Orjinal Çökertme Kebabı (Bodrum Çentik Kebabı) Tarifi İçin Malzemeler
- 600 gram julyen doğranmış yağsız dana biftek
- 5 adet orta boy patates
Eti kızartmak için ;
- 1 yemek kaşığı tereyağ
- Patatesi kızartmak için ;
- Yeterince sıvı yağ
Etin sosu için ;
- 1 küçük soğan rendesi
- 2 yemek kaşığı yoğurt
- 2 yemek kaşığı zeytinyağ
- Yarım çay kaşığı karabiber, pulbiber, kimyon, sucuk baharatı
- 1 çay kaşığı kekik
- 1 çay kaşığı kırmızı tatlı toz biber
Salçalı sosu için ;
- 1 su bardağı kışlık domates sosu veya 1 domates rendesi
- 1 tatlı kaşığı salça
- 1 yemek kaşığı tereyağ
- Yoğurtlu sosu için ;
- 1 kase yoğurt
- 2 diş rendelenmiş sarımsak
Orjinal Çökertme Kebabı (Bodrum Çentik Kebabı) Tarifi Yapılışı
- Eti sos malzemelerine karıştırarak üzerini streçleyip dolapta birkaç saat dinlendiriyoruz.
- Patatesleri soyup ince uzun şekilde doğrayarak kevgire alıp üzerinden su gezdiriyoruz. (Bu şekilde patatesleriniz daha çıtır olacaktır. )
- Kızgın yağa alarak kızartıp peçete sarılı bir tabağa alarak fazla yağını süzdürüyoruz.
- Üzerine tuz serpiyoruz.
- Marine olan etleri pişirme tenceresine alıp kısık ateşte karıştırarak suyunu salıp çekene kadar pişiriyoruz.
- 1 çay bardağı su ekleyip tencerenin kapağını kapatarak kısık ateşte 10 dakika pişiriyoruz. (Ben düdüklü tencere kullandığım için bu kadar sürede pişti.Normal tencere kullanacaksanız eti 1 su bardağı su ile kontrollü şekilde daha uzun sürede pişirmelisiniz. )
- Tavaya tereyağını alarak etleri ekleyip birkaç dakika kızartıyoruz.
- Yoğurdu ve sarımsağı karıştırıyoruz.
- Salça ve yağı hafif kavurduktan sonra domates sosunu ekleyerek suyunu hafif çekip domatesin ekşimsi tadı gidene kadar pişiriyoruz.
- Servis tabağına patates, yoğurt ve eti sırayla yerleştiriyoruz. Domatesli harcı gezdirip en üste tereyağı ve pulbiberi kızdırarak gezdirip servis ediyoruz.
Birkaç lezzetin bir araya gelmesiyle yedikçe yediren şık sunumlu yöresel bir tarif.
Deneyeceklere afiyet olsun.
Deneyeceklere afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder