Soğan Dolması Tarifi İçin Malzemeler
- 9-10 adet orta boy soğan ( eğer büyük soğan kullanıyorsanız 6-7 adet yeterli olur )
- 1 su bardağı pirinç
- 200 gram kıyma
- 2 diş sarımsak ( bende yoktu, toz kullandım )
- 1 adet soğan ( dolgu için )
- 1/2 (yarım) kutu konserve domates ( 200 gr )
- Maydanoz
- Tuz, karabiber
- 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
- 1 tatlı kaşığı sumak
- 2 yemek kaşığı nar ekşisi
- 1/2 (yarım) çay bardağı zeytinyağ
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
Sos için:
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 2,5 su bardağı su ( 500 ml )
- 2 yemek kaşığı nar ekşisi
- Tuz
Soğan Dolması Tarifi Nasıl Yapılır?
- Öncelikle soğanların kabuğunu soyalım ve kök kısmını da alalım. Ortasına tam orta kısmına gelene kadar kesik atalım ve iyice yıkayalım.
- Tencereye su doldurup soğanları içerisine koyup 10-15dakika kaynatalım. O ara iç harcını hazırlayalım.
- Soğanı ve sarımsağı rendeleyelim. Pirinci güzelce yıkayıp üzerine ekleyelim. Dana kıymayı ( dilerseniz etsiz de yapabilirsiniz )
- Domates ve biber salçayı, nar ekşisini, baharatları, maydanozu ve zeytinyağını ekleyip güzelce harmanlayalım.
- Pişen soğanları süzelim ve dış kabuğundan başlayacak şekilde iç harcından koyup sarmaya başlayalım ( lütfen soğanın zarlarını da almayı ihmal etmeyin ).
- Sardığımız soğanları dikiş kısmı alta gelecek şekilde tencereye dizelim.
- Tüm soğanları tamamladıktan sonra sosunu hazırlayalım.
- Sos için domates salçası, nar ekşisi, tuz ve suyu koyup güzelce çırpalım. Soğanların üzerini örtecek şekilde sosundan gezdirelim.
- İlk etapta 10 dakika orta ateşde ocakta kapağı kapalı bir şekilde ön pişirmeye alalım ardından önceden ısıtılmış fırında fanlı ayarda, 190 derecede, 45 dakika boyunca pişirelim.
- Ve yemeğimiz servise hazır. Yoğurtla çok nefis oluyor. Afiyet şeker olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder