2 Haziran 2020 Salı

Ekşili Patlıcan (Doğrama) Antep Yöresi Tarifi

Ekşili Patlıcan (Doğrama) Antep Yöresi Tarifi İçin Malzemeler

  • 300 gram parça et (kemikli etide kullanılabilir
  • 1 su bardağı geceden ıslatılmış nohut( önceden haşlanmış nohut da varsa kullanılabilir)
  • 3 adet topak patlıcan
  • 1 büyük boy kuru soğan
  • 2 adet domates
  • Yarım  adet yeşil biber
  • 6-7 diş sarımsak
  • 1 buçuk yemek kaşığı biber salçası ( domatesle karışık salçada olabilir )
  • 1 yemek kaşığı sıvı sumak ekşisi yoksa limon tuzu
  • Tuz
Üzeri için;
  • Sıvı yağ
  • Kuru nane

Ekşili Patlıcan (Doğrama) Antep Yöresi Tarifi Yapılışı

  1. Öncelikle etimizi ve ıslatılmış nohutumuzu iyice yıkayıp düdüklü tenceremize koyalım.
  2. Suyunu ve tuzunu ayarlayıp ocağımıza alalım kaynayıp üzerinin kefini aldıktan sonra düdüklü tenceremizin ağzını kapatalım etimiz kemikli ise 40 -45 dakika parça ise 35 -40 dakika pişirelim.
  3. Bir taraftan da patlıcanları görselde paylaştığım gibi küpten biraz daha büyük doğrayıp tuzlu suda 5-10 dakika bekletelim domates biber soğan ve sarımsakları da doğrayıp etimizin pişmesini bekleyelim.
  4. Patlıcanlarımızıda tuzlu sudan alıp iyice yıkayalım etimiz pişince düdüklü tenceremizin ilk sıcağı çıktıktan sonra dikkatli bir şekilde ağzını.
  5. Açalım ve üzerine doğramış olduğumuz kuru soğanı ve patlıcanları atıp bir taşım kaynatıp hemen diğer malzemeleri ekleyelim.
  6. Salçasını tuzunu da ekleyip ocağımızı iyice kısalım ve pişirmeye bırakalım.
  7. Sürekli karıştırmayalım aksi takdirde patlıcanlar dağılır ve hiç hoş olmayan bir görüntü olur 20- 25 dakika piştikten sonra ekşisini de ekleyip altını kapatalım.
  8. Ve üzerine nane ve sıvı yağını iyice kızgın bir şekilde ekleyelim.
  9. Biraz etrafa sıçrayabilir ama mutlaka kızgın bir şekilde dökelim.
  10. O ses ve nanenin muhteşem kakaosu ile yemeğimizi tamamlayalım tamda mevsimi bütün sebzeler taze ve lezzetli.
Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder