Sömelek Köfte Tarifi İçin Malzemeler
- 200 gr kıyma
- 1 su bardağı köftelik bulgur
- 1 su bardağı sıcak su (200 ml – bulguru ıslatmak için)
- Yarım su bardağı irmik
- 2 yemek kaşığı un
- 1 adet yumurta
- 1 tatlı kaşığı acı biber salçası
- 1 tatlı kaşığı tuz
- Yarım çay kaşığı karabiber
- Yarım çay kaşığı kimyon
Haşlamak için;
- Sıcak su
- 1 çay kaşığı limon tuzu
Sosu için;
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı kuru nane
Üzeri için;
- Çırpılmış yoğurt
Sömelek Köfte Tarifi Nasıl Yapılır?
- Uygun bir kap içerisine köftelik bulguru alalım.
- Üzerine sıcak suyu ilave edelim ve üzerini streçleyerek 10 – 15 dakika bekletelim.
- Sürenin sonunda suyunu çekip şişen bulgurun üzerine kıyma, irmik, yumurta, un, tuz, karabiber, kimyon ve biber salçasını ekleyerek elimizle yoğuralım.
- Hazır olan köfte harcından parçalar kopartalım ve avuç içerisinde yuvarlayarak yaklaşık serçe parmağımız boyutunda şekillendirelim.
- Köfteleri haşlamak için tencereye aldığımız suya limon tuzunu ekleyerek karıştıralım ve suyu kaynamaya bırakalım.
- Kaynayan suya köfteleri bırakalım ve 6-7 dakika kadar haşlayalım.
- Köfteler haşlanırken sosu için tavaya tereyağını alarak eritelim.
- Üzerine salça, tuz ve naneyi ekleyerek karıştıralım ve kavuralım.
- Haşlanan köftelerimizin suyunu süzerek sosun içerisine alalım. Nazikçe karıştırarak sosa bulanmasını sağlayalım.
- Sosunu çeken köftelerimizi servis tabağına alalım. Üzerine çırpılmış sarımsaklı ya da sarımsaksız yoğurt gezdirerek servis edelim. Afiyet olsun!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder