bir kenarda beklemeye bırakalım.
  • Diğer bezelerimize de aynı işlemleri uygulayıp genişleterek katlayalım.
  • Hamurlarımızı katladıktan sonra tekrar tezgaha alalım ve elimizle yağlayıp bastırarak dikdörtgen şeklinde açalım.
  • Hamurumuzun bir kenarına bir aparat ya da bıçak yardımı ile çizikler atalım. diğer kenarına da peynirli iç harcımızdan yerleştirelim.
  • Peynirleri koyduğumuz kenardan başlayalım ve hamurumuzu rulo şeklinde saralım. Hazırladığımız poğaçayı pişirme kağıdı serdiğimiz tepsimize yerleştirelim. Tüm hamurumuz bitene kadar şekillendirmeye devam edelim.
  • Üzerine sürmek için bir kase içerisine hazırladığımız sostan bir kaşık alalım ve üzerine yumurta sarısı ekleyerek çırpalım. Bir fırça yardımı ile tepsideki tüm poğaçalarımızın üzerine sürelim.
  • Son olarak poğaçalarımızın üzerine susam serpelim ve bıçak yardımı ile rulo şeklinde keselim.
  • Hazırladığımız poğaçalarımızı önceden ısıttığımız 180°C fırında 30 dakika kadar pişmeye bırakalım.
  • Pişen katmer poğaçalarımız servise hazır. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder