Kuru Dolma Tarifi İçin Malzemeler
- 10 tane kuru patlıcan (dolmalık)
- 10 tane kuru biber (dolmalık)
- İsteyen yaprak da ekleyebilir
- Tercihe göre acur, kabak ve salatalık kurusu da olur.
- Biber olarak normal dolmalık biber de olur ben kabya biber kurusu kullandım. aşırı lezzetliydi
- 2 su bardağı pirinç
- 1 su bardağı ince bulgur
- 1 iri kuru soğan
- 2 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- Yarım demet maydanoz yada dere otu
- Toz nane yada tercihe göre taze nane doğrayabilirsiniz
- 1 yumurta
- 3-4 yemek kaşığı sıvı isot ekşisi ve 1 yemek kaşığı toz isot (ekşi tat veriyor. tercihe göre)
- Pul biber, toz kekik, karabiber, kimyon, tuz(miktarları tercihinize bağlı)
- 1 buçuk çay bardağı yemek yağı
- 2 domates
- Toz biber
- Sıcak su
- İlikli kemik
Kuru Dolma Tarifi Nasıl Yapılır?
- Pirinç, ince bulgur, rendelenmiş yada ince doğranmış soğan yumurta, maydanoz, baharat türleri, isotlar salçalar, bir çay bardağı yağ bir kapta harmanlanır, kaynar su döküp suyu çekmesi beklenilir sonrasında biraz yoğurulur.
- Harç demlenene kadar kuru biber ve patlıcanı haşlayalım, aşırı yumuşak olmasın. Biraz yumuşamış olması yeterli.
- Kurular haşlanınca süzgece döküp, soğuk suya tutalım. Ardından kuruların içini harçla doldurmaya başlayalım. Yarım yarım dolduralım ki iç harcı sisince dolmalardan taşma olmasın.
- Doldurup pişirme tavasına, tenceresine dizelim. En alta bir iki parça kemik koyalım, kemiğin suyu yavaş yavaş dolmaya geçer. Yemeğin hem lezzet hem vitamin değeri artar.
- Dolmaların ağızlarını yukarıya gelecek şekilde yerleştirelim. Doldurma işi bitince yağ tavasına iki rendelenmis domates ve yemek yağını kavuralım. Toz biber de ilave edelim. Domates sosu hazır olunca dolmaların üzerine dökelim.
- Son olarak dolmaya sıcak su ilave edip ocağa bırakalım. Kısık ateşte, yavaş pişerse daha lezzetli olur. Dolmaya pişmesi için fazla su ilave etmeyin. Suyunu sürekli çekecek. Sürekli kontrol etmemiz gerekecek. Her suyunu çekmesinde 1 su bardağı kaynar su ilave etmemiz gerekiyor.
- Yaklaşık 45 dk da kısık ateşte pişiyor. Bu bir saate de yayılabilir. Ocağın ayarına, tencerenize bağlıdır zamanlama. Kontrollü pişirmekte fayda vardır. Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder