13 Nisan 2023 Perşembe

Sömelek Köfte Tarifi

 

Sömelek Köfte Tarifi İçin Malzemeler

  • 200 gr kıyma
  • 1 su bardağı köftelik bulgur
  • 1 su bardağı sıcak su (200 ml – bulguru ıslatmak için)
  • Yarım su bardağı irmik
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 adet yumurta
  • 1 tatlı kaşığı acı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • Yarım çay kaşığı kimyon

Haşlamak için;

  • Sıcak su
  • 1 çay kaşığı limon tuzu

Sosu için;

  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane

Üzeri için;

  • Çırpılmış yoğurt

    Sömelek Köfte Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Uygun bir kap içerisine köftelik bulguru alalım.
  • Üzerine sıcak suyu ilave edelim ve üzerini streçleyerek 10 – 15 dakika bekletelim.
  • Sürenin sonunda suyunu çekip şişen bulgurun üzerine kıyma, irmik, yumurta, un, tuz, karabiber, kimyon ve biber salçasını ekleyerek elimizle yoğuralım.
  • Hazır olan köfte harcından parçalar kopartalım ve avuç içerisinde yuvarlayarak yaklaşık serçe parmağımız boyutunda şekillendirelim.
  • Köfteleri haşlamak için tencereye aldığımız suya limon tuzunu ekleyerek karıştıralım ve suyu kaynamaya bırakalım.
  • Kaynayan suya köfteleri bırakalım ve 6-7 dakika kadar haşlayalım.
  • Köfteler haşlanırken sosu için tavaya tereyağını alarak eritelim.
  • Üzerine salça, tuz ve naneyi ekleyerek karıştıralım ve kavuralım.
  • Haşlanan köftelerimizin suyunu süzerek sosun içerisine alalım. Nazikçe karıştırarak sosa bulanmasını sağlayalım.
  • Sosunu çeken köftelerimizi servis tabağına alalım. Üzerine çırpılmış sarımsaklı ya da sarımsaksız yoğurt gezdirerek servis edelim. Afiyet olsun!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder