Malzemeler
- 200 gr kıyma
- 1 su bardağı köftelik ince bulgur
- 1 su bardağı sıcak su (200 ml – bulguru ıslatmak için)
- Yarım su bardağı irmik
- 2 yemek kaşığı un
- 1 adet yumurta
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- 1 tatlı kaşığı tuz
- Yarım çay kaşığı karabiber
- Yarım çay kaşığı kimyon
Haşlamak için;
- Sıcak su
- 1 çay kaşığı limon tuzu
Sosu için;
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı kuru nane
Üzeri için;
- Çırpılmış yoğurt
Nasıl Yapılır?
- Kahramanmaraş usulü sömelek köfte tarifi için uygun bir kaba bulguru alalım, üzerine sıcak suyu ekleyerek yaklaşık 10 dakika kadar bekletelim.
- Sürenin sonunda bulguru karıştırma kabına alalım. Üzerine kıyma, irmik, un, yumurta, salça, karabiber, kimyon ve tuzu alarak tüm malzemeyi güzelce yoğuralım.
- Hazırladığımız harçtan parçalar kopararak avuç içerisinde yuvarlayalım, serçe parmağımızın boyutunda şekillendirelim. Bu aşamada yanınızda 1 kase su bulundurursanız ara ara elinizi ıslattığınızda çok daha kolay şekillendirirsiniz.
- Köftelerimizi hazırladıktan sonra haşlamak için tencereye bol miktarda suyu alalım.
- İçerisine limon tuzunu ekleyerek suyu kaynatalım.
- Kaynayan suya köfteleri dikkatli bir şekilde bırakalım ve yaklaşık 6-7 dakika kadar haşlayalım.
- Diğer taraftan tavaya tereyağını alarak eritelim.
- Eriyen tereyağının üzerine domates salçasını ekleyerek güzelce karıştıralım.
- Kuru nane ve tuzu da ekleyip karıştırmaya devam edelim.
- Ardından haşladığımız köftelerimizi bir süzgeç yardımıyla kaynayan suyun içerisinden alıp hazırladığımız sosa ilave edelim.
- Köftelerin tamamını tavaya ilave ettikten sonra güzelce karıştıralım.
- Sosunu iyice çeken sömelek köftelerimizi servis tabağına alalım, üzerine çırpılmış sarımsaklı yoğurt gezdirerek servis edelim. Afiyet olsun!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder