12 Ekim 2020 Pazartesi

Boza Tarifi

 

Boza Tarifi İçin Malzemeler

  • 6 su bardağı su
  • 2 su bardağı kalın bulgur
  • 1/2 su bardağı pirinç

Kıvamı için:

  • 5 su bardağı su
  • 1 su bardağı toz şeker

Maya karışımı için:

  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı yaş maya
  • 1 su bardağı ılık süt

Servis için:

  • 1 yemek kaşığı tarçın
  • 1 su bardağı leblebi

Boza Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak kalın bulgur ve pirinci bol su ile yıkayın. Ardından derin bir tencereye aktarın.
  • Bulgur ve pirincin üzerine su ekleyerek yumuşayana kadar pişirin.
  • Püre kıvamına gelen bulgurlu pirincin suyunu süzün. Daha sonra ince delikli süzgeçten geçirin. Posa kısımlarını kullanmayın.
  • Bulgur lapasını tamamen soğuyana kadar uzun bir süre oda sıcaklığında bekletin.
  • Mayalı karışım için; Farklı bir kapta yaş maya, ılık süt ve toz şekeri karıştırın.
  • Soğuyan bulgurlu karışımı büyük bir tencereye aktarın. Üzerine yaş mayalı karışımı ekleyin ve çırpın.
  • Tencerenin kapağını kapattıktan sonra güneş görmeyen bir yerde 24 saat bekletin.
  • Mayalanan karışımı ara sıra açarak hava almasını sağlayın.
  • 24 saatin sonunda kıvamı için gerekli olan su ve toz şekeri ekleyerek karıştırın.
  • Kıvamı tutturabilmek için hazırladığınız bozayı buzdolabında 1-2 saat dinlendirin.
  • Ev yapımı bozayı, kavrulmuş leblebi ve tarçın ile birlikte servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

Ev Yapımı Boza Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?

  • Bozayı mayalanması için, serin, karanlık ve kuru bir ortamda bekletin.
  • Isı, bozanın tadını olumsuz yönde etkiler.
  • Kıvamını ayarlarken şeker ve suyu azar azar ilave edin ve mutlaka tadına bakın. Tadı, sizin için uygunsa tüm suyu eklemeniz gerekmez.
  • Boza, buzdolabında bekledikçe koyulaşacaktır. Bu yüzden kısa sürede tüketmeye özen gösterin.

1 Bardak Boza Kaç Kalori?

  • Bir su bardağı boza, yaklaşık 140 kaloridir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder