27 Temmuz 2022 Çarşamba

Zeytinyağlı Patlıcan Yemeği Tarifi

 

Malzemeler

  •  2 adet orta boy kemer patlıcanı
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 baş sarımsak (10-15 diş kadar)
  • 2-3 tane çarliston biber
  • 1 adet orta boy kapya biber
  • 2 adet domates
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 çay bardağı su
  • 1 çay kaşığı toz şeker
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • Yeteri kadar tuz salçanın tuzu kontrol edilir, salçamız tuzsuz ise, bir çay kaşığı kadar tuz yeterli olur

Zevkinize göre

  • 1 adet yeşil acı biber ya da 1 çay kaşığı pul biber yeterli olur

     Nasıl Yapılır?

  • Patlıcanlarımız alacalı soyulur bir yemek kaşığı tuz derince bir kaba su doldurularak eritilir.
  • Patlıcanlar jülyen doğranarak içerisinde bekletilir.
  • Diğer tarafta biberlerimiz güzelce yıkanır jülyen doğranır.
  • Kuru soğanımız piyazlık doğranır domateslerimizin kabukları soyularak küp küp doğranır.
  • Bir baş sarımsağımız güzelce ayıklanır kabukları soyulur tenceremiz tavaya alınır.
  • Altı yakılır tencerenin dibi yağlanacak kadar zeytinyağı dökülür doğradığımız soğanlarımız bir iki tur yağda çevirilir.
  • Sonra biberlerimiz tenceremize alınır onlar da 1-2 ttur çevrilir domateslerimiz ilave edilir biraz yumuşayınca salçamız ilave edilir sarımsaklarımız kırmızı toz biberimiz karıştırılır.
  • Tuzlu sudan çıkardığınız patlıcanlarımızı duru suyla yıkayıp elimizde sıkıp suyunu süzüp tenceremizin içerisine alıyoruz karıştırıyoruz kapağını kapatıp bir 5 dakika patlıcanların suyunu vermesini bekliyoruz.
  • Daha sonra bir çay bardağı suyumuzu 5 yemek kaşığı zeytinyağımızı şekerimizi sirkemizi ilave edip tenceremizin kapağını kapatıyoruz.
  • Kaynamaya başladığında tenceremize en kısık ateşe alıyoruz.
  • Patlıcanlarımız iyice yumuşayana kadar 15-20 dakika pişiriyoruz.
  • Ocağın altını kapattıktan sonra 1-2 yemek kaşığı zeytinyağı daha gezdiriyoruz.
  • Tenceremizin kapağını aralık bırakıp 5-10 dakika dinlendiriyoruz.
  • Ilık ya da soğuk olarak servis edebilirsiniz afiyet olsun 💙
  • Not;Bu yemeğe acı çok yakışıyor arzu ederseniz bir tane yeşil acı biber ya da sonradan baharatlarla beraber bir çay kaşığı acı pul biber ilave edip pişirebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder