Nefis Köfteli Ali Paşa Pilavı Tarifi İçin Malzemeler
- 600 gram kıyma
- 1 adet yumurta
- 3 yemek kaşığı galeta unu
- 1 adet soğan (Rendelenmiş)
- Tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı pul biber
- 1 çay kaşığı kimyon
Sosu için;
- Tereyağ ve salça (Yarım yemek kaşığı)
- 1 su bardağı sıcak su
Pilav için;
- 2 su bardağı pirinç
- 2 yemek kaşığı şehriye (Arpa ya da tel şehriye)
- 2 yemek kaşığı tereyağ
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 3, 5 – 4 su bardağı su (Pirince göre değişir, suyunu siz ayarlayın)
- Tuz
- 1 kaç damla limon suyu
- 1 çay kaşığı şeker
Kızartmak İçin;
- 3-4 yemek kaşığı sıvı yağ
Nefis Köfteli Ali Paşa Pilavı Tarifi Yapılışı
- Kıymayı bir kaba koyalım.
- Soğanı rendeleyip galeta ununu, yumurtayı, tuz ve baharatları koyup hepsini güzelce yoğuralım, sonra 3-4 saat dinlendirip ya da akşamdan yoğurup ertesi gün pişirebiliriz.
- 💢Pirincimizi güzelce yıkayıp nişastasından arındıralım.
- Suyunu süzüp biraz dinlendikten sonra tencereye sıvı yağ dökelim ve şehriyeleri biraz kavuralım, rengi değişene kadar.
- Sonra tereyağı koyalım, pirincimizi ve tuzu da ilave edip biraz daha kavuralım.
- Kavrulan pirince sıcak suyu dökelim, limon suyunu ve şekeri de ilave edip karıştıralım.
- Kapağını kapatıp kaynayınca altını kısarak o şekilde pişirelim ve pişince iyice dinlendirelim.
- 💢 Dinlenen köftelerimizi yuvarlak yaptıktan sonra biraz unlayıp ( yaptığımız köftelerin yapışmaması için çok az un koyuyoruz tepsiye ) sonra 3 yemek kaşığı kadar sıvı yağ da kızartıyoruz.
- Kızartırken tavayı sallayarak kaşık değdirmeden kızartalım.
- Daha sonra üzerine tereyağı ekleyelim ve yağ eridikten sonra salçayı suda açarak ekleyip köftelerin üzerine gezdirelim. (1 su bardağı kadar su)
- Birlikte 5 dakika kadar piştikten sonra ocaktan alıyoruz.
- Sonra derin bir kabın içine köftelerimizi yerleştirdikten sonra pişirip demlendirdiğimiz pilavı bastırarak her yerine eşit olarak yerleştiriyoruz.
- Servis tabağına yavaşça ters çeviriyoruz. İsterseniz kek kalıbına pilavı bastırarak yayın ve servis tabağına ters çevirip köfteleri de yerleştirerek sunuma hazırlayabilirsiniz. Sunumu nasıl yapacağız size kalmış 💫
- 💢Ben iki şekilde sunumu gösterdim, biri küçük kaselere ben küçük güvecin altına köfteleri dizip üzerine pilavı biraz bastırarak tek porsiyonluk tabağa ters çevirip yaptım.
- Birini de kek kalıbının altına köfteleri dizip üzerine pilav koyup ters çevirdim, değişik sunumlar yapabilirsiniz. Size kalmış.
- Pilavda şeker lezzeti için limonda beyaz olması içindir.
- Yağda tereyağ ve sıvı yağ karışık olmalıdır tereyağ lezzet verir.
- Sunumu istediğiniz şekilde yapabilirsiniz. İster büyük bir sunum tabağına ya da porsiyonluk olarak yapabilirsiniz.
Afiyet olsun 💢
💢Not; 1 su bardağı pirince 1, 5 su bardağı su koyuyoruz, 2 su bardağına 3 olacak. Ama ben şehriyeye de yarım su fazladan ekliyorum. Pirince göre değişir siz suyunu ayarlayın.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder