Malzemeler
Kek için;
- 4 adet yumurta
- 1 su bardağından iki parmak eksik toz şeker
- 1 tutam tuz
- 1 paket vanilya
- 1 paket kabartma tozu
- 1 su bardağı un (unun cinsine ve yumurta büyüklüğüne göre değişiklik gösterebilir)
- Çeyrek su bardağı ılık su
Karamel için malzemeler;
- 1 su bardağı şeker
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 paket 200 ml kremaGanaj için malzemeler;
- 1 paket krema
- 80 gr sütlü çikolata
- 60 gr bitter çikolata
- 1 su bardağı iri dövülmüş fıstık
- 2 adet muz
- Beyaz çikolata sos
- Toz antep fıstığı
Nasıl Yapılır?
- İlk önce karamelin şekerini tavaya alalım ve kısık ateşte sabırla erimesini bekleyelim.
- Şeker erirken ganaj için kremayı ısıtalım (kaynatmayalım) altını kapatıp çikolataları içine ekleyip güzelce karıştıralım.
- Fıstıkları ekleyelim karıştıralım ve soğuması için kenara alalım ara ara üzerini kabuk tutmasın diye karıştıralım.
- Karamelin şekeri eridiyse tereyağını ekleyip karıştıralım.
- Tereyağda eriyince kremayı ekleyip güzelce karıştıralım. Ocağı kapatalım.
- Soğuması için kenara alalım ara ara karıştıralım.
- Kekin yapımına başlayalım. İlk önce yumurta akına biraz tuz ekleyip köpük olana kadar çırpalım. Kuru bir kaba aktaralım.
- Çırpma kabına yumurtaların sarılarını, şekeri ve ılık suyu alıp güzelce çırpalım.
- Kabartma tozu, vanilya ve unu ekleyerek çok az daha çırpalım.
- Aşama aşama beyazını karışama ilave ederek en düşük ayarda yumurtanın akının diğer malzemeye karışmasını sağlayalım.
- Tepsiye yağlı kağıt serelim ve kek harcımızı yayalım.
- Önceden ısınmış 180 derecede üzeri hafif kızarana kadar pişirelim. Çok kızartmayalım kek kurumasın.
- Bu sırada ılımış olan karameli derin bir kaba aktaralım ve 2 yemek kaşığı sıcağa yakın su ekleyelim ve mikserle rengi hafif açılana kadar çırpalım. Biraz krema şeklini almasını sağlayalım yani.
- Pişen keki fırından çıkaralım. Tepsiden alalım.
- Üzerine başka bir pişirme kağıdı ekleyerek ters çevirelim beklemeden pişirme kağıdını dikkatlice çıkaralım.
- Kenar kuru kısımları bıçak yardımıyla keselim.
- Hiç beklemeden karameli yayalım.
- Muzu kekin kısa kenarına yerleştirelim ve saralım.
- Keki altına tepsi yerleştirdiğimiz telin üzerine koyalım ve ganajımızı gezdirelim.
- Dolaba kaldıralım. Dinlendirelim. 3-4 saat.
- Servis yapmadan önce beyaz çikolata ve antep fıstığı ile süsleyelim.
İçi için;
Üzerini süslemek için;
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder