Saray Mutfağından Mükemmel Lezzet Soğan Dolması Tarifi İçin Malzemeler
- 10 -11 adet irice boy büyük kuru soğan
- 1 büyükçe su bardağı pirinç (350 ml)
- 200 gram dana kıyma
- 1 yemek kaşığı gerçek nar ekşisi
- 1 iri diş ezilmiş sarımsak
- 1 adet orta boy minicik kıyılmış kuru soğan
- 2 -3 tutam kıyılmış maydanoz
- 1 doluca tatlı kaşığı kırmızı toz biber
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 tatlı kaşığı tatlı biber salçası
- 1 dolu tatlı kaşığı kuru nane
- 1 tatlı kaşığı acı pul biber
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı yeni bahar
- Yarım çay bardağından birazcık fazla zeytinyağ
Üzeri için;
- 50 gram tereyağ
Sosu için;
- 1 dolu yemek kaşığı domates salçası
- 450 ml kaynar su
- 1 yemek kaşığı gerçek nar ekşisi
- 1 çay kaşığı sumak
- Yarım tatlı kaşığından az fazla tuz
- Yarım çay kaşığı karabiber
Saray Mutfağından Mükemmel Lezzet Soğan Dolması Tarifi Nasıl Yapılır?
- Büyük bir süzgeç içerisinde, pirinci sıcak su ile iyice yıkayıp süzülmeye bırakalım.
- Karıştırma kabı içerisine, kıyma, pirinç, minicik kıyılmış soğan, kıyılmış maydanoz, salçalar, tüm baharatlar ve orijinal nar ekşisini katıp güzelce yoğuralım.
- Daha sonra; iri boy büyük soğanlarımızın iki baş kısımlarını düzce keserek çıkaralım ve kabuklarını soyalım.
- Tüm soğanları bıçakla, orta kısma gelmeyecek şekilde kesik atalım.
- Bolca kaynar su eklediğimiz geniş tencere içine soğanları atalım kapak örtüp 10-15 dk arası, soğanlar yumuşayıp katları ayrılana dek dikkat ederek haşlayalım.
- Daha sonra soğanları bir tabağa süzerek çıkartalım.
- Tek tek kırmadan katlarını ayırıp, yüzeydeki soğan zarlarını çekip çıkaralım.
- İç harcımızdan doluca birer tatlı kaşığı soğan ucuna koyup, sıkıca bol bırakmadan kendi etrafında dolayarak elimizde saralım.
- Tenceremiz yada tavamız tabanına, kalın ve büyük olanları dizmeyle başlayalım.
- İki kat sıra ile üst üste, aralarda boşluk bırakmadan sıkıca tüm dolmaları tenceremize dizelim.
- Daha sonra sosu için; salça ve kaynar suyu karıştıralım, nar ekşisini ve tüm malzemeyi ekleyip karıştıralım ve dolmaların üzerine gezdirerek dökelim (tabandaki ilk kat soğanların üzerleri sosla örtülmüş olmalı).
- Daha sonra üzerlerine tereyağını parçalara kesip üzerlerine dağıtalım.
- Bir adet geniş porselen tabağı dolma üzerine kapayıp tencere kapağınıda üzerine örtelim.
- Yemek kaynamaya başlayınca ocağın altını kısık ateşten az yükseğe getirip (ayar 4 de pişirdim ben) 55 dk hiç ellemeden pişirelim.
- Süre sonunda tabağı içinden çıkartalım ve dolmaları kontrol edelim. Lokum gibi pişen dolmamızı ocaktan indirelim. Kapağını geri örtüp 1 saat kendi halinde kenarda dinlenmeye bırakalım.
- Ardına servise hazırdır. Üzerine sarımsaklı yoğurt gezdirebilirsiniz. Deneyecek olanlara afiyet bal şeker şifa olsun
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder