7 Mayıs 2021 Cuma

Her Kahvaltıda Yapmak İsteyeceksiniz! Ekmek Balığı Tarifi

 

Malzemeler

  • 8 dilim ekmek
  • 2 adet yumurta
  • 2 yemek kaşığı un
  • Yarım çay kaşığı tuz
  • 1 çay bardağı süt

Kızarmak için;

  • Sıvı yağ

    Yapılışı

  • Sosumuz için uygun bir karıştırma kabına yumurtaları alalım.
  • Üzerine un, tuz ve sütü alalım, tel çırpıcı yardımı ile güzelce karıştıralım.
  • Ocağa aldığımız tavamızın içerisine sıvı yağımızı alalım ve kızdıralım.
  • Ekmeklerimizi yaklaşık 1,5 – 2 cm kalınlığında dilimleyelim.
  • Ekmek dilimlerimizi hazırladığımız sosa arkalı önlü batıralım ve tavamıza alarak her iki tarafını da güzelce kızartalım.
  • Kızaran ekmeklerimizi havlu kağıt serdiğimiz servis tabağımıza alalım.
  • Yumurtalı ekmek kızartması olarak da bilinen ekmek balığımız servise hazır. Afiyet olsun!

Islak Kurabiye (Browni Kurabiye) Tarifi

 

Islak Kurabiye (Browni Kurabiye) Tarifi İçin Malzemeler

Hamuru için;

  • 100 gr margarin
  • 1 yumurta
  • 3 yemek kaşığı yoğurt
  • 3 yemek kaşığı kakao
  • 1 çay bardağı pudra şekeri
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 paket hamur kabartma tozu
  • 1pk. şekerli vanilya
  • 2 su bardağından biraz fazla un (18 yemek kaşığı un)

Şerbeti için;

  • 2 çay bardağı şeker
  • 2 çay bardağı su
  • 2,3 damla limon suyu

    Islak Kurabiye (Browni Kurabiye) Tarifi Yapılışı

  • Öncelikle şerbeti için su ve şekeri tencereye koyup kaynatıyoruz.
  • Kaynayan şerbete limon suyunu ekleyip 5 dk. Daha kaynatıyoruz.
  • Şerbetimiz hazır olunca soğumaya bırakıyoruz.
  • Gelelim hamurumuzu hazırlamaya, un hariç tüm malzemeyi homojen bir karışım olana kadar karıştırıyoruz.
  • Daha sonra unu kontrollü olarak ekliyoruz.
  • Unun kalitesi ve markası burada değişkenlik gösterebilir.
  • Onun için yavaş yavaş eklemekte fayda var.
  • Hamurun kıvamı ne çok yumuşak ne de çok sert.
  • Tamamen ele yapışmayacak kadar bir un ekliyorum.
  • Yoğurulan hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp beze yapıp yağlanmış fırın tepsisine diziyoruz.
  • Bu ölçülerle toplamda 35 adet kurabiye bezesi çıkıyor.
  • Önceden ısıtılmış 170 ° ayarlı fırında yaklaşık 25 dk. Bu aşamada siz kendi fırın ayarında kontrollü olarak pişirebilirsiniz.
  • Pişen kurabiyeleri sıcak sıcak bekleyen şerbete atıp ters düz edip 2-3 saniye serbetin içinde servis edeceğimiz tabağa alıyoruz tüm kurabiyelere aynı işlemi uyguluyoruz.
  • Kurabiyelerimiz hazır ister sıcak ister dinlendirip afiyetle yiyebilirsiniz.
  • Deneyecek olanlara afiyet şifa olsun.

    Kurabiyeler sıcak şerbet soğuk olucak.

    Öncelikle şerbeti hazırlayıp soğumaya bırakıp daha sonra hamurunu hazırlayabilirsiniz.

    Un kalitesi ve marka olarak değişiklik olacağı için kontrollü ekleyiniz. Fazla gelirse kurabiyelerimiz sert olur ve şerbeti çekmez.

    Fırında kontrollü olarak pişirirseniz şerbeti çekme konusunda sorun yaşamazsınız. Fırında fazla kalırsa kuruyabilir ve şerbeti çekmez.

Basit ve Havalı: Kaymaklı Kemalpaşa Tatlısı Tarifi

 

 Malzemeler

  • 1 paket Kemalpaşa Tatlısı (140g)

Şerbeti için;

  • 5 su bardağı su
  • 4 su bardağı şeker

Arası için;

  • 250g Kaymak

    Yapılışı

  • Şerbeti için ocağa aldığımız tenceremizin içerisine su ve şekeri alalım. Kaşık ile çok az karıştırarak kaynamaya bırakalım.
  • Şerbetimiz kaynamaya başladığında Kemalpaşa tatlılarımızı içerisine ekleyelim, ara ara yaklaşık 10 dakika da bir karıştırarak pişirelim.
  • Tatlılarınız iyice büyüyüp yumuşadığında tenceremizi ocaktan alalım ve oda sıcaklığına gelmesi için Kemalpaşalarımızı uygun bir tabağa alalım.
  • Ardından tatlılarımızdan bir tanesini alarak dikkatli bir şekilde  ortadan ikiye keselim.
  • Kaymağımızı bir sıkma torbası içerisine doldurarak tatlımızın üzerine güzelce sıkalım.
  • Daha sonra Kemalpaşa tatlımızın diğer parçasını da üzerine kapatalım.
  • İsteğe bağlı üzerine de kaymak sıkalım. Tüm tatlılarımız bitene kadar bu işleme devam edelim.
  • Kaymakla süslediğimiz ve servis tabağına aldığımız tatlılarımızın üzerine antep fıstığı serperek servis edelim. Afiyet olsun.

6 Mayıs 2021 Perşembe

Kahveli Milkshake Tarifi

 

Kahveli Milkshake Tarifi İçin Malzemeler

  • 4 küp buz
  • 400 mililitre soğuk süt
  • 2 top vanilyalı dondurma
  • 2 top çikolatalı dondurma
  • 1 yemek kaşığı granül kahve (Kahve tadının daha sert olmasını istiyorsanız miktarı artırabilirsiniz)
  • 2 tatlı kaşığı pudra şekeri (toz şeker de kullanabilirsiniz)
  • Hindistan cevizi 

Kahveli Milkshake Nasıl Yapılır?

  • 2 tatlı kaşığı pudra şekeri, granül kahve, 200 mililitre süt, 2 top vanilyalı dondurma ve 4 küp buzu blender'dan geçirin.
  • Karıştırma işleminin ardından kalan 200 mililitre süt ve 2 top çikolatalı dondurmayı da ilave edip yaklaşık 30 saniye daha karıştırma işlemine devam edin.
  • 30 saniyenin sonunda elde etmiş olduğunuz milkshake karışımını büyük bardaklara doldurun.
  • Üstlerini rendelenmiş bitter çikolata ve Hindistan cevizi ile süsleyin.
  • İsteğe bağlı olarak birer top dondurma da koyabilirsiniz. 
  • Dilerseniz süslemek için, krem şanti, karamel sos ve kahve parçaları da kullanabilirsiniz. Afiyet olsun.

Muhallebili Kadayıf Tatlısı Tarifi

 

Muhallebili Kadayıf Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler

Malzemeler

  • 250 gr tel kadayıf
  • 50 gr tereyağı
  • 1 su bardağı ceviz içi
  • 3 yemek kaşığı toz şeker

Muhallebi için

  • 1 litre süt
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 2 parça damla sakızı
  • 1 paket vanilya
  • 3/4 su bardağı un
  • 1 paket toz krem şanti

Üzeri için

  • Toz antep fıstığı

Muhallebili Kadayıf Tatlısı Nasıl Yapılır?

  • Tel kadayıfların daha lezzetli olması ve kuruması için bir kaç saat önceden bir kaba koyarak bekletin.
  • Kurutulan kadayıfları şeker ve tereyağı ile birlikte tencereye alın. Karışımı orta ateşte, rengi hafif koyulaşana kadar sürekli karıştırın. Ardından cevizleri ilave ederek kavurmaya devam edin.
  • Başka bir tencereye ise süt, şeker, un ve vanilyayı ekleyin. Koyulaşıncaya kadar orta ateşte pişirin. Damla sakızlarını da karışıma ilave edin ve eriyinceye kadar karıştırın. 
  • Kıvamı tutmaya başlayınca tencereyi ocaktan alıp soğumaya bırakın. Üzerine toz krem şantiyi ekleyip, 5 dakika boyunca mikserle çırpın.
  • Kavrulan kadayıfın yarısını bir kalıbın içerisine bastırarak yayın. Üzerine hazırladığınız muhallebiyi dökün ve bir kaşık yardımıyla her yere yayın. Kalan kadayıfları da muhallebinin üzerine dökerek buzdolabında bekletin.
  • Yeterince soğuyan muhallebili kadayıfın üzerine antep fıstığı, fındık ve tercih ettiğiniz malzemeleri ekleyerek servis edebilirsiniz.
  • Muhallebili kadayıfı daha modern bir şekilde sunmak istiyorsanız, servis kaplarını çikolata sosu ile renklendirebilirsiniz.

Kolay Muhallebili Kadayıf Tatlısının Püf Noktaları Nelerdir?

  • Kadayıfların kavrulması çok önemlidir. Ne çok kavrularak acıtılmalı, ne de az kavurma işlemi ile hamurlaştırılmamalıdır. Çıtır çıtır olması oldukça önemlidir. 
  • Muhallebi piştikten sonra bir parça tereyağı ile hem muhallebinin rengini  parlaklaştırabilir hem de lezzeti arttırabilirsiniz. Aynı zamanda muhallebiyi bir süre dolapta bekletirseniz lezzeti daha da oturacaktır.
  • Sıcak muhallebi üzerine kadayıflar yerleştirilmemelidir. Bu işlem kadayıfların çıtırlığını bozacak ve hamurlaştıracaktır. 
  • Muhallebinin topaklanmamasına dikkat ediniz. Sürekli karıştırarak bunu önleyebilirsiniz. Aynı zamanda muhallebiyi soğuturken üzerine streç film örtebilirsiniz. Bu işlem muhallebinin üzerinin kurumasını önleyecektir.
  • Son aşamada topaklanmalar olduysa muhallebiyi mikserden geçirebilirsiniz. 

1 Porsiyon Muhallebili Kadayıf Kaç Kalori?

  • 100 gramlık bir porsiyon muhallebili kadayıf, yaklaşık 200 kaloridir. Sade muhallebinin bir porsiyonu ortalama 130, tel kadayıf ise 270 kaloridir. 

Fırında Yağsız Falafel Tarifi

 

Fırında Yağsız Falafel Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 su bardağı kuru nohut (önceden ıslatılarak, 6-12 saat suda bekletilmiş)
  • 1 adet soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 3/4 su bardağı maydanoz
  • Çeyrek su bardağı kişniş yaprağı
  • 1 yemek kaşığı nohut unu
  • 2 çay kaşığı kimyon
  • 2 çay kaşığı kişniş
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • Yarım çay kaşığı kırmızı biber
  • Yarım çay kaşığı deniz tuzu

Fırında Yağsız Falafel Nasıl Yapılır?

  • Soğan, sarımsak, maydanoz ve kişniş yaprağını ince ince doğrayın.
  • Tüm malzemeleri mutfak robotunda nohutlar iyice parçalanana kadar karıştırın.
  • Ancak aşırı un ufak hale gelmemesine özen gösterin.
  • Ellerinizi kullanarak, falafel karışımını küçük toplar halinde şekillendirin.
  • Önceden 190 derecede ısıtılmış fırında rengi altın-kahverengi olana kadar yaklaşık 30 dakika pişirin.
  • İlk 15 dakikadan sonra bir kez çevirin.

Kabak Mücveri Tarifi

 

Kabak Mücveri Tarifi İçin Malzemeler

Malzemeler

  • 3 kabak
  • 3 taze soğan
  • Karabiber
  • 1 demet dereotu
  • 75 gr beyaz peynir
  • 2 yumurta
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 çay kaşığı toz beyaz biber
  • 1 çay kaşığı tuz

Kızartmak için

  • 1.5 su bardağı zeytinyağı veya ayçiçek yağı

Kabak Mücveri Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle kullanılacak kabakları iyice yıkayın. Uçlarını kesin ve kabuklarını soyun.
  • Kabakları, rendenin ince tarafıyla büyük bir kaseye rendeleyin. Hafif bir şekilde sıkarak suyunu süzün.
  • Taze soğanları temizledikten sonra doğrayın. Dere otlarını da yıkayın ve ince ince kıyın.
  • Tuzu alınmış beyaz peyniri elinizle ufalayın. Rendelenmiş kabağa tüm malzemeleri ilave edin ve hepsini karıştırın.
  • 2-3 yemek kaşığı ay çiçek yağını tavada ısıtın. Yemek kaşığı dolusu mücver harcını yağa dökün.
  • Harcın üzerine kaşığın tersiyle hafifçe bastırıp yassılaştırın. Her iki tarafını da kızartın.
  • Kızaran mücverleri kağıt havlu üzerine alın. Servis tabağına dizip üstlerine karabiber serpin. 
  • Denenmiş kabak mücveri, pratik bir şekilde hazırlanan makarna salatası ile birlikte servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

Tavada Kabak Mücverin Püf Noktaları Nelerdir?

  • Kabağın içinde bulunan çekirdekler, sağlık açısından oldukça önemlidir. Bu nedenle rendeleme işlemi esnasında çekirdeklerini atmamaya dikkat edin.
  • Kıvamı tutturabilmek için rende işleminin ardından, kabakları temiz bir tülbente koyun ve suyunu sıkın.
  • Harcın içine ekleyeceğiniz un miktarını iyi ayarlayın.
  • Zeytinyağı, kızartma yemeklerinde yağı çekmediği için hem sağlıklı, hem de lezzetli tarifler yapmanızı kolaylaştıracaktır.
  • Mücverler piştikten sonra, üzerinde kağıt havlu bulunan bir tabağa yerleştirin. Bu sayede fazla yağ süzülecektir.
  • Mücveriniz dağılıyor ve kıvamı istediğiniz gibi olmuyorsa, içine az miktarda un ekleyerek karıştırın.
  • Farklılık katmak için harcın içerisine süt ekleyerek, sütlü kabak mücveri de yapabilirsiniz.
  • Malzemeleri zenginleştirmek için, kabağa ek olarak patates rendesi de kullanabilirsiniz.

1 Porsiyon Kabak Mücver Kaç Kalori?

  • Yağda kızartılarak pişirilen, 100 gramlık bir porsiyon da kabak mücver yaklaşık 80 kaloridir. Fırında pişirildiğinde ise kalori miktarı 65'e düşer.
  • Kalori düşürmenin diğer yöntemi ise tarifin içine un eklememektir.

Ev Yapımı İskender Tarifi

 

Ev Yapımı İskender Tarifi İçin Malzemeler

  • 400 g dana tranç
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • Tuz
  • Karabiber

Sosu için

  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 200 ml domates püresi
  • 1 su bardağı sıcak su
  • Tuz

Servis için

  • Tırnaklı pide
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • 4 sivri biber
  • 2 domates

Kızartmak için

  • Ayçiçek yağı

Üzeri için

  • Yoğurt
  • 1 yemek kaşığı tereyağ

Ev Yapımı İskender Nasıl Yapılır?

  • Dana bonfile etini streç filme sarıp dondurucuya alın. Yaklaşık 1-1,5 saat buzlukta bekletin. Bıçakla ince dilimler kesebileceğiniz sertliğe geldiğinde eti buzluktan çıkarın.
  • Keskin bir bıçak yardımıyla ince yaprak şeklinde dilimler kesin. Yapışmaz yüzeyli bir tencereye etleri alın ve suyunu salıp tekrar çekene kadar karıştırmadan kapağı kapalı olarak pişirin.
  • Zeytinyağı ve tereyağını da tencereye ilave edip kızartın. Tuz ve karabiber ile tatlandırıp ocaktan alın.
  • Sosu için zeytinyağı ve tereyağını bir sos tenceresine alıp ısıtın. Domates püresi ve sıcak suyu ekleyip kaynamaya bırakın. Kaynamaya başladığında tuzunu ilave edip karıştırın ve ocaktan alın.
  • Yapışmaz yüzeyli bir tavada tereyağını eritin. Pideleri küp küp doğrayıp tavaya ekleyin ve hafif pembeleşene kadar kızartın.
  • Ayçiçek yağını bir tavada ısıtın. Biberleri ve dörde böldüğünüz domatesleri yağda kızartıp hazırlayın.
  • Servis tabağına önce hafif kızarttığınız pideleri yayın. Üzerine domates sosu gezdirin ve kızarttığınız etleri yerleştirin. Tereyağını eritip etlerin üzerine gezdirin. Yanında yoğurt, kızarttığınız domates ve biberleri yerleştirin.

Ev Yapımı İskenderin Püf Noktaları Nelerdir?

  • İskender etinin kesilmesi için buzlukta bekletme işlemini ihmal etmeyin. Kesmeye başlamadan 30 dakika önce çıkarıp çözünmesini bekleyin.
  • Tencerenin kapağını kapatmak, etlerin daha kısa sürede pişmesini sağlayacaktır.
  • Tenceredeki su bitmiş fakat hala etler pişmediyse, içerisine yarım çay bardağı kadar su ilave edebilirsiniz.
  • Domates ve salçayla hazırlanan sosun içerisine az miktarda toz şeker ekleyerek daha lezzetli bir tat elde edebilirsiniz.
  • Pidelerin küçük küçük kesilmesi de önemli noktalardan biridir. Küçük parçalar daha çabuk kızararak pidenin çiğ kalmasını önleyecektir.

1 Porsiyon Ev Yapımı İskender Kaç Kaloridir?

  • 200 gramlık bir porsiyonda iskender, yaklaşık 400 kaloridir. 

İrmik Helvası Tarifi

 

İrmik Helvası Tarifi İçin Malzemeler

İrmik Helvası malzemeleri

  • 1 su bardağı irmik
  • 1 su bardağı süt
  • Yarım su bardağı su
  • 1 su bardağından 2 parmak kadar az şeker
  • 60 gram tereyağ
  • 1 çay bardağı ceviz

İrmik Helvası Nasıl Yapılır?

  • 60 gram tereyağını kısık ateşte eritin. Tereyağ eridikten sonra 1 çay bardağı cevizi ve 1 su bardağı irmiği ilave edip kavurun. (Ceviz yerine çam fıstığı da kullanılabilir.)
  • Şerbeti için bir tencereye süt, su ve şeker ekleyerek şeker eriyinceye kadar pişirin.
  • İrmiğin rengi koyulaşınca hazırladığınız şerbeti ilave edip irmik iyice suyunu çekene kadar karıştırın.
  • İrmik suyunu çekip kıvam alınca ocağın altını kapatıp demlenmesi için 15 dakika bekletin.
  • 15 dakikanın sonunda tane tane olması için tahta kaşıkla karıştırın.
  • İsteğe bağlı olarak toz şekerin dışında helvayı yaparken ek olarak 1 yemek kaşığı bal eklenebilir.
  • Süsleme kısmı için nane yaprakları ve taze meyve dilimlerini kullanabilirsiniz. Misafirlerinize sunmak için irmik helvasını, doğal meyvelerden hazırlanan karışık hoşaf ile ikram edebilirsiniz. Afiyet olsun.

İrmik Helvasının Püf Noktaları Nelerdir?

  • Tereyağı ve irmik iyice kavrulmalıdır. Helvanın renginin koyu olması istenirse kavurma işlemi uzatılabilir ve tarçın atılabilir. 
  • Su ve süt karışımının helvaya eklenmesi esnasında sütün ve suyun iyice kaynamış olmasına dikkat edilmelidir. Bu işlem sayesinde helvanın kabarık yapısı daha da belirginleşecektir. 
  • Helvaya aroma katmak için, vanilya portakal ya da limon kabuğu ilavesi ile ya da farklı kuruyemişlerle aromalandırabilirsiniz.
  • Helvanızın parlak olması için son aşamada zeytinyağı yada bir parça sıvıyağ ekleyebilirsiniz.
  • Son aşamada şerbetin sütü iyice çekmesi için kapağı kapatılmalıdır.
  • Helva yaparken acele etmeyin. Helvaya kıvamını veren; kısık ateşte karıştırılması gereken süredir. Bu süre aceleye getirilip ateşin altı açılırsa, helvanın kıvamı da tutmaz, lezzeti de bozulur. 

1 Porsiyon İrmik Helvası Kaç Kaloridir?

  • 100 gramlık bir porsiyon irmik helvası yaklaşık 275 kaloridir. Kalori değerini düşürmek için şeker ve yağ miktarını ölçülü bir şekilde azaltabilirsiniz.

Beef Stroganoff Tarifi

 

Beef Stroganoff Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kg dana bonfile
  • 3 soğan
  • 200 ml ayçiçeği yağı
  • 150 gr mantar
  • 150 gr kornişon turşu
  • 250 ml krema
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 yemek kaşığı kırmızı şarap
  • Tuz

Beef Stroganoff Nasıl Yapılır?

  • Ayçiçeği yağını tavada iyice ısıtın. Soğanları piyazlık doğrayıp ayçiçeği yağında soteleyin. Bonfileleri jülyen doğrayın soğana ilave edin. Ara ara karıştırarak pişirin.
  • Küçük doğradığınız mantar ve turşuları ilave edip birkaç dakika daha pişirin. Şarap, tuz ve karabiber ile tatlandırın.
  • Ocaktan almadan önce kremayı ilave edip beş dakika daha pişirin. Servis tabağına alıp, isteğe göre pirinç pilavı ile servis yapın.

Beyran Çorbası (Gaziantep) Tarifi

 

Beyran Çorbası (Gaziantep) Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kg kuzu incik
  • 2 çay bardağı pirinç
  • 5~6 su bardağı su
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 tatlı kaşığı biber salçası
  • 2 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
  • 8 diş sarımsak
  • Tuz
  • Karabiber

Beyran Çorbası (Gaziantep) Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle düdüklü tencereye kuzu etini, kabuklarını soyduğunuz bütün sarımsakları ve suyu ekleyip haşlayın.
  • Haşladığınız eti küçük parçalar halinde didikleyin. Et suyunu ve yıkadığınız pirinci ekleyip pirinci haşlayın.
  • Üzerine tereyağı, salça, pul biber, tuz ve karabiberi ilave edip 2-3 dakika kaynatın. Etleri ilave edip 1-2 dakika kaynattıktan sonra ocaktan alın. Sıcak servis yapın. Afiyet olsun.

Beyran Çorbasının Püf Noktaları Nelerdir?

  • Çorbanın lezzetini arttırmak için et suyu ile haşlayabilirsiniz.
  • Pirinci ilave etmeden önce sudan geçirip süzün. Bu sayede nişasta miktarını azaltabilirsiniz.
  • Kullanacağınız sarımsakları ezin ve suyunu çorbaya ilave edin. 
  • Kırmızı et sevmeyenler, standart tarifi tavuk eti ile hazırlayabilir.
  • Çorbayı servis ederken üzerini baharatlar ile tatlandırın ve limon suyu ekleyin.

1 Porsiyon Beyran Çorbası Kaç Kaloridir?

Standart malzemelerle hazırlanan beyran çorbasının bir porsiyonu, yaklaşık 360 kaloridir.

Billuriye Tarifi

 

Billuriye Tarifi İçin Malzemeler

  • 500 g tel kadayıf
  • 250 g tereyağı (Eritilmiş)
  • 1 su bardağı çekilmiş Şam fıstığı

Şerbeti için:

  • 3 su bardağı toz şeker
  • 5 su bardağı su

Üzeri için:

  •  3 yemek kaşığı çekilmiş Antep fıstığı

Billuriye Nasıl Yapılır?

  • Su ve şekeri bir tencereye koyun. Şeker eriyinceye kadar orta ısılı ateşte karıştırmaya devam edin. Şerbetin koyulaşması için en az 20 dakika boyunca kaynatıp ocaktan alın.
  • Tel kadayıfı geniş bir tepsiye koyun ve elinizle tel tel ayırın. Üzerine erittiğiniz tereyağını gezdirerek dökün. Kadayıfı elinizle ovalayarak tereyağını emmesini sağlayın. Kadayıfın yarısını yuvarlak fırın tepsisine yerleştirin ve elinizle iyice bastırarak düzleştirin. Çekilmiş Antep fıstıklarını kadayıfın üzerine yayın. Tekrar kalan kadayıfı fıstıkların üzerine yerleştirip elinizle iyice bastırın.
  • Tepsinin üzerine pişirme kağıdı serip (Pişirme kağıdı kadayıfın kızarmamasını sağlar) bastırın. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında, 25-30 dakika pişirin. Fırından çıkardıktan sonra 10 dakika bekleyip, üzerinden pişirme kağıdını alın ve soğumuş şerbeti kadayıfların üzerine gezdirerek yavaş yavaş dökün. 30 dakika şerbeti çekmesi için beklettikten sonra üzerini Antep fıstıkları ile süsleyip servis yapın.

Midye Tatlısı Tarifi

 

Midye Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler

  • 4-5 su bardağı un
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 adet yumurta
  • Yarım paket kabartma tozu
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 tatlı kaşığı sirke
  • Tereyağı (üzeri için)
  • Antep fıstığı (iç harcı için)

Açarken kullanmak için:

  • Nişasta

Şerbeti için:

  • 4 su bardağı su
  • 3.5 su bardağı şeker
  • 2-3 damla limon

Midye Tatlısı Nasıl Yapılır?

  • Şerbeti için; Öncelikle şeker ve suyu tencereye alarak kaynamaya bırakın.
  • Şerbet kaynamaya başladığında içerisine limon suyu ekleyin. 5 dakika daha kaynattıktan sonra ocaktan alın ve soğumaya bırakın.
  • Hamur için; Nişasta, tereyağı ve antep fıstığı dışındaki hamur malzemelerini karıştırma kabına alın.
  • Malzemeleri yoğurarak yumuşak bir kıvam elde edin.
  • Hazırladığınız hamuru 20 bezeye ayırın ve 30 dakika dinlendirin.
  • Bezeleri 2'ye ayırın. İlk aşamada yalnızca 10 beze kullanılır.
  • Bezeleri tek tek pasta tabağı büyüklüğünde olacak şekilde açın ve üst üste koyun.
  • 10 taneyi açarak üst üste koyduktan sonra tek bir yufka olarak açabileceğiniz şekilde büyük açın.
  • Yufkayı sıkı bir şekilde rulo yapın. Ruloyu bir parmak genişliğinde kesin.
  • Kestiğiniz parçaları yan yatırarak merdane yardımıyla hafifçe açın.
  • Antep fıstıklarını blenderdan geçirerek küçük parçalar haline getirin.
  • Açtığınız hamurların ortasına antep fıstığı yerleştirin ve poğaça kapatır gibi kapatın.
  • Fırın tepsisini yağlayın ve hazırladığınız hamurları tepsiye dizin.
  • Kalan 10 bezeyi de aynı şekilde hazırlayarak tepsiye yerleştirin.
  • Hamurların üzerine şekil vermek için çatal ile çizgiler atın.
  • Ardından tereyağını tavada eritin ve kaşık yardımıyla hamurların üzerinde gezdirin.
  • Önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında tatlıların üzeri kızarıncaya kadar pişirin.
  • Tatlıyı fırından çıkarttıktan sonra soğuyan şerbeti üzerinde gezdirin.
  • Tatlı şerbeti çektiğinde servise hazır olur. Afiyet olsun.

Midye Tatlısının Püf Noktaları Nelerdir?

  • Tarife ilk olarak şerbetten başlayın. Bu sayede zaman kazanabilirsiniz.
  • Tatlının iç harcında antep fıstığı yerine ceviz de kullanabilirsiniz.
  • Son aşamada tatlı sıcak, şerbet soğuk olacaktır.
  • Şerbetin çekmesi için en az 10 dakika dinlendirin.