Ekmek Tarifi İçin Malzemeler
- 650 ml soğuk su (3 su bardağından biraz fazla)
- 1 kilo un (9 su bardağı)
- 1 yemek kaşığı tuz (15 g)
- 1 paket kuru maya (10 g)
Tezgah için;
- Biraz sıvı yağ ve un
Ekmek Tarifi Nasıl Yapılır?
- Öncelikle yoğurma kabına soğuk su ve unu ekleyip kuru un kalmayana kadar karıştırın ve 1 saat üzeri örtülü bekletin.
- Ardından hamuru makinede 10 dk güzelce yoğurun bu sırada yoğururken mayayı, yarım bardak ılık su ve 1 çay kaşığı şeker ile karıştırıp bekletin. Hamuru eliniz ile yoğuracaksanız masada vur katla şeklinde 7-8 dk güzelce yoğurmalısınız.
- Maya kabarıp aktifleşince hamura ekleyip 2 dk daha yoğurun ve ardından tuzu ekleyip 2-3 dk daha yoğurun.
- Hamuru hafif yağlanmış geniş enli bir tepsi veya kaba aktarıp her 4 bir yanından alttan yukarı doğru çekerek katlayın (bu katlamayı diğerleri ile saymıyoruz) ve üzerine bir poşet geçirip dinlendirin.
- Şimdi her 30 dk da bir hamuru tekrar her 4 köşeden yukarıdan üstüne doğru katlayın elinize yapışmaması için tepsideki yağ ile elinizi yağlayın. Bu işlemi her 30 dk da en az 3-4 kez yapın.
- Son katlamadan sonra hamuru tekrar 30 dk beklettikten sonra yani ben 3. katlamadan sonra (yukardaki yazan katlama sayılmıyor) 30 dk dinlendirip tezgaha aldım hamuru.
- Şimdi ekmeğinizi şekillendirmek için isterseniz ikiye bölün veya daha küçük porsiyonlara ayırabilirsiniz.
- Hamur ile fazla oynayıp havasını almadan beze haline getirip şeklini verdikten sonra bir tülbent veya mutfak bezi serili bolca unlanmış yuvarlak veya oval geniş bir kaba hamurun düz pürüzsüz tarafı yani beze yaptıktan sonra üst kısmı kabın içine gelecek şekilde koyun ve alt kısmı yukarı bakacak.
- Alt kısmını eliniz ile bir kaç kez hamura dikiş atın yani hamuru sağdan soldan bir kaç yerinden mıncıklayarak birleştirin.
- Eğer kalıbınız vesayre yoksa unlanmış fırın kağıdı serili tepsiyede koyabilirsiniz bu şekilde hamur biraz daha yayılacak ve pişerken de fazla yükseğe kabarmiyacak. Elinizde ne varsa ekmek kutusuda olur her hangi plastik bir kabta olur ama alçak ve geniş olacak.
- Bezelerin üzerine bir poşet ve bez örtüp çok sıcak olmayan bir yerde 1-1,5 saat mayalandırın. Süre tam dolmadan 15 dk önce fırının tabanına ısıya dayanıklı bir kap yerleştirin ve 220 derece alt üst resistans ayarlayın.
- Kettleda biraz su kaynatmaya başlayın.
- Fırın ısınınca ekmeği eğer kaba koyduysanız hafif unlanmış fırın kağıdına ters çevirin, üzerini biraz unlayıp fazla unu eliniz ile dikkatlice alın ve bir jilet ile veya keskin bıçak ile desen verip hafi yandan büyük bir kesik atıp, tepsiye aktarın.
- Hemen fırının orta rafına sürün kabın içine kaynamış sudan döküp elinizde fısfıs varsa fırının içine kenar kısımlarına bir iki fısfıs su püskürtüp, hemen kapatın.
- 220 derecede 20 dk pişirdikten sonra fırından sıcak su kabını alın ve 200 derecede 20 dk daha kızarana dek pişirip tel ızgarada ekmeği soğumaya bırakın.
- Ben ekmekleri tek tek aynı işlemi ugulayarak pişirdim. İlk ekmeği fırından çıkardıktan sonra fırını tekrar 220 dereceye getirip kabı tekrar yerleştirin ve aynı şekilde pişirin.
Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder