13 Mayıs 2020 Çarşamba

Ezme Tarifi

Ezme Tarifi İçin Malzemeler

  • 4 orta boy domates
  • 1 orta boy soğan
  • 6 dal maydanoz
  • 1 yemek kaşığı limon suyu
  • 1 tatlı kaşığı nar ekşisi
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1,5 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı sumak
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı

Ezme Tarifi Yapılışı


  1. Domates ve soğanları soyup maydanozları iyice ayıklayıp yapraklı olan kısımlardan öncesini (sap kısmını) atıyoruz.
  2. Bir kesim tahtası (usulü gereği) üzerinde domatesleri ikiye böldükten sonra her bir parçayı (çekirdekli iç kısmı tahtaya değmeli) önce boyuna ince ince kesiyoruz.
  3. Kesim yaparken domates dilimlerini bir arada tutmaya devam edip sonra enine ince ince kesiyoruz.
  4. Tüm domates parçalarını aynı şekilde kestikten sonra bir araya getirip bıçakla enine boyuna kesmeye devam ederek domates parçalarını iyice küçük hale getiriyoruz.
  5. Domates parçalarını ve suyunu bir kaseye aktarıyoruz.
  6. Ardından soğanı ikiye bölüp her bir parçayı (zar kısmı tahtaya değmeli) yine aynı yönde ortasından kesip bir arada tutuyoruz. Sonra boyuna ve enine kesip bir araya getirerek oldukça küçük parçalar haline getiriyoruz.
  7. Limon suyunu doğramış olduğumuz soğanların üzerine döküp elimizle (veya kaşıkla) 1-2 dk karıştırdıktan sonra kaseye alıyoruz (bu işlem soğanın acı suyunu almak için😉).
  8. Ardından maydanoz yapraklarını sıkıca tutarak enine ve boyuna kesip çok küçük parçalar elde ediyoruz.
  9. Maydanozu da kaseye alıp süzmüş olduğumuz limon suyunu, nar ekşisini, pul biberi ve zeytinyağını ekliyoruz.
  10. Sumakları eklemeden 3-4 dk önce ılık bir suda bekletiyoruz. Sonra suyu süzüp sumağı da kaseye ekliyoruz.
  11. Tuzu, salatanın suyunu bırakmaması için servise yakın bir zamanda atıyoruz. Elimizle veya bir kaşık yardımıyla iyice karıştırdıktan sonra ezme salatamız hazır. Afiyet olsun. 😋.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder