15 Temmuz 2022 Cuma

Tahinli Poğaça Tarifi

 

Tahinli Poğaça Tarifi İçin Malzemeler

Hamuru için;

  • 2 su bardağı süt (400 ml)
  • Yarım su bardağı sıvı yağ (100 ml)
  • 1 paket instant maya
  • 2 adet yumurta akı
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 6 su bardağı un

İçi için;

  • 1 çay bardağı tahin (125 ml)
  • Yarım çay bardağı toz şeker
  • 50 gr tereyağı (eritilecek)

Üzeri için;

  • 2 adet yumurta sarısı
  • Susam

    Tahinli Poğaça Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Hamuru için yoğurma kabına süt, yumurta akları, sıvı yağ, toz şeker ve tuzu alarak şeker eriyene kadar çırpalım.
  • Üzerine unun yarısını ve instant mayayı ekleyerek spatula ile hamuru karıştırmaya başlayalım.
  • Kalan unu da yavaş yavaş ekleyerek hamurumuzu yoğuralım.
  • Ardından hamuru un serptiğimiz tezgaha alalım, 5-6 dakika daha yoğurarak toparlayalım.
  • Kıvam alan hamurumuzu yoğurma kabına alalım, üzerini streçleyerek bezle saralım ve 1 saat kadar mayalanmaya bırakalım.
  • Tahinli sosu için uygun bir karıştırma kabına eritilmiş tereyağı, tahin ve toz şekeri alarak karıştıralım.
  • Mayası gelen hamuru tezgaha alalım, elimizle rulo şekline getirerek ikiye keselim. Her bir parçayı da 5 eşit parçaya keselim ve beze haline getirelim.
  • Bezeleri sırası ile oklava veya merdane yardımı ile çok ince olmayacak şekilde açalım.
  • Açtığımız hamuru tabağa alalım ve üzerine tahinli sostan sürelim.
  • 2. hamuru da aynı şekilde açalım. Tahinli sos sürdüğümüz hamurun üzerine yerleştirerek tekrar sos sürelim. Toplamda 5 adet hamuru aralarına sos sürerek üst üste yerleştirelim.
  • Son katın üzerine tahinli sos sürmeden streçleyerek diğer 5 katı hazırlayıncaya kadar buzdolabına kaldıralım.
  • Kalan 5 adet hamurumuzu da açıp tabağa alalım. Yine tek tek aralarına tahinli sostan sürelim.
  • Üzerini streçledikten sonra yine buzdolabına kaldıralım.
  • Buzdolabına ilk kaldırdığımız beşli hamuru çıkaralım, tezgaha alalım ve açmaya başlayalım.
  • Yaklaşık 1 cm kalınlığında açtığımız hamuru bıçak veya kesme aparatı ile önce ikiye daha sonra da beş eşit parçaya keselim.
  • Ardından kestiğimiz hamurları rulo olacak şekilde katlayarak fırın tepsisine yerleştirelim.
  • Buzdolabına kaldırdığımız diğer beşli hamuru da çıkarıp aynı işlemleri tekrarlayalım.
  • Daha sonra tüm poğaçaların üzerine beyazını içine kullandığımız 2 adet yumurtanın sarısından bolca sürelim.
  • Son olarak üzerlerine susam serpelim ve poğaçalarımızı bir 10-15 dakika kabarmaları için bekletelim.
  • Ardından 190 derece fırında alt üst fansız ayarda yaklaşık 20 dakika pişmeye bırakalım.
  • Üzerleri güzelce kızaran tahinli poğaçalarımız servise hazır. Afiyet olsun!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder