Nohut Salatası Tarifi İçin Malzemeler
- 1 su bardağı haşlanmış nohut
- 1 adet büyük boy limon
- 1 adet büyük boy salata
- 2 adet büyük boy yeşil biber
- 2 adet orta boy havuç
- 2 adet kuru soğan
- 4 yemek kaşığı zeytinyağ
- 5 adet büyük boy yaprak kıvırcık marul
- 10 sap maydanoz
- 3 sap dereotu
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı toz kırmızı toz biber
- 1 çay kaşığı toz kırmızı pul biber
- 1 çay kaşığı kuru kekik
- 1 çay kaşığı kuru nane
- 1 diş sarımsak
Nohut Salatası Tarifi Yapılışı
Nohut, protein, vitamin, mineral ve lif bakımından yüksek bir besindir.
İçerisinde magnezyum, kalsiyum, fosfat, çinko, manganez, K, C, B6 vitaminleri ve yüksek oranda lif vardır.
Kan basıncını düzenler.
Kemik sağlığının korunmasını sağlar.
Kalp sağlığını korur.
Kanser kaynaklı bazı bileşiklerin detoksifikasyonuna yardımcı olur.
Karaciğer enzimlerinin düzgün çalışmasına katkısı vardır.
Nohutun meme kanserine karşı koruyucu etkisi de vardır.
Saymakla bitmeyen bu müthiş besinin yemeği de çok lezzetli oluyor
Havuç, yüksek oranda lif ve beta-karoten içeriğine sahip ve aynı zamanda potasyum, sodyum, kalsiyum, fosfor, demir, çinko, A, B, C, E, K vitaminlerini barındıran iyi bir antioksidan kaynağıdır.
Bir kök sebze olan havuç, çeşitli yemeklerde, salata ve tatlılarda kullanıldığı gibi birçok faydaya sahiptir.
Havuçtaki genel bilinen renk turuncu olup yanı sıra mor, beyaz, sarı ve kırmızı renkleri de mevcuttur.
İçerisinde bulunan beta-karoten sayesinde özellikle göz, akciğer ve genel olarak bağışıklık sistemi için olumlu etkilere sahiptir.
Kas dejenerasyonunu azaltıcı etkiye sahip olduğu gibi aynı zamanda erken yaşlanmayı önler.
Havucun, kolon, meme, akciğer kanserlerini önlemede olumlu etkisi vardır.
Düşük kan basıncı sağlayarak kolesterolü düşürür.
İçerisinde bulunan birçok vitamin yağda eriyen vitaminler olduğundan dolayı bir miktar yağ ile tüketimi, vücuda daha fazla fayda sağlayacaktır.
Kuru soğan, bol vitamin ve mineral içeren vücut sağlığı için çok faydalıdır ve tüketilmesi gereken besinlerden biridir.
Salata, yüksek oranda C vitamini, magnezyum, potasyum içerir ve lif bakımından zengin olduğu gibi aynı zamanda dolaşım sistemine, kas esnekliğine, mide rahatsızlığına, gut hastalığına fayda sağlar.
Dereotu, vitamin ve mineral deposudur. Sindirim ve bağışıklık sistemine fayda sağlar. Kemik sağlığını korur, aşırı gaz sorununu giderir, ishali giderir, diyabet rahatsızlığına iyi gelir. Ayrıca emziren anneler için süt artırıcı özelliği de bulunur.
Nane, A vitamini, omega-3, folat, kalsiyum, magnezyum, potasyum içerir. Etkili bir kokuya sahip olduğu gibi birçok hastalığa da fayda sağlar. Mide rahatsızlığına, kansızlığa, adet sancısı ve solunum rahatsızlıklarına iyi gelir.
Maydanoz, C vitamini, beta-karoten, birçok vitamin ve mineral içerdiğinden dolayı kemik rahatsızlıklarına, sindirim ve bağışıklık sistemine iyi gelir. Özellikle romatoid artrit rahatsızlığının giderilmesine fayda sağlar.
Yeşil biber, içerisindeki antioksidan, beta-karoten, lif, A, B1, B2, C, E, K, P vitaminleri, minerallerden dolayı çok faydalı bir besin maddesidir.
İçerisinde bulunan karnosik asit sayesinde düzenli tüketildiği zaman hafızayı güçlendirir.
Bağışıklık sistemini güçlendirir. Serbest radikalli hücreleri vücuttan uzaklaştırır, vücutta bulunan virüs ve bakterilerin etkilerini azaltarak hastalıklara karşı koruyucu bir besindir.
Sindirim sistemini güçlendirir.
Cildin dermis tabakasını yeniler.
Lif içerdiği için de tok tutan bir besindir.
Acısız çiğ biber, mide asidini dengeler ve rahim iltihabını önlemeye yardımcıdır.
Kalp-damar sistemi, sindirim sistemi, göz sağlığına oldukça olumlu etkileri olan bir besin maddesidir.
Kıvırcık marul, C vitamini, demir, bakır, çinko, sodyum, fosfor, iyot, kalsiyum, magnezyum, manganez, potasyum içeriğine sahip olduğundan dolayı vücut metabolizmasını hızlandırır ve vücuttaki kırmızı kan hücrelerinin üretimine fayda sağlar. Kemik ve kas sağlığı için oldukça faydalıdır. Birçok hastalığa karşı etkilidir. Kadınlarda doğurganlığı artırır. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Tansiyon ve kolesterolü düşürür ve bazı kanser türlerine karşı kalkan görevi üstlenir. Beynin hafıza gücünü olumlu yönde destekler. Sakinleştirici özelliği olduğu gibi uykusuzluğa da iyi gelir. Kansızlığa ve göz sağlığına fayda sağlar.
Limon suyu, vücut bağışıklık sistemini güçlendirir ve kanı temizler. Kan şekerini dengeler. Tansiyon düşürücü etkisi vardır.
Baharatlar ise genel anlamda içerdiği antioksidan özelliklerinden dolayı vücudun bağışıklığını destekler.
İçerisinde magnezyum, kalsiyum, fosfat, çinko, manganez, K, C, B6 vitaminleri ve yüksek oranda lif vardır.
Kan basıncını düzenler.
Kemik sağlığının korunmasını sağlar.
Kalp sağlığını korur.
Kanser kaynaklı bazı bileşiklerin detoksifikasyonuna yardımcı olur.
Karaciğer enzimlerinin düzgün çalışmasına katkısı vardır.
Nohutun meme kanserine karşı koruyucu etkisi de vardır.
Saymakla bitmeyen bu müthiş besinin yemeği de çok lezzetli oluyor
Havuç, yüksek oranda lif ve beta-karoten içeriğine sahip ve aynı zamanda potasyum, sodyum, kalsiyum, fosfor, demir, çinko, A, B, C, E, K vitaminlerini barındıran iyi bir antioksidan kaynağıdır.
Bir kök sebze olan havuç, çeşitli yemeklerde, salata ve tatlılarda kullanıldığı gibi birçok faydaya sahiptir.
Havuçtaki genel bilinen renk turuncu olup yanı sıra mor, beyaz, sarı ve kırmızı renkleri de mevcuttur.
İçerisinde bulunan beta-karoten sayesinde özellikle göz, akciğer ve genel olarak bağışıklık sistemi için olumlu etkilere sahiptir.
Kas dejenerasyonunu azaltıcı etkiye sahip olduğu gibi aynı zamanda erken yaşlanmayı önler.
Havucun, kolon, meme, akciğer kanserlerini önlemede olumlu etkisi vardır.
Düşük kan basıncı sağlayarak kolesterolü düşürür.
İçerisinde bulunan birçok vitamin yağda eriyen vitaminler olduğundan dolayı bir miktar yağ ile tüketimi, vücuda daha fazla fayda sağlayacaktır.
Kuru soğan, bol vitamin ve mineral içeren vücut sağlığı için çok faydalıdır ve tüketilmesi gereken besinlerden biridir.
Salata, yüksek oranda C vitamini, magnezyum, potasyum içerir ve lif bakımından zengin olduğu gibi aynı zamanda dolaşım sistemine, kas esnekliğine, mide rahatsızlığına, gut hastalığına fayda sağlar.
Dereotu, vitamin ve mineral deposudur. Sindirim ve bağışıklık sistemine fayda sağlar. Kemik sağlığını korur, aşırı gaz sorununu giderir, ishali giderir, diyabet rahatsızlığına iyi gelir. Ayrıca emziren anneler için süt artırıcı özelliği de bulunur.
Nane, A vitamini, omega-3, folat, kalsiyum, magnezyum, potasyum içerir. Etkili bir kokuya sahip olduğu gibi birçok hastalığa da fayda sağlar. Mide rahatsızlığına, kansızlığa, adet sancısı ve solunum rahatsızlıklarına iyi gelir.
Maydanoz, C vitamini, beta-karoten, birçok vitamin ve mineral içerdiğinden dolayı kemik rahatsızlıklarına, sindirim ve bağışıklık sistemine iyi gelir. Özellikle romatoid artrit rahatsızlığının giderilmesine fayda sağlar.
Yeşil biber, içerisindeki antioksidan, beta-karoten, lif, A, B1, B2, C, E, K, P vitaminleri, minerallerden dolayı çok faydalı bir besin maddesidir.
İçerisinde bulunan karnosik asit sayesinde düzenli tüketildiği zaman hafızayı güçlendirir.
Bağışıklık sistemini güçlendirir. Serbest radikalli hücreleri vücuttan uzaklaştırır, vücutta bulunan virüs ve bakterilerin etkilerini azaltarak hastalıklara karşı koruyucu bir besindir.
Sindirim sistemini güçlendirir.
Cildin dermis tabakasını yeniler.
Lif içerdiği için de tok tutan bir besindir.
Acısız çiğ biber, mide asidini dengeler ve rahim iltihabını önlemeye yardımcıdır.
Kalp-damar sistemi, sindirim sistemi, göz sağlığına oldukça olumlu etkileri olan bir besin maddesidir.
Kıvırcık marul, C vitamini, demir, bakır, çinko, sodyum, fosfor, iyot, kalsiyum, magnezyum, manganez, potasyum içeriğine sahip olduğundan dolayı vücut metabolizmasını hızlandırır ve vücuttaki kırmızı kan hücrelerinin üretimine fayda sağlar. Kemik ve kas sağlığı için oldukça faydalıdır. Birçok hastalığa karşı etkilidir. Kadınlarda doğurganlığı artırır. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Tansiyon ve kolesterolü düşürür ve bazı kanser türlerine karşı kalkan görevi üstlenir. Beynin hafıza gücünü olumlu yönde destekler. Sakinleştirici özelliği olduğu gibi uykusuzluğa da iyi gelir. Kansızlığa ve göz sağlığına fayda sağlar.
Limon suyu, vücut bağışıklık sistemini güçlendirir ve kanı temizler. Kan şekerini dengeler. Tansiyon düşürücü etkisi vardır.
Baharatlar ise genel anlamda içerdiği antioksidan özelliklerinden dolayı vücudun bağışıklığını destekler.
Oldukça faydalı olan besinlerin birleştiği muhteşem bir lezzet olan, ister öğün olarak ister yemeğin yanında salata olarak da tüketilen nefis nohutlu salata tarifimin işte detayları :
- Nohutlar kuru ise haşlanır, tamamen yumuşamış halde salataya ilave edilmesi için hazır edilir.
- Öncelikle kullanılacak malzemeler derin bir kap içerisine alınarak sirkeli suda birkaç dakika bekletilerek dezenfekte edilir.
- Havuçlar traşlanır. Ardından derin bir karıştırma kabı alınır ve havuçlar içerisine rendelenir.
- Sonrasında kuru soğanlar doğranır ve havuçların üzerine eklenir.
- Sırası ile yeşil biberler, salata, dereotu, maydanoz, marul yaprakları doğranır ve üzerine eklenir.
- Son olarak da üzerine haşlanmış nohutlar ilave edilir.
- Başka bir yere cam kase alınır. İçerisine sarımsak minik minik doğranır veya kolaylık olması için rendelenir.
- Üzerine limon sıkılır.
- Sarımsaklı limon suyunun üzerine sıvı yağ, tuz ve baharatlar ilave edilir. Karıştırılır.
- Salata sosu hazır edilir.
- Hazırlanan salata sosu nohutlu salatanın üzerine ilave edilir ve karıştırılır.
- Hepsi güzelce harmanlanır. Servis edilmesi için salata tabaklarına aktarılır.
Herkese afiyet olsun
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder