1 Mayıs 2022 Pazar

Saray Mutfağından Mükemmel Lezzet Soğan Dolması Tarifi

 

Saray Mutfağından Mükemmel Lezzet Soğan Dolması Tarifi İçin Malzemeler

  • 10 -11 adet irice boy büyük kuru soğan
  • 1 büyükçe su bardağı pirinç (350 ml)
  • 200 gram dana kıyma
  • 1 yemek kaşığı gerçek nar ekşisi
  • 1 iri diş ezilmiş sarımsak
  • 1 adet orta boy minicik kıyılmış kuru soğan
  • 2 -3 tutam kıyılmış maydanoz
  • 1 doluca tatlı kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı tatlı biber salçası
  • 1 dolu tatlı kaşığı kuru nane
  • 1 tatlı kaşığı acı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı yeni bahar
  • Yarım çay bardağından birazcık fazla zeytinyağ

Üzeri için;

  • 50 gram tereyağ

Sosu için;

  • 1 dolu yemek kaşığı domates salçası
  • 450 ml kaynar su
  • 1 yemek kaşığı gerçek nar ekşisi
  • 1 çay kaşığı sumak
  • Yarım tatlı kaşığından az fazla tuz
  • Yarım çay kaşığı karabiber

    Saray Mutfağından Mükemmel Lezzet Soğan Dolması Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Büyük bir süzgeç içerisinde, pirinci sıcak su ile iyice yıkayıp süzülmeye bırakalım.
  • Karıştırma kabı içerisine, kıyma, pirinç, minicik kıyılmış soğan, kıyılmış maydanoz, salçalar, tüm baharatlar ve orijinal nar ekşisini katıp güzelce yoğuralım.
  • Daha sonra; iri boy büyük soğanlarımızın iki baş kısımlarını düzce keserek çıkaralım ve kabuklarını soyalım.
  • Tüm soğanları bıçakla, orta kısma gelmeyecek şekilde kesik atalım.
  • Bolca kaynar su eklediğimiz geniş tencere içine soğanları atalım kapak örtüp 10-15 dk arası, soğanlar yumuşayıp katları ayrılana dek dikkat ederek haşlayalım.
  • Daha sonra soğanları bir tabağa süzerek çıkartalım.
  • Tek tek kırmadan katlarını ayırıp, yüzeydeki soğan zarlarını çekip çıkaralım.
  • İç harcımızdan doluca birer tatlı kaşığı soğan ucuna koyup, sıkıca bol bırakmadan kendi etrafında dolayarak elimizde saralım.
  • Tenceremiz yada tavamız tabanına, kalın ve büyük olanları dizmeyle başlayalım.
  • İki kat sıra ile üst üste, aralarda boşluk bırakmadan sıkıca tüm dolmaları tenceremize dizelim.
  • Daha sonra sosu için; salça ve kaynar suyu karıştıralım, nar ekşisini ve tüm malzemeyi ekleyip karıştıralım ve dolmaların üzerine gezdirerek dökelim (tabandaki ilk kat soğanların üzerleri sosla örtülmüş olmalı).
  • Daha sonra üzerlerine tereyağını parçalara kesip üzerlerine dağıtalım.
  • Bir adet geniş porselen tabağı dolma üzerine kapayıp tencere kapağınıda üzerine örtelim.
  • Yemek kaynamaya başlayınca ocağın altını kısık ateşten az yükseğe getirip (ayar 4 de pişirdim ben) 55 dk hiç ellemeden pişirelim.
  • Süre sonunda tabağı içinden çıkartalım ve dolmaları kontrol edelim. Lokum gibi pişen dolmamızı ocaktan indirelim. Kapağını geri örtüp 1 saat kendi halinde kenarda dinlenmeye bırakalım.
  • Ardına servise hazırdır. Üzerine sarımsaklı yoğurt gezdirebilirsiniz. Deneyecek olanlara afiyet bal şeker şifa olsun

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder