18 Ekim 2021 Pazartesi

Erzurum Gılikosu Bulgur Köftesi Tarifi

 

Erzurum Gılikosu Bulgur Köftesi Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 su bardağı pilavlık bulgur
  • 2,5 su bardağı su
  • 1,5 su bardağı un
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Haşlama suyuna 1 yemek kaşığı tuz

Üzerine

  • 2-3 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı salça
  • Yoğurt (Arzuya göre) sarımsaklı

    Erzurum Gılikosu Bulgur Köftesi Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Önce bulgur ve suyu tencereye alalım ve bulguru pişirelim. Bulgurun cinsine göre su çekiyor. Bu yüzden benim bulgura yeten su miktarı ile aynı olmayabilir. Bu yüzden sizin bulgur diri ise biraz daha su koyup pişirin lütfen.
  • Pişen bulgurun üzerine unu ve tuzu ekleyip iyice yoğuralım. Bu sırada yarım bardak su işinizi kolaylaştıracak kolayca yoğurmanızı sağlayacaktır.
  • Güzelce yoğurup bütünleşmiş macun gibi olmuş kıvamı yakalayınca şekil vermeye başlayabilirsiniz. Eğer bulgur hala şekil almıyorsa 1-2 kaşık daha un ekleyin.
  • Dediğim gibi her bulgurun cinsi bir değil farklı su un kaldırıyor. Ama anladınız siz kıvamı 😎 ben bu şekli verdim ama yuvarlak top top da yapılabilir tabi.
  • Hepsi bittikten sonra tencereye su alıp kaynatıyoruz. İçine 1 yemek kaşığı tuz atıyoruz. Köfteleri atıp iyice pişene kadar haşlıyoruz. Acele etmeyin haşlamakta. Yukarı çıksın iyice pişsin köfteler.
  • Pişen köfteleri süzüp tabaklara alalım. Tereyağını eritip içine salçayı koyup kavuralım. Kıvamını biraz açmak için köftenin suyundan bir iki kaşık alabilirsiniz.
  • Köftelerin üzerine önce yoğurt sonra bol tereyağlı sos döküp, nane pul biber döküp sıcak sıcak servis edebilirsiniz. Bence ekonomik ve lezzetli üstelikte doyurucu tatlardan. Daha ne olsun demi. Allah’a emanet olun sağlıcakla kalın. Hayırlı geceler canlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder