3 Şubat 2021 Çarşamba

Donut Tarifi

 

Donut Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 su bardağı ılık su
  • 3 yemek kaşığı şeker
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 1 paket instant maya
  • 1 fiske tuz
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 1 adet yumurta
  • 5 su bardağı un

    Donut Tarifi  Yapılışı

  • Yoğurma kabımıza ılık su, ılık süt, şeker, sıvı yağ, maya, tuz, tarçın ve yumurtayı alarak çırpıcı yardımı ile karıştıralım.
  • Unu yavaş yavaş ekleyerek hamur kıvamı alana kadar çırpıcı ile karıştırmaya devam edelim.
  • Hamurumuz kıvam almaya başlayınca elimiz ile güzelce yoğuralım. Hamurumuzun ele yapışmayan yumuşak bir kıvamda olması gerekiyor.
  • Ardından hamurumuzun üzerini streç film ile kapatıp temiz bir bez örterek 1 saat kadar mayalanmaya bırakalım
  • Sürenin sonunda mayası gelen hamurumuzun üzerini açalım, unladığımız tezgaha alarak toparlayalım.
  • Ardından hamurumuzu iki eşit parçaya ayıralım. Ben hamurun bir parçasını sıvı yağda kızartarak bir parçasını da fırında pişireceğim. Bekleteceğim hamuru tekrar yoğurma kabına alıp üzerini streçliyorum.
  • Tezgaha aldığımız hamurumuzu merdane ile 1 cm ya da 1  parmak kalınlığında açalım.
  • Açtığımız hamurumuzdan kesme aparatı ya da büyük ağızlı bir su bardağı ile daireler keselim. Ortalarını da daha ufak bir daire ile kesip boşaltalım ve halkalar elde edelim. Ben şişe kapağı kullandım :)
  • Kestiğimiz hamurları fırın kağıdı yerleştirdiğimiz tepsimizin üzerine alıp üzerini streçleyelim ve  biraz bekletelim. 10-15 dakika yeterli gelecektir. Mayasının gelip kabardığını göreceksiniz.
  • Daha sonra 180 derece fırında kabarıp pembeleşene dek pişirelim.
  • Kalan hamurlarımızı da aynı şekilde açıp şekillendirelim. Artan hamurları birleştirerek hiç hamur kalmayana dek şekil vermeye devam edelim.
  • Elde ettiğimiz halkalarımızı da pişirme kağıdı üzerine alalım, makas ile pişirme kağıdını halkaların boyutunda keselim. Bu yöntem donutları kızgın sıvı yağa daha kolay atmamızı sağlayacak.
  • Fırında pişen donutlarımızı çıkartalım ve bir kenarda soğuması için bekletelim.
  • Bizde bu sırada diğer donutlarımızı kızgın yağda kızartalım. Donutlarımızı kızdırdığımız yağın içerisine alalım.
  • Altı kızaran donutlarımızı çevirelim, diğer tarafını da aynı şekilde kızarmaya bırakalım.
  • Sıra geldi donutlarımızı süslemeye. Yağda kızarttığımız donutlarımızı sıcakken alalım ve şeker ve tarçın karışımına bulayalım.
  • Kalan diğer donutlarımızı benmari usulü erittiğimiz sıcak çikolataya batıralım, sonra hayal gücümüzü de katıp süsleyelim. :) Ben sütlü çikolataya batırdığım donutları benmari usulü erittiğimiz beyaz çikolata ile süsleyeceğim. Çikolatayı sıkmak için pişirme kağıdına huni şeklini veriyorum. Siz de dilerseniz o şekilde yapabilirsiniz ya da sıkma torbası da kullanabilirsiniz.
  • Fırında pişirdiğimiz donutları da aynı şekilde benmari usulü erittiğimiz çikolataya batıralım ve birazını beyaz çikolata, birazını da pasta süsleri ile süsleyelim. Siz dilerseniz farklı şekillerde de süsleyebilirsiniz. Afiyet Olsun :)

Islak Brownie Kurabiye Tarifi

 

Islak Brownie Kurabiye  Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı su
  • 125 gram (8.5 yemek kaşığı) tereyağı
  • 1 yumurta
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı pudra şekeri
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 3 yemek kaşığı kakao
  • 3 su bardağı un (Ele yapışmayacak bir kıvamda olması önemli, bu kıvamı elde edemezseniz kontrollü olarak unu arttırın)

    Islak Brownie Kurabiye Tarifi Yapılışı

  • İlk olarak tereyağı ve yumurta oda sıcaklığında olmalı.
  • Şerbet tamamen soğumuş, kurabiyenin ilk sıcağı geçmiş olmalı.
  • Pişirme süresi 10 dk. Bu süreyi aşmamalı ve kurabiyeyi fırının içinde bekletmemeli. Aksi takdirde sertleşir.
  • Şerbete batırıp çıkarılmalı, üzerine boca edilmemeli. Aksi takdirde kurabiye un ufak olur.
  • Şerbete batırdıktan sonra direkt servis tabağına koyulmalı. Aksi takdirde bir tabaktan diğer tabağa aktarırken dağılır. Dokusu oldukça hassas.Bu detaylar çok önemli ve bu kurabiyeyi lezzetli kılan can alıcı noktalar.
  • Şerbeti için su ve şekeri tencereye alıyoruz.
  • Ocağa koymadan önce 1-2 dk karıştırıyoruz. 5 dk kaynatıp altını kapatıyoruz ve iyice soğumasını bekliyoruz. (ılk sıcağı geçtikten sonra buzdolabına atabilirsiniz. )
  • Tereyağ ve yumurtayı spatula yardımı ile çırpıyoruz. Daha sonra sıvı yağı ekleyip tekrar çırpıyoruz. Mikser kullanmayın.
  • Pudra şekerini ekleyip çırpıyoruz.
  • Kabartma tozu ve vanilyayı ekleyip çırpıyoruz.
  • Unu ilk 1. 5 su bardağı olarak ekliyoruz çırpıyoruz.
  • Sonraki 1. 5 bardak için yoğuruyoruz.
  • Ceviz büyüklüğünde toplar yapıyoruz. 200° ısınmış fırına 10 dk atıyoruz. Batırıp-çıkarma usulü ile şerbetliyoruz. 🌸🌸

Fit Raffaello Tarifi

 

Fit Raffaello Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı organik rende Hindistan cevizi (250 ml)
  • 2 yemek kaşığı organik agave şurubu
  • 3 yemek kaşığı organik Hindistan cevizi unu
  • 1 yemek kaşığı organik Hindistan cevizi yağı (katı halde)
  • 100 g Hindistan cevizi sütü (dolaptan çıktığında üzerindeki kısım-1/2 su bardağından 1 parmak az)

Üzeri için:

  • Organik Hindistan cevizi rendesi

Fit Raffaello Nasıl Yapılır?

  • Tüm malzemeleri karıştırın ve 10 dakika dolapta bekletin.
  • Ardından elinizle yuvarlak şekil verip rende Hindistan cevizine bulayın.

Zerdeçallı Glütensiz & Vegan Ekmek Tarifi

 

Zerdeçallı Glütensiz & Vegan Ekmek Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı organik badem unu
  • 1,5 su bardağı glütensiz un
  • 1 tatlı kaşığı organik psyllium tozu
  • 1 su bardağı içme suyu
  • 1 çay kaşığı Himalaya tuzu
  • 2 yemek kaşığı avokado yağı
  • 1 yemek kaşığı zerdeçal tozu
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu

Üzeri için:

  • Susam, biberiye, haşhaş tohumu

Zerdeçallı Glütensiz & Vegan Ekmek Nasıl Yapılır?

  • Önce psyllium ile suyu jöle kıvamına gelene kadar çırpın.
  • Kuru malzemeleri de bir yerde harmanlayıp jöle formundaki harçla karıştırın.
  • Minik yuvarlak şekiller verip tepsiye dizin. üzerine susam, biberiye, haşhaş tohumu serpin.
  • Önceden 175 derecede ısıtılmış fırında 20-25 dakika pişirin.
  • Artanları buzlukta muhafaza edip, daha sonra ısıtarak da tüketebilirsiniz.

Kinoa Pilavı Tarifi

 

Kinoa Pilavı Tarifi İçin Malzemeler

  • 4 yemek kaşığı kinoa
  • 3/4 su bardağı su
  • Yarım soğan
  • 1 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı avokado yağı
  • 3 yemek kaşığı ev yapımı domates sos
  • 3/4 su bardağı su
  • Çeri domates, kapya biber, yeşil biber, havuç, köz patlıcan
  • Tuz, karabiber, dilediğiniz baharatlar

Kinoa Pilavı Nasıl Yapılır?

  • Kinoayı bir pişirme tenceresine alıp, üzerine su ilave ederek haşlayın.
  • Pişen kinoaları kenara ayırın.
  • Başka bir küçük pişirme tenceresinde soğan ve sarımsakları zeytinyağında karamelize edin.
  • Ardından domates sosu, sebze ve baharatları ilave edin.
  • En son pişen kinoaları ekleyip pilavı biraz karıştırdıktan sonra altını kapatıp demlenmeye bırakın.

Cizleme Tarifi

 

Cizleme Tarifi İçin Malzemeler

  • 1.5 su bardağı un
  • 1.5 su bardağı süt
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 tatlı kaşığı aktif kuru maya
  • 1 adet yumurta

Cizleme Nasıl Yapılır?

  • Karıştırma kabına ılık su ve kuru mayayı alın. Biraz karıştırdıktan sonra mayanın aktifleşmesi için 5 dakika bekleyin.
  • Ardından süt ve yumurtayı ekleyerek güzelce çırpın.
  • Karışımın üzerine unu yavaş yavaş ekleyin ve bu esnada karıştırmaya devam edin.
  • Unu tamamen ekledikten sonra yavaşça karıştırın.
  • Karışım homojen bir hal aldığında üzerini kapatarak 30 dakika ılık bir yerde dinlendirin.
  • Dinlenen harcı tekrar çırpın ve yapışmaz tavaya kepçe yardımıyla dökün.
  • Cizlemenin bir kısmı göz göz olup kuruduktan sonra spatula yardımıyla diğer tarafını çevirin.
  • Her cizleme de toplam 2 dakika pişirmek yeterlidir.
  • Tüm harç bitene kadar aynı işlemi uygulayın. Hazırladığınız cizlemelerin üzerine tereyağı sürerek servis edebilirsiniz.
  • Cizlemeyi taze incir reçeli ile birlikte sunabilirsiniz. Afiyet olsun.

Cizleme Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?

  • Tarifte kullanılan maya 5-6 gramdır. Kuru maya yerine 10 gram yaş maya veya 3 gram instant maya kullanabilirsiniz.
  • Unu çok fazla koyarsanız, harcın tavada yayılması zorlaşır. Bu yüzden tarif ölçülerini değiştirmeden uygulamanızı öneririz.
  • Tarif ölçülerinden ortalama 10 adet cizleme yapılmaktadır.
  • Un oranı sıvı olursa cizlemeler ince, katı olursa kalın olacaktır.

Bolonez Sos Tarifi

 

Bolonez Sos Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 adet domates
  • 300 gram kıyma
  • 1 adet soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 1 adet havuç
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1/2 su bardağı su
  • 1 çay kaşığı karabiber

Bolonez Sos Nasıl Yapılır?

  • Domatesleri ve soğanı küp küp doğrayın. Havucu küçük kısımda rendeleyin.
  • Tavanın içerisine zeytinyağı koyarak kızdırın. Tavanın içerisine önce soğanı ardından havucu koyarak kavurun.
  • Kavrulan sebzelerin üzerine ise kıymayı ilave edin ve kavurma işlemine devam edin.
  • Kavrulan kıymanın üzerine salça ve domatesi ekleyerek pişirin.
  • Sosun içerisine et suyu veya haşlanmış makarna suyu ekleyin.
  • Ardından karabiber ve tuz ekleyerek sos kıvamını alana kadar karıştırın.
  • Sos kıvamını alınca ocağın altını kapatın.
  • Hazırladığınız bolonez sosu, makarna yapımında kullanabilirsiniz. Afiyet olsun.

Türkmen Pilavı Tarifi

 

Türkmen Pilavı Tarifi İçin Malzemeler

  • 250 gram kuşbaşı et
  • 3 adet havuç
  • 1 adet soğan
  • 1.5 su bardağı pirinç
  • Tuz
  • Sıvıyağ

Türkmen Pilavı Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak etleri tencerede veya düdüklüde kavurun.
  • Soğan ve havuçları ince ince dilimleyin. Etlerin üzerine soğanı ekleyerek kavurmaya devam edin.
  • Birkaç dakika sonra havuçları da ekleyerek karıştırın. 
  • Kavurma işleminin ardından 1 buçuk su bardağı su ekleyin. Etler suyunu çekene kadar pişirin.
  • Pirinçleri su ile yıkayın ve suyunu süzün. Mümkünse pirinçleri 20 dakika suyun içerisinde bekletin. Bu sayede nişastaları akacaktır.
  • Ardından pirinçleri pilav tenceresine alın ve üzerine tuz ekleyerek yayın.
  • Pirinçleri güzelce karıştırdıktan sonra üzerine 2 cm geçecek şekilde su ekleyin. Pirinci üst kısımdan hafifçe karıştırın ve pişmeye bırakın.
  • Pirinçler suyunu çektiğinde yumuşaklığını kontrol edin. Eğer dirilik kaldıysa bir miktar daha su ekleyebilirsiniz.
  • Pilav hazır olduğunda ocağın altını kısarak 10 dakika demlenmeye bırakın.
  • Daha sonra ocağın altını kapatın ve 10 dakika daha dinlendirin.
  • Hazırladığınız pilavı servis tabaklarına paylaştırın. Üzerine etli karışımı ekleyin ve servis edin. Afiyet olsun.

Selver Paşa Tatlısı Tarifi

 

Selver Paşa Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 su bardağı süt
  • 200 gr ekmek içi
  • 3 yumurta
  • 3 çorba kaşığı eritilmiş tereyağı
  • 1 çorba kaşığı toz şeker
  • 4 çorba kaşığı file antep fıstığı

Şerbet için:

  • 1.5 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı limon suyu

Selver Paşa Tatlısı Nasıl Yapılır?

  • Ekmek içini bir tencereye alıp sütü ekleyin. Ekmek sütü çekinceye kadar bekletin. Yumurta, şeker ve yağı ekmek içine ilave edip karıştırın.
  • Karışımı yağlanmış tepsiye yayın ve orta ısılı fırında üstü pembeleşinceye kadar yaklaşık 1 saat pişirin. Şayet kabarırsa bir bıçakla kabaran yerleri delin.
  • Şeker ve suyu bir tencerede kaynatın. Limon suyunu ilave edip karıştırın ve 15 dakika kaynatın. 
  • Tepsiyi fırından çıkarıp sıcak şerbeti üzerine gezdirerek dökün ve soğumaya bırakın. Baklava dilimi şeklinde kesip tabaklara alın ve file fıstıkla süsleyin servis yapın. Afiyet olsun.

Karidesli Dip Sos Tarifi

Karidesli Dip Sos Tarifi İçin Malzemeler

  • 250 gr ayıklanmış karides
  • 4 su bardağı su
  • 1 limon
  • 125 gr tereyağı
  • 2 yumurta
  • 2 çorba kaşığı mayonez
  • Birkaç damla

Tabasco sosu:

  • 1 çay kaşığı kekik
  • Tuz
  • Karabiber

Süsleme için:

  • 1 yeşil elma
  • 6 dilim tost ekmeği
  • Birkaç nane yaprağı

Karidesli Dip Sos Nasıl Yapılır?

  • Dört su bardağı suyu tencerede kaynatın. 1 limonun suyunu sıkıp kaynamakta olan suya ilave edin. Karidesleri ekleyip 4 dakika haşlayın.
  • Süzüp soğumaya bırakın. Robota alıp ezerek püre haline getirin.
  • Tereyağını oda ısısında yumuşatın. Hazırladığınız karides püresine ekleyip köpüklü bir krema kıvamına gelinceye kadar robotta 2 dakika karıştırın. Karışımı derin bir kâseye alın. 
  • Yumurtaları ayrı bir kâseye kırıp çırpın. Mayonez, tabasco sosu, tuz, karabiber ve kekiği ilave edip düzgün bir karışım oluncaya kadar çırpmaya devam edin. Elmayı kabuğuyla dilimleyin.
  • Mayonezli sosu karides püresiyle karıştırıp buzlukta 2 saat bekletin. Çözülünce küçük sos kaselerine alın.
  • Ekmekleri kalp şeklinde kesip kızartın. Nane, ekmek ve elma dilimleriyle süsleyip servis yapın. Afiyet olsun.
  • Yemeklere lezzet katmak için, nefis sos tariflerine göz atın.

İki Renk Soslu Kalkan Filetosu Tarifi

 

İki Renk Soslu Kalkan Filetosu Tarifi İçin Malzemeler

Malzemeler

  • Dikdörtgen kesilmiş kalkan fileto (180 gr) 1 orta boy kabak 1 orta boy havuç 5 çorba kaşığı süt kreması 1 kırmızı dolmalık biber 4

5 dal maydanoz 50 gr tereyağı Süslemek için: Birkaç dal dereotu ve maydanoz

İki Renk Soslu Kalkan Filetosu Nasıl Yapılır?

Kabak ve havucu soyup kibrit çöpü şeklinde doğrayın. Tuzlu suda haşlayıp süzün.
Maydanozu ayıklayıp kaynar suda 4 dakika kadar haşlayın. Mikserden geçirip püre yapın.

Dolmalık biberi ayıklayıp hafif tuzlu suda yumuşayana dek 30 dakika kadar haşlayın. Kabuklarını soyup püre haline getirin. Püreye biraz tereyağı, tuz, biber ekleyin.

Tereyağını tavada eritip kalkan filetoyu kızartın. Tuz ve biber ekleyin.

Servisten önce haşlanmış kabak ve havucu bir miktar tereyağında sote edin. Yeşil sosa kremayı ekleyin ve koyulaşana kadar kaynatın.

Servis tabağına sotelediğiniz sebzeleri yerleştirin. Üzerine balığı yerleştirip sosları yanına ilave edin. Üzerini maydanoz ve dereotuyla süsleyin. Sıcak olarak servis yapın. Afiyet olsun.

Midye Çorbası Tarifi

 

Midye Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 200 gr ayıklanmış midye
  • 25 gr margarin
  • 2 çorba kaşığı un
  • 1 çorba kaşığı süt kreması
  • 3-4 dal maydanoz
  • 6 su bardağı su
  • 2 çorba kaşığı limon suyu
  • Tuz
  • Karabiber

Midye Çorbası Nasıl Yapılır?

  • Suyu tencereye doldurup kaynatın. Midyeleri yıkayıp süzün ve kaynamakta olan suya ilave edin. Margarini oda ısısında yumuşatın. Maydanozu temizleyip kıyın.
  • Un, margarin ve süt kremasını ayrı bir kapta iyice çırpıp bulamaç haline getirin.
  • Tencereye unlu karışımı ekleyip tuz ve karabiber serpin. 25 dakika daha kaynatıp limon suyunu ekleyin. Kıyılmış maydanozla süsleyip sıcak olarak servis yapın.

Mini Besleyici Hamburger Tarifi

 

Mini Besleyici Hamburger Tarifi İçin Malzemeler

HAMUR İÇİN:

  • 6,5 su bardağı tam buğday unu
  • 1 adet yumurta
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 çay bardağı zeytin yağ
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı bal
  • 1 yemek kaşığı instant maya

DOMATES SOSU:

  • 700 gram domates
  • 4-5 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı biber salçası

KÖFTESİ İÇİN:

  • 1 kg yarım yağlı kıyma
  • 1 adet rendelenmiş soğan
  • 1,5 tatlı kaşığı tuz
  • 1 adet yumurta
  • 3 ince dilim bayat ekmek 
  • Baharat (nane, kekik, pul biber, karabiber)

ARASINA KOYMAK İÇİN:

  • Kornişon turşusu
  • İnce dilimlenmiş soğan
  • İzmir tulum peyniri
  • İnce dilimlenmiş sumakla karıştırılmış kuru soğan

Mini Besleyici Hamburger Nasıl Yapılır?

  • Hamur malzemelerini bir kapta karıştırıp güzelce yoğurun. 30 dk ılık yerde mayalandırın.
  • Mayalan hamurdan 24 eş beze yapın. Fırında kızarıp kabarıncaya kadar pişirin.
  • Domates sosu için malzemeleri bir sos tavasına koyun ve suyunu çekene kadar pişirin.
  • Köfte malzemelerini  bir kapta güzelce yoğurun. 24  adet hamburger ekmeği büyüklüğünde köfteler yapın.
  • Fırında pişirin. Pişmeye yakın üzerine ince dilimlenmiş tulum peynirlerini ekleyin ve peynirler eriyene kadar pişirin.
  • Tüm malzemeler hazırsa haydi bu malzemeleri birleştirelim.
  • Hamburger ekmeklerini ortadan ikiye ayırın. Ayırdığımız parçalara domates sosu sürün.
  • Alt parçanın üzerine sırasıyla köfteyi, ince dilimlenmiş domatesi, kornişon ve soğanları yerleştirin ve üzerini ekmeğin üst kısmıyla kapatın.
  • Öğününüzde 2 mini hamburgeri ayranla birlikte tüketebilirsiniz. (2 hamburger=3 dilim ekmek + 3 köfte değerindedir.) AFİYET OLSUN :)