25 Nisan 2021 Pazar

Şambali Tarifi

 

Şambali Tarifi İçin Malzemeler

Bardak ölçüm 220 ml

Büyük borcam( veya o ebatlarda fırın tepsisi)

  • 500 gram irmik
  • 500gr yoğurt
  • 1 su bardağı şeker( 200gr)
  • 1 paket kabarma tozu
  • 1paket vanilin

Şerbeti için

  • 4 su bardağı şeker (800 gr)
  • 4 su bardağı su
  • Yarım limon

Üzeri için

  • Tuzsuz fıstık (Orjinali fıstıkladır)
  • Veya kabuğu soyulmuş badem (Kızımın fıstık alerjisi olduğu için ben badem kullandım)

    Şambali Tarifi Yapılışı

  • İrmığı, şekeri, yoğurdu, kabartma tozunu ve vanılını bir kaba alın ve iyice karıştırın.
  • Hazırlamış olduğunuz karışımı hertarafını tereyağ ile yağladığınız borcama dökün ve bir spatula yardımıyla düzleyin. ( ben spaulayı ara ara suya batırarak düz görünümü sağladım) eğer vaktiniz varsa 1 saat buzdolabında dinlendirin.
  • Üzerine çizikler atarak iz yapın. Ama kesinlikle kesmeyin.
  • Üzerine tuzsuz fıstık veya kabuğu soyulmuş bademler yerleştirin ve çok hafif bastırın.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirin. (yaklaşık 1 saat kadar).
  • Tatlı pişmeye yakınken şerbetini hazırlayın. Şekeri ve suyu bir tencereye alın ve kaynatın.
  • Şerbet kaynamaya başlayınca 15dk orta ateşte kaynatmaya devam edin.
  • Son 5 dk kala limonunu ilave edin.
  • Tatlının ve şerbetin ilk sıcaklığı çıktığında şerbeti tatlının üzerine gezdirin.
  • En az 3- 4 saat şerbetini çekmesi için dinlendirin. ( 1 gün önceden yapılırsa daha iyi olur)çizikler yaptığınız yerden keserek servis edin. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder