Meşhur Ankara Ay Böreği (Tel Tel Yumuşacık) Tarifi İçin Malzemeler
Hamur için:
- 4 su bardağı un
- 1.5 çay kaşığı maya
- Yarım tatlı kaşığı tuz
- 1 su bardağı su (su kontrollü eklenecek)
İç harcı :
- 350 gram kıyma
- 2 tane orta boy soğan
- Tuz
- Karabiber
Hamur içini yağlamak için:
- 150- 200 gram eritilmiş tereyağı ya da margarin
Üzerine :
- 1 yumurta sarısı
Meşhur Ankara Ay Böreği (Tel Tel Yumuşacık) Tarifi Nasıl Yapılır?
- Öncelikle kaseye elenerek un, tuz ve maya alınır. Elle karıştırılır.
- İçine su yavaş yavaş yoğurdukça eklenir. Ele yapışmayan bir kıvam alınca su eklemesi bırakılır.
- Hamur orta sertlikte olacağı için üzeri kapatılarak 40 dakika dinlendirilir.
- İç harcı için soğanlar küçük doğranır.
- Tavaya sıvı yağ alınarak sotelenir. İçine kıyma eklenerek suyunu salıp çekene kadar kavrulur.
- Ardından tuzu ve baharatları verilir.
- Dinlenen hamur tezgahta tekrar yoğrulur ve 5 beze elde edilir.
- Tezgaha un serilerek bezeler 30 cm genişliğinde açabildiğiniz kadar açılır.
- Ardından ortasına eritilmiş tereyağı eklenerek kenarlar ortaya katlanıp açılır ve tüm hamur eşit yağlanmış olur.
- Yağlanan hamur ince halde rulo sarılır.
- Tüm bezelere aynı işlem uygulanarak tepsiye dizilir ve buzdolabında 10 dakika bekletilir.
- Bekledikten sonra her şerit 4 parmak eninde kesilir.
- Kesildikten sonra bir parça ele alınarak alttan ve üstten iki parmak arasında bastırılır ve birleştirilir.
- Ardından kenar kısımları el içinde çevrilerek inceltilir ve havuz elde edilmiş olur.
- İçine iç harçtan koyularak kenarları ortaya doğru kapatılır ve birleştirilir.
- Daha sonra hamurun karın kısmından parmakla bastırılarak ay şekli verilir ve yağlanmış tepsiye dizilir.
- Tüm hamura aynı işlem uygulandıktan sonra üzerlerine çırpılan yumurta sürülür.
- 180 derecede önceden ısıtılan fırında pişirilir.
- Çıkınca üzerine su serpilip örtülür. Çıtır olsun istiyorsanız bu işlemi yapmanıza gerek yok 😍Afiyet olsun 😊🤗.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder