15 Nisan 2021 Perşembe

Nefis Köfteli Ali Paşa Pilavı Tarifi

 

Nefis Köfteli Ali Paşa Pilavı Tarifi İçin Malzemeler

  • 600 gram kıyma
  • 1 adet yumurta
  • 3 yemek kaşığı galeta unu
  • 1 adet soğan (Rendelenmiş)
  • Tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı kimyon

Sosu için;

  • Tereyağ ve salça (Yarım yemek kaşığı)
  • 1 su bardağı sıcak su

Pilav için;

  • 2 su bardağı pirinç
  • 2 yemek kaşığı şehriye (Arpa ya da tel şehriye)
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 3, 5 – 4 su bardağı su (Pirince göre değişir, suyunu siz ayarlayın)
  • Tuz
  • 1 kaç damla limon suyu
  • 1 çay kaşığı şeker

Kızartmak İçin;

  • 3-4 yemek kaşığı sıvı yağ

    Nefis Köfteli Ali Paşa Pilavı Tarifi Yapılışı

  • Kıymayı bir kaba koyalım.
  • Soğanı rendeleyip galeta ununu, yumurtayı, tuz ve baharatları koyup hepsini güzelce yoğuralım, sonra 3-4 saat dinlendirip ya da akşamdan yoğurup ertesi gün pişirebiliriz.
  • 💢Pirincimizi güzelce yıkayıp nişastasından arındıralım.
  • Suyunu süzüp biraz dinlendikten sonra tencereye sıvı yağ dökelim ve şehriyeleri biraz kavuralım, rengi değişene kadar.
  • Sonra tereyağı koyalım, pirincimizi ve tuzu da ilave edip biraz daha kavuralım.
  • Kavrulan pirince sıcak suyu dökelim, limon suyunu ve şekeri de ilave edip karıştıralım.
  • Kapağını kapatıp kaynayınca altını kısarak o şekilde pişirelim ve pişince iyice dinlendirelim.
  • 💢 Dinlenen köftelerimizi yuvarlak yaptıktan sonra biraz unlayıp ( yaptığımız köftelerin yapışmaması için çok az un koyuyoruz tepsiye ) sonra 3 yemek kaşığı kadar sıvı yağ da kızartıyoruz.
  • Kızartırken tavayı sallayarak kaşık değdirmeden kızartalım.
  • Daha sonra üzerine tereyağı ekleyelim ve yağ eridikten sonra salçayı suda açarak ekleyip köftelerin üzerine gezdirelim. (1 su bardağı kadar su)
  • Birlikte 5 dakika kadar piştikten sonra ocaktan alıyoruz.
  • Sonra derin bir kabın içine köftelerimizi yerleştirdikten sonra pişirip demlendirdiğimiz pilavı bastırarak her yerine eşit olarak yerleştiriyoruz.
  • Servis tabağına yavaşça ters çeviriyoruz. İsterseniz kek kalıbına pilavı bastırarak yayın ve servis tabağına ters çevirip köfteleri de yerleştirerek sunuma hazırlayabilirsiniz. Sunumu nasıl yapacağız size kalmış 💫
  • 💢Ben iki şekilde sunumu gösterdim, biri küçük kaselere ben küçük güvecin altına köfteleri dizip üzerine pilavı biraz bastırarak tek porsiyonluk tabağa ters çevirip yaptım.
  • Birini de kek kalıbının altına köfteleri dizip üzerine pilav koyup ters çevirdim, değişik sunumlar yapabilirsiniz. Size kalmış.
  • 💢Not; 1 su bardağı pirince 1, 5 su bardağı su koyuyoruz, 2 su bardağına 3 olacak. Ama ben şehriyeye de yarım su fazladan ekliyorum. Pirince göre değişir siz suyunu ayarlayın.

    • Pilavda şeker lezzeti için limonda beyaz olması içindir.
    • Yağda tereyağ ve sıvı yağ karışık olmalıdır tereyağ lezzet verir.
    • Sunumu istediğiniz şekilde yapabilirsiniz. İster büyük bir sunum tabağına ya da porsiyonluk olarak yapabilirsiniz.
      Afiyet olsun 💢

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder