26 Mart 2023 Pazar

Soğuk Baklava Tarifi

 

Soğuk Baklava Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 paket baklavalık yufka (44) adet oluyor içinde
  • 30 adet ceviz
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 3 yemek kaşığı dolusu tereyağ(katı halde)

Şerbeti için;

  • 4 su bardağı toz şeker
  • 3.5 su bardağı süt
  • 1.5 su bardağı su
  • Çeyrek limon
  • 1 paket vanilya

Üzeri için;

  • 1 yemek kaşığı toz kremşanti
  • 1 bal kaşığı kakao
  • Sütlü yada bitter çikolata

    Soğuk Baklava Tarifi Nasıl Yapılır?

  • İlk önce şerbeti hazırlıyoruz. Şerbet soğuk baklava ilk sıcaklığını çıkınca döküyoruz.
  • Şeker tozu ve suyu tencereye koyuyoruz üzerine limonu sıkıp, 2-3 dk kaynatıyoruz. Sonra altını kapatıp sütü döküyoruz ama karıştıralım ki kesilmesin şerbet. Sonrada vanilyayı ekleyip iyice karıştırdıktan sonra soğumaya bırakıyoruz.
  • Bir cezvede tereyağını iyice eritelim sonra sıvı yağı ekleyelim.
  • Baklavalık yufkalarımızı 22 kat alta gelecek şekilde ayıralım.
  • Fırın tepsisini yağlayıp, yufkayı serelim arşını yağlayıp 22 katı böyle bitirelim arasına öğütülmüş cevizleri serpip, diğer yufkalarıda aynı şekilde yağlayıp tamamlayalım.
  • En üst katada iyice sürdükten sonra baklava diliminden biraz büyük şekilde keselim. Bir 10-15 dk vaktiniz varsa bekletebilirsiniz o şekilde yağı iyice çekmiş oluyor. Yoksa da direk fırınlayabilirsiniz.
  • Önceden ısıtılmış 160 derece alt üst ayarda yaklaşık 55 dk (fırına göre değişebilir) pişirelim. Çok kızarmasın hafif pembeleşmesi yeterli kabarması önemli ama içinin iyi pişmesi için.
  • Fırından çıktıktan sonra ilk sıcaklığını atınca soğuk şerbetimizi dökelim. Şerbeti çektikten sonra üzerine kakao ve toz kremşantiyi karıştırıp, süzgeçle eleyelim.
  • Rendelenmiş çikolatayıda serpip, dinlenmeye bırakalım. Afiyet olsun.
  • Not:

    Bu tarif bayramlık yada ok misafiriniz gelecekse ona göre hazırlandı. Büyük fırın tepsisine göre yaptım; ama kendinize göre yapacaksanız ölçüleri azaltarak yapabilirsiniz.

    Bir diğer konu hemen yenebilir ama dinlenince daha lezzetli oluyor bir gün önceden yada sabah yapıp akşam yenebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder