Trileçe Tarifi İçin Malzemeler
Trileçe malzemeleri;
- 2,5 su bardağı un
- 1, 25 su bardağı şeker
- 6 yumurta
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilya
Keki ıslatmak için;
- 4 su bardağı süt
- 200 ml kutu krema
- 1 su bardağı şeker
Karamel sos malzemesi;
- 250 gram şeker
- 50 gram tereyağı
- 200 ml kutu krema
Trileçe Tarifi Yapılışı
- Karamel sosun yapılışı; 1-yanmaz bir tavaya şekeri alın.
- Önce orta ateşte kenarlarından sıvılaşmaya başlayana kadar bu ayarda bekletin.
- Sıvılaşmayı gördüğünüz anda en düşük ayara alın ve ara sıra sallayarak tamamen erimesini bekleyin.
- Şeker eriyip taneleri kalınca kaşık yardımı ile şekerleri kırarak eriyinceye kadar karıştırabilirsiniz.
- Sakın harlı ateşte pişirmeyin şekeri birden yakıp tadını bozarsınız. 2-tamamen eriyen şekere 50 gram tereyağını ekleyin. Hızlıca karıştırın.
- Tamamen eridikten sonra içerisine 1 adet kutu kremayı ekleyin.
- Kremayı ekledikten sonra karıştırma işlemini sürdürün. Şekerler tamamen eriyip sıvı hal alana kadar karıştırın.
- Rengini açık isteyen şekerler kremayla birlikte eridikten sonra ocaktan alabilir fakat biraz daha koyu istiyorsanız bir miktar daha kremayla kaynatabilirsiniz.
- Şekerler eridikten sonra artık karameli ocaktan alabilirsiniz. Ilıdıktan sonra kullanabilirsiniz.
- Trileçenin yapılışı süt şeker ve krema şeker eriyinceye kadar karıştırılarak hafif ısıtılır.
- Kremadan 1 yemek kaşığı kadar üzerini süslemek için ayırıp, dolapta bekletelim.
- Yumurtaların beyazı ve sarıları ayrılır. Beyazları mikserde krem şanti kıvamını alıncaya kadar çırpılır. 2 dk kadar.
- Yumurta sarılarını tek tek ilave edilir ve aynı zamanda çırpmaya devam edilir.
- Daha sonra şeker ilave edilir krema gibi olana dek 4-5 dk çırpılır.
- Un kabartma tozu ve vanilya birlikte elenir karışıma ilave edilir, alttan üste doğru dikkatlice katlanarak karıştırılır. Un 3 kerede parti parti ilave edilir.
- Fırın tepsisinin içine yağlı kağıt serilir (kek piştikten sonra aynı tepsiye ters çevirebilmek için yağlı kağıt seriyoruz)
- Karışım düzgünce dökülür, spatula yardımı ile karışım tepsinin kenarlarına doğru yayılır. Tepsiye eşit yayılması sağlanır.
- 170 derece ısıtılmış fırında 25 dk fanlı fırında pişirdim, üzeri hafif pembeleşinceye kadar pişirilir.
- Fırınlar farklılık gösterebilir, pişip pişmediğini anlamak için kürdan testi yapalım pişip ılıyan kek ters çevrilir, ılık süt ile ıslatılır. Dolapta dinlenmeye bırakılır.
- Yarım saat kadar dinlenen kekin üzerine sos dökülerek düzgünce yayılır.
- Ayrılan krema küçük sıkma torbasına, sıkma torbası yoksa bir naylon torbaya konulur.
- Torbanın köşesi ufak kesilir, kekin üzerine şeritler halinde sıkılır ve kürdan ucu ile şekil verilir.
Dolapta 4-5 saat bekletildikten sonra servis yapılır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder