Malzemeler
- 1 adet tavuk budu
- 1 adet soğan
- 1 diş sarımsak
- 1 adet zencefil (ceviz büyüklüğünde)
- 1 adet havuç
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 2 su bardağı tavuk suyu
- 4 su bardağı sıcak su
- 1 çay bardağı tel şehriye (ya da ince kırılmış spagetti)
- Karabiber
- Tuz
Terbiyesi için;
- 2 yemek kaşığı un
- 1 yumurta sarısı
- 1 adet limonun suyu
- Çok az su
Üzeri için;
- Kıyılmış dereotu ve maydanoz
Nasıl Yapılır?
- Öncelikle düdüklüye tavuk budu ve dörde bölünmüş soğanı alarak üzerini geçecek kadar su dolduralım.
- Kapağını kapatalım ve kaynamaya başladıktan sonra 20 dakika haşlanmaya bırakalım.
- Haşlanan tavuğun derilerini sıyıralım ve etleri didikleyelim.
- Tencereye 2 yemek kaşığı sıvı yağı alıp irice rendelenmiş bir adet havucu hafifçe kavuralım.
- Rendelenmiş sarımsak ve rendelenmiş zencefili ekleyip 30 saniye kadar kavurmaya devam edelim.
- Ardından tavuk suyu ve sıcak suyu ekleyelim. Kaynamaya bırakalım.
- Kaynadıktan sonra didiklenmiş tavuk etlerini ve kırdığımız ince spagettileri veya tel şehriyeleri ekleyelim. Ben bu çorbada makarna kullanmayı da seviyorum. Kullandığım makarna normal spagettinin biraz incesi, şehriyeye göre biraz daha ağıza geliyor içerken. Eğer yoksa normal spagetti makarna veya tel şehriye de kullanabilirsiniz.
- Şehriyeler çok hızlıca pişecektir. Onlar kaynarken terbiyesini hazırlayalım.
- Bunun için yumurta sarısı ve unu az su ile çözdürüp çırpalım. İçine bir de limon suyu ekleyelim.
- Hazırladığımız terbiyeyi yavaş yavaş karıştırarak pişen çorbaya ilave edelim.
- Birlikte 3-4 dakika kaynattıktan sonra tuzunu ayarlayalım ve karabiber de ekleyelim. Dilerseniz farklı pul biber, nane veya kırmızı toz biber de kullanabilirsiniz.
- Ocaktan almadan önce kıyılmış dereotu ve maydanozu ekleyip bi karıştıralım ve ocağı kapatalım. Bizim çocuklar yeşillikleri seçtiği için ben tencereye değil de sonradan kendi tabağıma ekliyorum.
- Zencefil yoksa kullanmak zorunda değilsiniz ama ben bu sıra az az da olsa bir şekilde yemeklere eklemeye çalışıyorum, özellikle zencefil çayını çok sık yapıyorum.
- Sarımsak sevmiyorsanız eklemeyebilirsiniz ama sarımsak çorbaya paça çorbası tadı verdiği için ben seviyorum.
- Çorbanın kıvamını ayarlamak için gerekirse sıcak su eklenebilir. Tavuk suyu miktarını da artırabilirsiniz.
- Bu çorba için evde hazırda tavuk suyu veya tavuk etiniz yoksa 2 adet tavuk butu haşlayıp yapabilirsiniz. Ama ben suyu daha güzel çıktığı için bütün tavuk haşlıyorum. Bulabilirseniz organik köy tavuğu ile hazırlayabilirsiniz.
- Zamandan kazanmak için önceden hazırlayıp tavuk etlerini didiklenmiş olarak ve tavuk suyunu da yine sızdırmaz buzdolabı poşetinde buzlukta saklayabilirsiniz.
- Bazen bütün tavuk haşlayıp tavuklu pilav yaptığımda ertesi gün kalan tavuk suyunu ve etleri de bu şekilde değerlendirebiliyorum. Umarım memnun kalırsınız, afiyet olsun :)
Not:
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder