1 Nisan 2020 Çarşamba

Çiçek Ekmek Tarifi

Çiçek Ekmek Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 su bardağı ılık süt
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • 1 yemek kaşığından biraz az tuz
  • 1 paket maya
  • 1 tane yumurta (Beyazı içine sarısı üstüne sürülecek)
  • Yaklaşık 5 buçuk su bardağı un

Çiçek Ekmek Tarifi Yapılışı

  1. Öncelikle kuru mayayı yoğurma kabımıza döküp ılık su ile mayamızı iyice harmanlıyoruz, ardından ılık sütü de ekliyoruz ve mayamız iyice hazır hale geliyor.
  2. Ardından yağ, tuz, şeker ve yumurtanın beyazını da ekliyoruz ve iyice harmanlıyoruz.
  3. Daha sonra unumuzu yavaş yavaş ekliyoruz. Hepsini birden eklemeyelim kontrollü gidelim.
  4. 4 su bardağı undan sonra hamurumuz iyice olmaya başlıyoruz ondan sonrasını kontrollü olarak ekliyoruz, 5 veya 5 buçukta bitebilir hamurunuz.
  5. Hamuru toparlayıp iyice yoğuruyoruz. Güzel bir hamur yoğurduktan sonra üzerini örtüp 1 saat beklemeye bırakıyoruz. Bu 1 buçuk saatte olabilir ılık bir odada bırakırsanıza daha iyi kabarır.
  6. Hamurumuz hemen hemen 2 katına çıkacak.
  7. Tekrardan yoğurup havasını alıyoruz.
  8. Ardından hamurumuzu bezelere ayırıyoruz, ben her bezeyi tekrar elimde yoğurdum.
  9. Yuvarlak bir tepsi veya kelepçeli kek kalıbında yapabilirsiniz.
  10. Hamuru 8 parçaya bölüp bezelerimi yağlı kağıt koyduğum kelepçeli kalıba yerleştirdim.
  11. Bu şekilde de mayalanması için 1 saat kadar beklettim ve iyice mayalandı.
  12. 200 derece ısıtılmış fırınımıza (fırın ısınmış olmalı) üzerine yumurta sarısı sürdüğümüz ekmeğimizi koyuyoruz. (isteğe göre susam veya çörek otu atılabilir üstüne).
  13. Ben alt üst fanlı ayarda pişiriyorum. Fırının altına bir kase su koyuyorum.
  14. 30 dakika içerisinde pişmiş oluyor ekmeğimiz.
  15. İçinin çiğ kalmaması için üstü piştiği gibi fırından almayın, gerekirse üzeri çok yanmaması için 15 dakikadan sonra ayarını 180’e indirebilirsiniz. Fırından çıkarınca 5 dk üzerini örterseniz puf puf çiçek ekmeğimiz hazır 😌. Afiyet olsun. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder