4 Ekim 2020 Pazar

Perde Pilavı (Porsiyonluk) Tarifi

 

Perde Pilavı (Porsiyonluk) Tarifi İçin Malzemeler

Hamuru için;

  • 2 dolu yemek kaşığı tereyağı veya margarin (oda sıcaklığında)
  • 1 fincan sıvı yağ (türk kahvesi fincanı)
  • 1 fincan yoğurt
  • 1 fincan su
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karbonat
  • Aldığı kadar un (yaklaşık 3-3, 5 su bardağı)

Pilavı için;

  • 2 tane tavuk budu
  • 2 su bardağı pirinç
  • 4 su bardağı tavuk suyu
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1,5 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 4 yemek kaşığı kabuksuz badem
  • 2 yemek kaşığı çam fıstığı
  • 4 yemek kaşığı antep fıstığı
  • 2 yemek kaşığı kuş üzümü

Üzeri için;

  • Kabuksuz badem(bir gece önceden suda bekletilirse kabuğu çok kolay çıkıyor)

Perde Pilavı (Porsiyonluk) Tarifi Yapılışı

  1. Öncelikle tavuk butlarını tencereye alıp, üzerini geçecek kadar su doldurup haşlamaya bırakıyoruz.
  2. Haşlanan butlar soğuyunca güzelce didikliyoruz.
  3. Pilav için bir tencerenin içerisine zeytinyağımızı alıp üzerine çam fıstığı, antep fıstığı, badem ve kuş üzümlerini atıp kavuruyoruz.
  4. Daha sonra yıkayıp süzdüğümüz pirinçleri de ekleyip 5 dakika daha kavurup üzerine 4 su bardağı haşlanan tavuğun suyundan ekliyoruz.
  5. Tuzunu ve şekerini ekleyip pilavı pişmeye bırakıyoruz.
  6. Pişen pilava didiklediğimiz tavukları, tarçını ve karabiberi ekleyip güzelce karıştırıp soğuması için bir kenara alıyoruz.
  7. Hamur için kabımıza bütün malzemeleri alıp güzelce yoğuruyoruz. Üzerine aldığı kadar un ekleyip (3-3, 5 su bardağı) kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde ediyoruz. 10 – 15 dk hamurumuzu dinlenmeye bırakıyoruz. Dinlenen hamurumuzu 6 bezeye ayırıyoruz.
  8. Diğer tarafta porsiyonluk güveçlerimizi tereyağıyla yağlayıp, üzerine bademlerimizi çiçek şeklinde diziyoruz.
  9. Sıra geldi hamurlarımızı açmaya.  oklava veya merdane yardımı ile yemek tabağından biraz daha büyük olacak şekilde açıyoruz. Fırın kabının açtığımız hamuru güzelce yerleştiriyoruz.
  10. Hamurun içerisine soğuyan pilavdan koyup kenarlardan sarkan parçaları pilavın üzerine kapatıp elimiz ile hafif bastırıyoruz.
  11. Bütün bezeleri bu şekilde yaptıktan sonra 200 derece fırında hamurlar kızarana kadar 40 dakika kadar pişiriyoruz.
  12. Fırından çıkardığımız perde pilavımızı ters çevirerek servis ediyoruz.

Afiyet olsun.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder