Malzemeler
- Orta büyüklükte 1 kase kurutulmuş kuru kayısı
- 2 yemek kaşığı çekirdeksiz üzüm (yoksa kuş üzümü de atılabilir.)
- 1 su bardağından biraz eksik toz şeker
- 3-4 damla limon suyu
- 4 adet karanfil
- 1.5 litre su (bu su miktarı yapacağınız tencere ebatına göre değişebilir benimki orta büyüklükte o zaman şeker miktarı da artmalıdır)
Nasıl Yapılır?
- İlk etapta yazdan kurutulup kalan kayısılarımızı çeşme altında bir güzel yıkıyoruz. Üstünün tozunun gitmesi için ne de olsa açık havada kurudu:).
- Daha sonra orta boy tencere içine suyumuzu döküp üzerine şekeri ve limon suyunu ekleyip baloncuk çıkana kadar kaynamasını beklemeliyiz.
- Kaynayan suya kuş üzümlerini veya çekirdeksiz üzümlerinizi ve karanfilleri atıp ardından kayısılarınızı ilave ederek pişirmeye bırakın orta ateşte yaklaşık 20-25 dk. arası zaten kayısıların arası açılacak ve büyücektir.
- Şekeri sizin damak tadınıza az gelirse tekrar bir miktar sulandırıp toz şeker ilave edin ama kayısı zaten tatlı bir meyvedir, dolayısıyla şekerle birleşecek ve kayısının kendi tadıyla daha tatlı olacaktır.
- Daha sonra kaselere pay edip buzdolabında dinlendirip soğuk olarak servis yapıp içebiliriz afiyet olsun efendim….
Not: Kuru kayısım yok diye üzülmeyin ben yazın kurutamadım diye de üzülmeyin baharatçılarda aktarlarda hep satılıyor. Ama illa kendi elim değsin derseniz buyurun tam zamanı birkaç kilo alıp evinizin balkonunda bile dilim dilim keserek kurutabilirsiniz ve kışa da hazırlık olur
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder