İzmir'in Meşhur, Bomba Lezzeti Tire Köfte Tarifi İçin Malzemeler
Köftesi için;
- 1 kilo 200 gram az yağlı, dana kıyma (ön kol ile döş arasındaki boşluktan, 2 kez çekilmiş kıyma olmalı)
- 2 doluca tatlı kaşığı tuz
Diğer malzemeler;
- 3 dolu yemek kaşığı tereyağ
- 3 yemek kaşığı sıvı yağ
- 5 adet irice boy domates
- 13 adet yeşil biber
- 1 silme çay kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
- Yarım çay kaşığı pul biber
- Yarım çay bardağı kaynar su, (gerekirse çoğaltılabilir)
- Tatlı yoğurt ve pide ekmek
İzmir'in Meşhur, Bomba Lezzeti Tire Köfte Tarifi Nasıl Yapılır?
- Kıyma içine tuz eklenir ve 10 dakika boyunca macun kıvamına gelene dek iyice yoğurulur. Üzeri streçlenir ve buzdolabında 3 saat dinlendirilir.
- Sonra domateslerin kabukları soyulur küçücük küpler halinde doğranır.
- Tüm malzeme hazırda beklerken, süresi dolmuş kıymadan 18 eşit top yapılır.
- Her bir top elde sıkılır ve biraz uzatılarak uzunca tombul yuvarlanır.
- Ardına uzunca boy çöp şiş tam ortadan ete batırılır. El suya batırılarak sıkma işlemi başlar.
- Tüm şişe eti yayarak ince uzun form verilir ve tezgahta iki elle ileri geri yuvarlanarak bitirilir.
- Köfteler önce ızgarada en yüksek ateşte mühürlenerek her yeri cız bız pişirilir ve tabağa alınır.
- Sonra, geniş bir tava içine 2 dolu yemek kaşığı tereyağ eritilir. Köfteler şişten çıkarılıp tavaya eklenip heryeri yüksek ateşte güzelce pişirilir.
- Biberlerde aynı tavada pişirilip çıkarılır.
- Sonra tavadaki yağ dökülür. İçine yeni 1 kaşık tereyağ ve sıvı yağ eklenip eritilir.
- Domates eklenir baharatlar ve kapak örtülüp yumuşacık olana dek pişirilir, kaşıkla ezerek.
- Sonra üzerine su ilave edilir tadına bakılır ve karıştırılır. İçine köfteler yerleştirilir. Sos içinde döne batıra 1-2 dk daha pişirilir ve servise hazırdır.
- Domates püresi alta, üzere köfte, yana yoğurt, eşliğinde afiyetle ikram edilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder