Şambali Tarifi İçin Malzemeler
Bardak ölçüm 220 ml
Büyük borcam( veya o ebatlarda fırın tepsisi)
- 500 gram irmik
- 500gr yoğurt
- 1 su bardağı şeker( 200gr)
- 1 paket kabarma tozu
- 1paket vanilin
Şerbeti için
- 4 su bardağı şeker (800 gr)
- 4 su bardağı su
- Yarım limon
Üzeri için
- Tuzsuz fıstık (Orjinali fıstıkladır)
- Veya kabuğu soyulmuş badem (Kızımın fıstık alerjisi olduğu için ben badem kullandım)
Şambali Tarifi Yapılışı
- İrmığı, şekeri, yoğurdu, kabartma tozunu ve vanılını bir kaba alın ve iyice karıştırın.
- Hazırlamış olduğunuz karışımı hertarafını tereyağ ile yağladığınız borcama dökün ve bir spatula yardımıyla düzleyin. ( ben spaulayı ara ara suya batırarak düz görünümü sağladım) eğer vaktiniz varsa 1 saat buzdolabında dinlendirin.
- Üzerine çizikler atarak iz yapın. Ama kesinlikle kesmeyin.
- Üzerine tuzsuz fıstık veya kabuğu soyulmuş bademler yerleştirin ve çok hafif bastırın.
- Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirin. (yaklaşık 1 saat kadar).
- Tatlı pişmeye yakınken şerbetini hazırlayın. Şekeri ve suyu bir tencereye alın ve kaynatın.
- Şerbet kaynamaya başlayınca 15dk orta ateşte kaynatmaya devam edin.
- Son 5 dk kala limonunu ilave edin.
- Tatlının ve şerbetin ilk sıcaklığı çıktığında şerbeti tatlının üzerine gezdirin.
- En az 3- 4 saat şerbetini çekmesi için dinlendirin. ( 1 gün önceden yapılırsa daha iyi olur)çizikler yaptığınız yerden keserek servis edin. Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder