Palamut Lakerda Tarifi İçin Malzemeler
- 1 adet palamut (iri)
- 3-4 adet defne yaprağı
- 500 gram kaya tuzu
- 1 yemek kaşığı tane karabiber
- 2-3 dilim lime
- Dilimlenmiş kırmızı soğan
Palamut Lakerda Nasıl Yapılır?
- Balığın gövde kısmını çıkartın ve 3 eşit parçaya bölün.
- Omurga kısmında bulunan ilikleri bir dal yardımıyla temizleyin.
- Balığın içinde bulunan koyu kahverengi parçayı, bıçakla üçgen şeklinde keserek çıkartın.
- Balıkları buz ve tuz dolu bir suyun içerisinde ortalama 4 saat bekletin. Her saat başında suyunu değiştirin.
- Balıkları buzlu sudan çıkarttıktan sonra kağıt havluya koyun ve kuruması için 3-4 saat bekletin.
- Cam bir kavanozun dibine kaya tuzu serpiştirin. Balıkların beyaz kısımlarının tuza değmesine özen gösterin.
- Balıkları sıkı bir şekilde yan yana dizin. Üzerine tane karabiber ve defne yaprağı ekledikten sonra tekrar kaya tuzu ekleyin.
- Elinizdeki tüm balıkları kavanozlara yerleştirin. Kavanozun içine balıkların ağırlığından daha ağır olan bir taş parçası yerleştirin. (Mermer de olabilir.)
- Taşın üzerineyse tahta parçası yerleştirin ve kavanozu temiz bir bezle kapatın.
- Kavanozları serin güneş görmeyen bir yerde yaklaşık 20 gün bekletin.
- 20 günün sonunda balıkları kavanozdan çıkartın ve derisini ayırdıktan sonra dilimleyin.
- Soğuk su dolu bir kaba, dilimlediğiniz balıkları yerleştirin. Bu suyu da 2-3 saatte bir değiştirin.
- Balıkları soğuk su içinde buzdolabında 1 gece bekletin. (Bu işlem fazla tuzun atılması içindir.)
- Balıkları sudan çıkarttıktan sonra zeytinyağı dolu bir kaba koyarak buzdolabında 1 haftaya kadar muhafaza edebilirsiniz.
- Hazırladığınız balıkları lime, kırmızı soğan ve nane ile birlikte servis edin. Afiyet olsun.
Palamut Lakerda Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?
- Tarifte kullanacağınız balıkların taze olmasına çok dikkat edin.
- Dondurulmuş balık kullanırsanız, balıklar kurtlanabilir.
- Lakerdanın lezzetli olması için, ilik kısmını çok iyi bir şekilde temizlemeniz gerekir.
- Ben palamut kullansam da, lakerda için torik balığı da kullanabilirsiniz.
1 Porsiyon Palamut Lakerda Kaç Kalori?
- Palamut lakerdanın bir adedi, yaklaşık 50 kaloridir. Protein ve omega 3 bakımından zengindir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder