9 Mayıs 2020 Cumartesi

Kahveli Mantı Tarifi

Kahveli Mantı Tarifi İçin Malzemeler

Hamuru için:

  • 2 su bardağı tepeleme un (bardak ölçüsü 200 ml)
  • 1, 5 yemek kaşığı kahve
  • 1 yemek kaşığı irmik
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yumurta
  • 1, 5 çay kaşığı tuz
  • 3/4 (bir yarım+bir çeyrek) su bardağı su

İçi için:

  • 100 gram kıyma
  • 1 küçük soğan rendesi
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • 3 dal ince kıyılmış maydanoz

Üzeri için:

  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağı
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 kase yoğurt
  • 2 diş sarımsak

Servis esnasında :

  • Pul biber ve nane

Kahveli Mantı Tarifi Yapılışı

Herkese sağlıklı, güzel günler diliyorum. Bugün size herkesin çok beğeneceği, biraz zahmetli olmasına rağmen, sofrada anında tüketilen, ailecek yapacağınız, kahveli mantının tarifini vermek istiyorum. Kahvenin virüse ve hastalıklara karşı dirençli olduğu belirtiliyor. Kırk yıl hatırı olan kahvenin ömür boyu hatırı olacak galiba. Bu mantı kızımın tarifi, yerken lezzetiyle birlikte kahvenin de tadını alıyorsunuz. Biz çok beğendik, eminim sizinde hoşunuza gidecek.

  1. Öncelikle hamuru için yoğurma kabımıza un, kahve, irmik, sıvı yağ, tuz, yumurta koyup, suyu ilave ederek sert özlü bir hamur yapalım, tek pazı yaparak üzerini kapatarak 10-15 dakika kadar dinlendirelim.
  2. Bu arada içi için kıymamızı bir kaba alalım, rendelediğimiz soğanı, ince kıyılmış maydanozu, salça, baharatları ve tuzunu koyarak iyice karıştıralım.
  3. Dinlenen hamur pazımızdan, hazır yufkadan biraz daha kalın olacak şekilde un serperek oklavayla açalım. Açmakta zorluk çekenler, pazıları çoğaltıp küçük açıp yapabilirler. Açtığımız yufkayı 2 cm. Genişliğinde kesme aparatı veya bıçakla dikey ve yatay olarak keselim, küçük kareler oluşturalım.
  4. Hazırladığımız kıymamızdan karelerin içine koyalım. İki elimizin baş ve işaret parmaklarıyla 4 köşesinden kaldırarak ortada birleştirelim.
  5. Bütün parçaları aynı şekilde yapalım ve tepsiye dizelim. Mantımız pişmeye hazır. Arzu eden bu şekilde derin dondurucuda dondurup poşetleyerek buzluğuna koyabilir.
  6. Tenceremize 1, 5 litre kadar su koyup ocağa koyalım. Kaynadıktan sonra içine bir tatlı kaşığı tuz, biraz sıvı yağ ilave edelim. Mantıları koyarak 15 dakika kadar pişirelim.
  7. Biz bu arada sarımsakları soyup dövelim, yoğurdumuzu ilave edelim. Tavamızı ocağa alıp yağları koyarak, salçamızı ilave edip kavuralım.
  8. Pişen mantımızın üzerine yarım su bardağı kadar su koyup karıştıralım (lapa olmasını önleyecek mantılar diri kalacaktır) suyu çoksa süzelim. Biz mantıyı sulu seviyoruz. Herkes kendi arzusuna göre yapabilir.
  9. Tabaklara aldığımız mantının üzerine yoğurt koyalım, bolca sosumuzdan gezdirelim. Pul biber ve nane ile harika tat ve kokusuyla afiyetle yiyelim. Bu güzel ve değişik lezzet herkesin sofrasında olmalı diyorum. Ailecek yapıldığı zaman lezzetine lezzet katacak.

Deneyeceklere afiyet olsun.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder