Kıymalı Lahana Sarması Tarifi İçin Malzemeler
- 1 adet orta boy lahana
- Su
- 1 çay kaşığı tuz (lahanayı haşlama için)
Sarma içi için malzemeler ;
- 300 gram kıyma
- 1, 5 su bardağı pirinç
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 büyük soğan
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı nar ekşisi
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı pul biber
- Tuz
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı kuru nane
- 1 demet maydanoz
- 1 demet dereotu
- 1 demet yeşil nane
- 1 çay bardağı su
Kıymalı Lahana Sarması Tarifi Yapılışı
- Lahananın yapraklarını ayırıyoruz ve büyük bir tencerede suyu kaynatıp içine tuzunu atıp lahananın yapraklarını 4 er 5 er içine bastırıyoruz.
- 2-3 dakika haşlayıp öbür tarafını çevirip aynı işlemi yaparak lahanaları haşlayıp kepçe yardımı ile kevgire alıyoruz ve soğumaya bırakıyoruz .
- İçini hazırlıyoruz ;pirinçleri iyice yıkıyoruz karıştırma kabına alıyor ve diğer malzemeleri katıyoruz.
- Soğanı minik minik doğrayıp katıyoruz, yeşillikler ince ince kıyılıp içine katıyor ve üzerine 1 çay bardağı su ekleyip iyice karıştırıyoruz, su eklememizin sebebi kıyma pirinç çok katı oluyor su ekleyince daha kıvamlı bir iç oluyor bu önemli.
- Sonra lahanaların sert yerlerini kesip alıyor ve tencerenin en altına seriyoruz.
- Lahanaları elimiz büyüklüğünde kesip içlerini koyup kenarlarını az büküp sarıyor ve tencereye sıralıyoruz ve tencereye pişirme payı bırakıyoruz ,çünkü pişerken taşmaması için.
- Sonra 1 yemek kaşığı salça ve sıcak suyu özleyip sarmaları basacak şekilde suyunu veriyoruz .
- Üzerine sarma kapağı veya porselen tabak kapatabilirsiniz ve pişmeye bırakıyoruz .
- Önce harlı ateşte sonra çok kısık ateşte kontrollü olarak pişiriyoruz.
- 1-2 saat dinlenince çok güzel oluyor denemenizi tavsiye ederim.
Not ;piştikten sonra üzerine 2yemek kaşığı zeytinyağ dökebilirsiniz. Afiyet olsun 👌 👌
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder