Çiçek Ekmek Tarifi
Çiçek Ekmek Tarifi İçin Malzemeler
- 1 su bardağı ılık su
- 1 su bardağı ılık süt
- Yarım su bardağı sıvı yağ
- 2 yemek kaşığı şeker
- 1 yemek kaşığından biraz az tuz
- 1 paket maya
- 1 tane yumurta (Beyazı içine sarısı üstüne sürülecek)
- Yaklaşık 5 buçuk su bardağı un
Çiçek Ekmek Tarifi Yapılışı
- Öncelikle kuru mayayı yoğurma kabımıza döküp ılık su ile mayamızı iyice harmanlıyoruz, ardından ılık sütü de ekliyoruz ve mayamız iyice hazır hale geliyor.
- Ardından yağ, tuz, şeker ve yumurtanın beyazını da ekliyoruz ve iyice harmanlıyoruz.
- Daha sonra unumuzu yavaş yavaş ekliyoruz. Hepsini birden eklemeyelim kontrollü gidelim.
- 4 su bardağı undan sonra hamurumuz iyice olmaya başlıyoruz ondan sonrasını kontrollü olarak ekliyoruz, 5 veya 5 buçukta bitebilir hamurunuz.
- Hamuru toparlayıp iyice yoğuruyoruz. Güzel bir hamur yoğurduktan sonra üzerini örtüp 1 saat beklemeye bırakıyoruz. Bu 1 buçuk saatte olabilir ılık bir odada bırakırsanıza daha iyi kabarır.
- Hamurumuz hemen hemen 2 katına çıkacak.
- Tekrardan yoğurup havasını alıyoruz.
- Ardından hamurumuzu bezelere ayırıyoruz, ben her bezeyi tekrar elimde yoğurdum.
- Yuvarlak bir tepsi veya kelepçeli kek kalıbında yapabilirsiniz.
- Hamuru 8 parçaya bölüp bezelerimi yağlı kağıt koyduğum kelepçeli kalıba yerleştirdim.
- Bu şekilde de mayalanması için 1 saat kadar beklettim ve iyice mayalandı.
- 200 derece ısıtılmış fırınımıza (fırın ısınmış olmalı) üzerine yumurta sarısı sürdüğümüz ekmeğimizi koyuyoruz. (isteğe göre susam veya çörek otu atılabilir üstüne).
- Ben alt üst fanlı ayarda pişiriyorum. Fırının altına bir kase su koyuyorum.
- 30 dakika içerisinde pişmiş oluyor ekmeğimiz.
- İçinin çiğ kalmaması için üstü piştiği gibi fırından almayın, gerekirse üzeri çok yanmaması için 15 dakikadan sonra ayarını 180’e indirebilirsiniz. Fırından çıkarınca 5 dk üzerini örterseniz puf puf çiçek ekmeğimiz hazır 😌. Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder