Boza Tarifi İçin Malzemeler
- 6 su bardağı su
- 2 su bardağı kalın bulgur
- 1/2 su bardağı pirinç
Kıvamı için:
- 5 su bardağı su
- 1 su bardağı toz şeker
Maya karışımı için:
- 1 yemek kaşığı toz şeker
- 1 tatlı kaşığı yaş maya
- 1 su bardağı ılık süt
Servis için:
- 1 yemek kaşığı tarçın
- 1 su bardağı leblebi
Boza Nasıl Yapılır?
- İlk olarak kalın bulgur ve pirinci bol su ile yıkayın. Ardından derin bir tencereye aktarın.
- Bulgur ve pirincin üzerine su ekleyerek yumuşayana kadar pişirin.
- Püre kıvamına gelen bulgurlu pirincin suyunu süzün. Daha sonra ince delikli süzgeçten geçirin. Posa kısımlarını kullanmayın.
- Bulgur lapasını tamamen soğuyana kadar uzun bir süre oda sıcaklığında bekletin.
- Mayalı karışım için; Farklı bir kapta yaş maya, ılık süt ve toz şekeri karıştırın.
- Soğuyan bulgurlu karışımı büyük bir tencereye aktarın. Üzerine yaş mayalı karışımı ekleyin ve çırpın.
- Tencerenin kapağını kapattıktan sonra güneş görmeyen bir yerde 24 saat bekletin.
- Mayalanan karışımı ara sıra açarak hava almasını sağlayın.
- 24 saatin sonunda kıvamı için gerekli olan su ve toz şekeri ekleyerek karıştırın.
- Kıvamı tutturabilmek için hazırladığınız bozayı buzdolabında 1-2 saat dinlendirin.
- Ev yapımı bozayı, kavrulmuş leblebi ve tarçın ile birlikte servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
Ev Yapımı Boza Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?
- Bozayı mayalanması için, serin, karanlık ve kuru bir ortamda bekletin.
- Isı, bozanın tadını olumsuz yönde etkiler.
- Kıvamını ayarlarken şeker ve suyu azar azar ilave edin ve mutlaka tadına bakın. Tadı, sizin için uygunsa tüm suyu eklemeniz gerekmez.
- Boza, buzdolabında bekledikçe koyulaşacaktır. Bu yüzden kısa sürede tüketmeye özen gösterin.
1 Bardak Boza Kaç Kalori?
- Bir su bardağı boza, yaklaşık 140 kaloridir
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder