28 Kasım 2017 Salı

yemek tarifi-kısır

Malzemeler

  • 2 su bardağı
    ince bulgur
  • 1,5 su bardağı
    sıcak su
  • 1 yemek kaşığı
    domates salçası
  • 1 yemek kaşığı
    biber salçası
  • 2 adet
    salatalık
  • 4 dal
    taze soğan
  • 1/2 demet
    maydanoz
  • 1/2 demet
    kıvırcık marul
  • 2 adet
    limon suyu
  • 4 yemek kaşığı
    zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı
    tuz
  • 1 tatlı kaşığı
    sumak
  • 1 tatlı kaşığı
    nane

Püf Noktası

Yeşillikleri iyice kuruttuktan sonra doğrayın, bekletmeden kısıra ilave edin.

Nasıl Yapılır?

  1. Taze soğanları incecik kıyın. Bol suda yıkayıp, suyunu süzdürdüğünüz kıvırcık marul ve maydanozları doğrayın.
  2. Kabuğunu soyduğunuz salatalıkları küçük küpler halinde kesin.
  3. İnce bulguru oval bir tencereye alın. Biber ve domates salçasını sıcak su ile karıştırın.
  4. Bulguru salçalı sıcak su ile ıslattıktan sonra kapağını kapattığınız tencerede şişmesi için 15 dakika kadar bekletin.
  5. Kısırın sosu için; limon suyu, zeytinyağı, tuz, nane ve sumağı küçük bir kapta karıştırın.
  6. Doğradığınız yeşillik ve salatalıkları, suyunu çeken ince bulgur ile harmanlayın.
  7. Hazırladığınız sosu ekleyin, karıştırdıktan sonra bekletmeden servis edin. Sevdiklerinizle paylaşın.

Servis Önerisi

Arzuya göre; nar ekşisi, doğranmış domates ve nane gibi taze yeşillikler ilave edebilirsiniz.

yemek tarifleri-Kaya Kurabiye Tarifi

Malzemeler

  • 250 gram margarin
  • 1,5 su bardağı
    şeker
  • 5 su bardağı
    un
  • 1 paket
    kabartma tozu
  • 1 su bardağı
    dövülmüş fındık
  • 1 yemek kaşığı
    kuru üzüm
  • 3 adet
    yumurta

Püf Noktası

Hamura kıvam aldırmak için ekstra un ilave etmeyin. Hamurun şekilsiz olması ve özelliği itibariyle cıvık bir hamur hazırlanmalıdır. Kurabiyeleri fazla kızartmayın. Aksi takdirde çok sert kurabiyeler elde edersiniz.

Pişirme Önerisi

Dilerseniz fırının fansız programında daha uzun süre pişirebilirsiniz. Böylece kurabiyenizin içi daha yumuşak kalacaktır.

Nasıl Yapılır?

  1. Fırını 170 dereceye ayarlayın.
  2. Margarini eritin ve erimiş margarini oda sıcaklığına gelinceye kadar dinlendirin.
  3. Unu, şekeri, yumurtayı, kabartma tozunu, fındığı ve kuru üzümü ekleyip karıştırın.
  4. En son ılınmış margarini ekleyin ve karıştırın.
  5. Bu aşamada tahta kaşık kullanabilirsiniz, hamur cıvık bir hal alacaktır. Kıvam için daha fazla un eklemeyin.
  6. Hazırladığınız hamuru 10-15 dakika buzdolabında dinlendirin.
  7. Yağlı kağıt serili fırın tepsisine yemek kaşığıyla düzgün aralıklar olacak şekilde yerleştirin.
  8. Fırın gücünüze göre değişmekle beraber yaklaşık 10-12 dakika pişirin. Fırından almadan önce pembeleşmesine özen gösterin. Fazla kızartmadan fırından çıkartın ve ızgara üzerine soğutarak servis edin. İşte bu kadar, afiyet olsun.

Servis Önerisi

Dilerseniz pudra şekeri serperek servis edebilirsiniz.

yemek tarifleri-Mayalı Poğaça Tarifi




Malzemeler

  • 1/2 su bardağı
    ılık su
  • 1,5 su bardağı
    ılık süt
  • 1/2 paket
    yaş maya (21 gram)
  • 1,5 yemek kaşığı
    toz şeker
  • 1/2 su bardağı
    ayçiçek yağı
  • 1 adet
    yumurta
  • 1 tepeleme çay kaşığı
    tuz
  • 3,5 su bardağı
    un

    Üzeri için:

  • 1 adet
    yumurta sarısı
  • 1 yemek kaşığı
    ayçiçek yağı
  • 4 dal
    dereotu (arzuya göre)

Püf Noktası

Hazırladığınız poğaçaların büyüklüklerine göre adet sayısı değişiklik gösterebilir.Hamuru mayalandırma sürelerine dikkat edin, ılık olması gereken malzemeler dışında kullandığınız tüm malzemelerin oda sıcaklığında olmasına dikkat edin.Unu yavaş yavaş ekleyip hamuru yoğurma işlemini sürdürün. Kullandığınız un oranı 1/2 su bardağı kadar artış gösterebilir.

Pişirme Önerisi

Bayatlamayan, mayalı poğaçayı peynir, patates gibi arzu ettiğiniz iç harçlarıyla da hazırlayabilirsiniz.

Nasıl Yapılır?

  1. Ilık su ve sütü geniş bir karıştırma kabına alın. Yaş maya ve toz şekeri ekleyip karıştırdıktan sonra mayanın aktive olması için 5 dakika kadar bekletin.
  2. Maya tamamen eridikten sonra ayçiçek yağı, yumurta ve tuzu katın. Tüm malzemeyi elinizle karıştırın.
  3. Elenmiş unu, azar azar ekleyip hamuru toparlanana kadar yoğurmaya başlayın.
  4. Yumuşak ve yapışmayacak bir kıvamda bir hamur elde ettiğiniz zaman üzerini nemli bir bezle kapatıp 40-45 dakika kadar oda ısısında dinlendirin.
  5. Mayalanan hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar kopartıp avuç içinizde yuvarlayarak şekil verin.
  6. Tepsiye aralıklı olarak dizdiğiniz mayalı hamurların üzerine sıvı yağla çırpılmış yumurta sarısı sürün. Tepsi mayası olarak da bilinen son mayalandırma işlemi için 10-15 dakika kadar bekletin.
  7. Arzuya göre üzerlerine ince kıyılmış dereotu serpiştirdikten sonra önceden ısıtılmış 180 derecede 25-30 dakika pişirin. Ekmek yerine geçecek puf puf kabarmış mayalı poğaçalarınız hazır.

27 Kasım 2017 Pazartesi

yemek tarifleri-Kakaolu Islak Kek Tarifi

Malzemeler

  • 3 adet
    yumurta
  • 1 su bardağı
    toz şeker
  • 1,5 su bardağı
    süt
  • 1 çay bardağı
    ayçiçek yağı
  • 4 yemek kaşığı
    kakao
  • 1 paket
    vanilya
  • 2,5 su bardağı
    un
  • 1 paket
    kabartma tozu

    Kek kalıbını yağlamak için:

  • 1 yemek kaşığı
    tereyağı

Püf Noktası

Kekinizin daha iyi kabarması için; kabartma tozunu elenmiş un ile birlikte 1- 2 damla limon suyu ilavesi ile ekleyebilirsiniz.

Pişirme Önerisi

Tadını seviyorsanız kek harcına portakal şekerlemesi ekleyebilirsiniz.

Nasıl Yapılır?

  1. Yumurtalar ve toz şekeri, derin bir karıştırma kabında bir mikser yardımıyla toz şeker tamamen eriyene kadar karıştırın.
  2. Süt, ayçiçek yağı, kakao ve vanilyayı ekledikten sonra karıştırma işlemini sürdürün. Hazırladığınız sıvı kek harcından büyük bir su bardağı ölçüsünde ayırın.
  3. Kalan kek harcına, elenmiş un ve kabartma tozunu ekledikten sonra karıştırma işlemini sürdürün.
  4. Kek kalıbını tereyağı ile yağlayın. Hazırladığınız kek karışımını içine aktarın. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 30 dakika pişirin.
  5. Pişen ve 5 dakika kadar içini çeken keki, fırından alın. Bir bıçak ucu ya da kürdan yardımıyla kekin üzerine delikler açın.
  6. Hazırladığınız sıvı kek karışımını azar azar ekleyip, kendi ısısı ile içine çekmesi için bekleyin.
  7. Sosunu tamamen çeken kakaolu ıslak keki, dilimledikten sonra servis edin. Bu ıslak kek lezzetini sevdiklerinizle de paylaşın.

    Servis Önerisi

    Arzuya göre fındık parçaları ya da rendelenmiş Hindistan cevizi ile birlikte servis edebilirsiniz.

yemek tarifleri;Sebzeli Tavuk Sarma

Sebzeli Tavuk Sarma Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 tane kemiksiz tavuk göğsü (sarmalık ince dilimlenmiş)
Sosu için;
  • 1 Türk kahvesi fincanı sıvı yağ ( minik boy fincan )
  • 1 tane orta boy kuru soğan rendesi
  • 2 diş sarımsak rendesi
  • 3 yemek kaşığı soya sosu
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • 1 çay kaşığı pulbiber
İçi için;
  • 1 tane minik boy patlıcan
  • 1 tane havuç
  • 1 tane kırmızı biber
  • 1 tane yeşil biber
  • İnce dilimlenmiş kaşar peyniri

Sebzeli Tavuk Sarma Tarifi Yapılışı

  1. Sos malzemelerininin hepsini minik bir fırın kabına alıyoruz ve karışmasını sağlıyoruz. :)
  2. Sos hazır olduğunda içine ince dilimlenmiş tavuk etlerini yıkadıktan sonra ekleyip tavukların tüm sosa bulanmasını sağlıyoruz. :)
  3. Üzerini streç filmle kapatıp en az 2-3 saat dinlenmeye bırakıyoruz. :)
  4. Vaktiniz bolsa tavuk etlerini daha da uzun süre sosta bekletebilirsiniz. :)
  5. Ne kadar uzun süre beklerse lezzeti o kadar bol olur. :)
  6. Diğer taraftan yıkanmış sebzeleri ince şeritler halinde doğrayıp hazırlıyoruz. :)
  7. Marine olup dinlenen tavuk etinden bir tane tabağa alıp orta kısmına biraz sebzelerden ve dilimlenmiş kaşar peynirinden ekleyip rulo şeklinde sarıyoruz. :)
  8. Daha sonra tavuk sarmaları sosta beklettiğimiz fırın kabına kalan sosun içine diziyoruz. :)
  9. Tüm malzeme bitene kadar işleme devam ediyoruz. :)
  10. Ve fırın kabının içine bir minik Türk kahvesi fincanı su ekleyip kızarana kadar fırınlıyoruz. :)
  11. Fırında çok fazla kızarmasını beklemeyin üzeri hafiften kızardığında alın ki etler kuru olmasın. :)
  12. Pişen sarmaları ilk sıcağı çıktığında servis ediyoruz. :)
Soya sosunuz yoksa eklemeyebilirsiniz her hali oldukça lezzetli ama varsa mutlaka kullanın derim. :) Ben soya sosu kullandığım için yemekte tuz kullanmadım soya sosu tuzlu olduğu için yeterli geldi. :) Siz kullanmayacaksınız sosa tuz eklemeyi unutmayın. :) Denemenizi tavsiye ederim oldukça lezzetli, yapımı çok kolay ve şık bir sunumu var deneyecelere şimdiden afiyet olsun. :)