12 Mayıs 2021 Çarşamba

Meftune (Pür Lezzet) Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 kase doğranmış et
  • 2 adet patlıcan
  • 2 adet kuru soğan
  • 2 adet yeşil biber
  • 1 büyük baş sarımsak
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 kase pirinç
  • Yarım kaşık domates salçası
  • Yarım bardak su
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • Kızartmak için yeterli zeytinyağı
  • Tuz
  • 1 avuç haşlanmış nohut

    Yapılışı

  • Önce sebzeleri yıkayıp temizleyip irice doğrayalım ben işim kolaylaşsın diye düdüklü tencere kullandım etini içine bıraktım.
  • Üzerine yağını bırakıp hafif kavurdum sonra kuru soğanla kavurdum.
  • En son biber ve sarımsakları ekledim hafif bir iki kere döndürdüm tuzunu ekleyip düdüklümün ağzını kapatıp eti pişmeye bıraktım.
  • 20 dakika altı kısıkta pisti bir ketila su bırakıp pirincime tuz ekleyerek sıcak su ile ıslayıp kenara aldım.
  • Patlıcanları parmak uzunluğunda keserek kızarttım ve kağıt havlu serili tabağa aldım.
  • Etim pisti ağzını açtım insanı meftun edecek harika bir koku mutfağa yayıldı.
  • Biraz genişçe tencereye bir kaşık tereyağımı bıraktım üzerine delikli kepçe ile düdüklüde pişen eti ve diğer malzemeleri suyunu almamaya çalışarak tencerenin altına yaydım.
  • Üzerine kızarttığım patlıcanları döşedim.
  • Onun üzerine salçamı yarım şu bardağı suda ezerek patlıcanların üzerine gezdirdim.
  • Pirincin yıkadım suyunu iyice düzdüm ve patlıcanların üzerine yerleştirdim kasığın tersi ile bastırarak düzelttim.
  • Bir avuç nohutunu da serptim.
  • Düdüklü tenceremde kalan bir kase kadar etin suyunu kasığın tersinden doğru pirincin üzerine döktüm ve tekrar kaşıkla kalkan varsa pirinçleri düzelttim.
  • Ağzını kapatıp ocağa aldım kısık ateşte demlenerek suyunu iyice çekip çıt çıt ses gelene kadar pişirdim.
    Çıt çıt seste nedir derseniz en alttaki tereyağında etler hafif kavruluyor demektir yemeğimiz pişti en az on onbeş dakika dinlendirip bir tabak kapatarak ters çevirip servis yapınız pür lezzetli meftüne hazır oldu. Afiyet olsun 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder