3 Haziran 2022 Cuma

Zeytinyağlı Ekşili Kuru Patlıcan Biber Dolması Tarifi

 

Zeytinyağlı Ekşili Kuru Patlıcan Biber Dolması Tarifi İçin Malzemeler

  • 15 adet kuru patlıcan
  • 15 adet kuru biber
  • 2 lt sıcak su

İç harcı için;

  • 1 kahve fincanı zeytinyağ
  • 1,5 su bardağı pirinç
  • 2 adet orta boy soğan
  • 2 diş sarımsak rendesi
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 çay bardağı ılık su
  • 1 tatlı kaşığı tuz nane sumak
  • 1/2 (yarım) çay kaşığı karabiber kırmızı toz biber kimyon pul biber
  • 3 yemek kaşığı nar ekşisi (Piştikten sonra eklenecek)
  • Yarım limon suyu

Sosu için;

  • 1 su bardağı haşlama suyu
  • 1,5 su bardağı su
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 2 yemek kaşığı nar ekşisi

    Zeytinyağlı Ekşili Kuru Patlıcan Biber Dolması Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Zeytinyağını bir tavaya alın. Minik doğranmış soğanlar ve sarımsağı soteleyin. Küçüldüğünde yıkanmış süzülmüş olan pirinçleri ekleyip 2-3 dk kavurun.
  • Salçaları ilave edip kavurmaya devam edin. Tuz ve baharatları ekleyip karıştırın. Son olarak suyu ekleyip kapağını kapatıp kısık ateşte 2-3 dk daha pişirin. Fazla yumuşamasına gerek yok.
  • Diriliğini gidermek için bu işlemi yapıyoruz. Suyunu çektiğinde ocaktan alın, nar ekşisi ve limon suyunu ekleyip, soğumaya bırakın.
  • Patlıcan ve biber kurularını sıcak suda 15 dk haşlayın. Fazla dağılmasınlar. Sonrasında soğuk suya alıp akabinde süzün. Haşlama suyundan 1 bardak ayırın.
  • Önce patlıcanları hazırlayın. İç harçtan ekleyip bir parmak boşluk bırakın. Pişerken pirinçler dışına çıkmaması için bu şekilde hazırlıyoruz.
  • Tencerenin altına patlıcanları yerleştirin. Biberleri de aynı şekilde hazırlayın. Üzerlerine dizin. Sosu için gerekli malzemeleri bir kasede karıştırın. Üzerine gezdirin ve bir tabak kapatın. Yüksek ateşte kaynamaya bırakın.
  • Kaynadığında kapağını kapatın ve kısık ateşte 1-1,5 saat pişirin. Kuruların cinsine göre değişkenlik gösterebilir. Hala dirilik varsa su ilavesi yapabilirsiniz. Kendi tenceresinde soğumaya bırakın. Sonra servis yapılır. Afiyet olsun

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder