15 Nisan 2022 Cuma

Enfes Lezzeti İle Köfteli Beyti Kebabı Tarifi

 

Enfes Lezzeti İle Köfteli Beyti Kebabı Tarifi İçin Malzemeler

Lavaşı için;

  • 1 su bardağı + çeyrek su bardağı daha, ılık su
  • 1 su bardağı +çeyrek su bardağı daha, ılık süt
  • 1 paket instant maya (7 gram)
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 tatlı kaşığı şeker
  • 2 dolu tatlı kaşığı tuz
  • 7 su bardağı + 2 dolu yemek kaşığı daha un, kullandım.
  • Su bardağı ölçüm 220 ml.

Köftesi için;

  • 1 kilo kıyma
  • 1 adet orta boy kuru soğan
  • 4 adet çarliston biber
  • Kıyılmış maydanoz
  • 1 dolu yemek kaşığı salça
  • 2 dolu tatlı kaşığı tuz
  • 2 yemek kaşığı kırmızı toz biber
  • Kimyon
  • Karabiber
  • Acı pul biber

Üzeri için sos;

  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • Acı pul biber
  • Yeterince kaynar su
  • Sıvıyağ

Üzerine gezdirmek için;

  • 100 gram kızdırılmış tereyağ 

    Enfes Lezzeti İle Köfteli Beyti Kebabı Tarifi Nasıl Yapılır?

  • İşe ilk önce tazecik yumuşacık lavaşlarımızı yapmakla başlıyoruz. Yoğurma kabına; su, süt, şeker ve mayayı alıp karıştırıyoruz. Sıvıyağını ekleyip, tuzunuda katıyoruz. Karıştırıp, azar azar un ekleyip yoğurmaya başlıyoruz.
  • Yumuşacık ve biraz ele yapışacak kıvamda cıvık bir hamur elde edip 5-6 dk iyice yoğurup 1 saatliğine mayaya bırakıyoruz.
  • Kabaran hamuru hafiften un serpilmiş tezgaha boşaltıp üzerinede hafifçe un serpeleyip 20 eşit beze yapıyoruz.
  • Bolca un serpilmiş bir tepsi içine aralıkla bezeleri dizip, üzerinede un serpip, bir poşet içine koyup, 40 dk hamurları kabarmaları için bekletiyoruz.
  • Ardına tavamızı en yüksek ateşte açıp ısıtıyoruz. Bolca un serperek hamuru incecik açıyoruz.
  • Açılan hamurun tüm ununu elle silkeleyip unsuz bıraktıktan sonra tavada evir çevir pişiriyoruz.
  • Havlu serilmiş bir tepsi içinde tüm pişen lavaşları üst üste biriktirip üstlerinide havlu ile kapalı tutuyoruz.
  • Köftesi için; karıştırma kabı içerisine, mutfak robotundan sulandırmadan minikçe çektirdiğimiz soğan ve biberleri ekliyoruz.
  • Kıymasını tüm baharatları ve kıyılmış maydanozu ilave edip iyice yoğuruyoruz. Acı katmayı ihmal etmeyiniz çok lezzet veriyor.
  • Tadı tuzu acısı tam ayarında olan kıymamızı poşetleyip buzdolabına 1-2 saatliğine dinlenmeye kaldırıyoruz.
  • Dinlenen kıymamızdan 20 eşit top yapıyoruz. Hafifçe yağladığımız ellerimiz ile tezgahta ileri geri iterek orta kalınlıkta uzun rulolar elde ediyoruz (Resimlerine bakabilirsiniz)
  • Tavamızı iyice kızdırıp içine 4-5 yemek kaşığı sıvı yağ ekleyip, ortadan azıcık yükseğe getirip, köfteleri tavaya dizip evir çevir heryerini iyice kızartıyoruz.
  • Daha sonra minik bir tavada tereyağ eritip kızdırıyoruz. Salçamızı biraz yağda kavurup sıcak su ile orta ayarda sıvılaştırıp kaynatıyor ocaktan alıyoruz.
  • Lavaşlarımız içine fırça ile bolca salçalı sos sürüp köftelerimizden yan yana diziyoruz. Rulo şeklinde sıkıca lavaşı köfteye sarıp işlemi tamamlıyoruz.
  • Bıçakla dilimlere kesip servis tabaklarımıza pay ediyoruz. Üzerlerine önce salçalı sostan sonrada kızdırılmış tereyağ döküyoruz. Yoğurt ve salata eşliğinde servis edebiliriz. Afiyet şifa olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder