21 Ağustos 2022 Pazar

Kır Pidesi Tarifi

 

Malzemeler

Hamuru için;

  • 1 çay bardağı sıvı yağ (125 ml)
  • 2 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 su bardağı ılık su (400 ml)
  • 1 paket instant maya
  • 5-5,5 su bardağı un

İç harcı için;

  • 500 gr kıyma
  • 2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Yarım çay kaşığı kimyon
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • Kaşar peyniri

Üzeri için;

  • 1 adet yumurta

    Nasıl Yapılır?

  • Kır pidesinin hamuru için uygun bir yoğurma kabına sıvı yağını alalım.
  • Üzerine ılık su, instant maya, tuz ve toz şekeri ilave ederek karıştıralım.
  • Ardından, biraz un ilave ederek elimizle yoğurmaya başlayalım. Kıvam olarak ele yapışmayan yumuşak bir hamur olması gerekiyor. Bunun için unu kontrollü eklemenizde fayda var.
  • Toparladığımız hamurun üzerini streç filmle kapatalım. Bir örtüyle örterek yaklaşık 1 saat mayalanmaya bırakalım.
  • Bu sırada iç harcı için uygun bir tavaya sıvı yağ alalım. Ardından, doğranmış kuru soğanı ekleyerek kavuralım.
  • Hafif pembeleşen soğanların üzerine kıymayı ilave ederek kavurmaya devam edelim.
  • Son olarak, rengi dönen kıymanın üzerine tuz, kırmızı pul biber, karabiber ve kimyon ekleyerek güzelce karıştıralım.
  • Kıymalı iç harcımız hazır. Şimdi, mayalanan hamuru un serptiğimiz tezgaha alalım ve tekrardan yoğurarak toparlayalım.
  • Toparlanan hamuru 16 eşit parçaya ayıralım ve her bir parçayı dıştan içe yuvarlayarak beze haline getirelim.
  • Hazır olan bezelerimizin üzerinin kabuk tutmaması için bir örtüyle kapatalım.
  • Ardından, tezgahı unlayalım ve ilk bezemizi bir merdane yardımıyla uzun ince olacak şekilde açalım.
  • Hazırladığımız kıymalı iç harcından ortasına yerleştirelim. Üzerine isteğe bağlı olarak rendelenmiş kaşar peyniri ekleyelim.
  • Hamuru iki yandan sıkıca kapatalım, açılmaması için üzerine bastıralım ve pişirme kağıdı serdiğimiz uygun bir fırın tepsisine dizelim. Diğer bezeleri de aynı şekilde açalım ve iç harcından yerleştirerek tepsiye alalım.
  • Tepsiye dizdiğimiz kır pidelerinin üzerine çırpılmış yumurta sarısı sürelim ve önceden ısıttığımız 190 derece fırında yaklaşık 15 dakika pişirelim.
  • Üzeri güzelce kızaran kır pidelerini fırından alalım ve ilk sıcağı çıkmadan tereyağıyla yağlayalım.
  • Kıymalı-kaşarlı kır pidelerimizi dilimleyelim ve servis edelim. Afiyet olsun!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder