Bütün Tavuk Dolması Tarifi İçin Malzemeler
- 2 kg tavuk
İç pilav için;
- 1,5 su bardağı pilavlık pirinç
- 3 yemek kaşığı ayçiçek yağ
- 3 yemek kaşığı zeytin yağ
- 1 orta boy soğan
- 1,5 yemek kaşığı dolmalık fıstık
- 2 yemek kaşığı kuş üzümü
- 1 çay kaşığı yenibahar
- 1 çay kaşığı tarçın
- Yarım çay kaşığı karabiber
- Yarım tatlı kaşığı kadar tuz
- 2 yemek kaşığı tereyağ
- 1,5 su bardağı su
Tavuğun üst sosu;
- 2 yemek kaşığı yoğurt
- Yarım limon
- 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
Garnitür için;
- 6-7 adet arpacık soğan
- 2 patates
- 2 havuç
- 7-8 adet diş sarımsak
Bütün Tavuk Dolması Tarifi Yapılışı
- Öncelikle iç pilavımızı hazırlayalım;pirinçimizi bir kaba alarak güzelce beyaz suyu çıkana kadar yıkayalım sıcak su içerisine bırakalım.
- Soğanları küp küp doğrayarak pilav tenceresine alalım.
- Zeytin yağ ve ayçiçek yağını ilave ederek kavuralım.
- Rengi değişen soğanların içine dolmalık fıstıkları ilave ederek kavrulmasın sağlayalım.
- Yeterince rengi değiştiyse içine pirinçi koyup 5 dk kadar güzelce kavuralım kavurma işlemi bitince tereyağını ekleyelim.
- 1. 5 su bardağı suyu tuzu koyup kısık ateşte pilavımızı pişirelim.
- Kuş üzümünü hafif yumuşayana kadar sıcak su içinde bekletelim.
- Pişen pilava baharatları ve kuş üzümünü ekleyip demlenmesi için bekleyelim.
- Pilavımız hazır olduğunda bütün tavuğu güzelce yıkayalım.
- Uygun bir fırın tepsisi hazırlayıp pilavı çok bastırmadan tavuğun içine dolduralım.
- Bacağının kenarından ufak bir delik açarsanız çapraz bir biçimde tavuğun bacaklarını ordan geçirirsiniz bu sayede iç pilavın dökülmesini önleyebilirsiniz yada mutfak ipiniz varda bağlayada bilirsiniz tercih size kalmış.
- 180 derecelik fanlı fırında 60 dk üzeri kızarmaya başlayana kadar pişirelim.
- Üzeri kızarmaya başlayan tavuğu fırından alıp hazırladığımız sosu her tarafına gelecek şekilde sürelim.
- Etrafına hazırladığımız garnitürleri de koyup 40 dk kontrollü şekilde tekrardan fırına atalım. Sebzeleriniz piştiğinde tavuğunuz pişmiş olacaktır.
Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder